SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Joulu on kooditon

Näin me laulamme ihan porukalla kauneimmissa joululauluissa. Ja laulamme mielestäni ihan asian ytimeen, vaikkakin laulun sanat oikeasti menevätkin näin: ”Joulu on, koditon varpuseni onneton, tule tänne riemulla…” Annan toisenkin esimerkin siitä, miten laulaminen voi muuttaa sanoman: Laulapa mielessäsi tätä virttä: ”Kuule, Isä taivaan, pyyntö tää, auta ettei KUKAAN yksin jää… ” Voi tulla astronautin virsi.

 

Suomalainen joulu hiukan kärjistäen alkaa muistuttaa tarinaa hölmöläisistä, jotka rakensivat mökin mutta unohtivat siitä ikkunat. Mökistä tuli pimeä. Hölmöläiset keksivät, että kannetaanpa säkeillä valoa mökkiin. Valo ei kulkenut säkeissä. Mökki säilyi pimeänä ilman ikkunoita.

 

Me suomalaiset luulemme että voimme kantaa joulun kasseissa kaupasta kotiin. Luulemme, että joulusta tulee turhan kallis tälläkin kertaa. En saarnaa lahjoja vastaan, vaan haluan sydämestäni muistuttaa, että Jeesus on joulun kallein lahja, jonka me kaikki saamme vastaanottaa ilman hintaa, ilmaiseksi.

Joulu on toden totta kooditon. Sillä ei ole hintalappua. Joulua ei voi ostaa, mutta sen voi ottaa vastaan kuka tahansa.

 

Joulu tosin tuntuu sisältävän nykyään kaikkea, joten puhuisin mieluummin Jeesuksen syntymäjuhlasta. Ja koska eräässä laulussa sanotaan, ”Viel elää hän”, olen jonakin jouluaamuna saarnani yhteydessä nostattanut seurakunnan seisaaltaan laulamaan paljon onnea, Jeesus, paljon onnea vaan. Joulu on Jeesuksen syntymäpäivä.

 

Jeesus lienee päivänsankareista ainoa, jonka päiville mennään yhä useammin päivää etukäteen. Mukavuudenhalu on voittanut oikean syntymäpäivän. Nykyään aattona syödään hyvin, juodaan hyvin, saunotaan hyvin ja valvotaan hyvin. Ei se jouluaamu enää houkuttele. Toisin oli silloin kun kello löi jo viisi. Silloin ei aattomeininkejä ihmeemmin ollutkaan. Myöhäinen juttu tuo aatto. Ja nyt siitä on ehtinyt tulla jo joulu. Ja siihen joulu monelta loppuukin. Meitä kaikkia ympäröivä maallinen joulu saa monet kyllästymään jouluun ennen kuin se on alkanutkaan.

 

Joku toinen laulaa joulusta joka päivä. No meillähän se on melkein joka sunnuntai, sillä messussa me yhdymme enkelten ylistykseen. Messussa on läsnä joulu ja pääsiäinen. Ja toista ei olisi ilman toista.

 

En ole jouluihminen siinä mielessä, että minulle tuo ulkoinen laittaminen olisi kaikki kaikessa. Olen jouluihminen siinä mielessä, että Jeesus syntyi meidän pelastuksemme tähden. Rakastan Jeesusta.

 

Surukaan ei ole este joulun tulemiselle, sillä jouluhan ei ole vain lasten lallatusjuhla. Joulu on Jumalan lasten juhla, joka kuuluu kaikille, jotka vaeltavat pimeydessä ja asuvat kuoleman varjon maassa.

 

Kristus syntyy – Kiittäkää! Joulukirkkoon hiihtäkää!

 


Arto PenttinenBlogisti on Pielaveden ev.-lut. seurakunnan kirkkoherra ja Iisalmen rovastikunnan lääninrovasti. 

Ennen nykyistä tehtäväänsä hän on toiminut pappina Iisalmessa, Pielavedellä Vieremällä ja Maaningalla.

 

Maaningan ja Pielaveden seurakuntien käytännön ekumenia on herättänyt hänessä laajemmankin ekumeenisen kiinnostuksen. Seudulla on runsaasti ortodoksisia salmilaisia evakkoja ja heidän jälkeläisiään. Ekumeenisia perheitä on paljon. Yhteistä sillanrakentamista tarvitaan, jotta molemminpuolinen kunnioitus ja ymmärrys kasvaisivat. Musiikki on blogistin harrastuksista tärkein. Nykyisin hän laulaa mieskvartetti Brihoissa, jonka ohjelmistoon kuuluu ortodoksinen jumalanpalvelusmusiikki ja karjalaiset sävelmät.

 

 - Soittelen silloin tällöin urkujakin. Tuorein mielikappaleeni on Giulio Caccinin Ave Maria joka paremmin tunnetaan laulettuna. Joka laulaen rukoilee, rukoilee kahdesti!

 

Katso video: Maaningan kirkon tunnelmaa.

 

Arto Penttisen omat kotisivut, klikkaa tästä.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors