SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Sytytä meihin reformaation tuli

Reformaation merkkivuosi on alkanut vahvan lähentymisen merkeissä. Toiseuden kokemuksista ja ristiriidoista on siirrytty uuteen yhteyteen ja näkyvän ykseyden etsimiseen Katolisen kirkon ja Luterilaisen maailmanliiton välillä. Tämä rauhan, sovinnon ja yhteyden sinetöiminen on merkittävää erityisesti tämän ajan keskellä, jossa niin helposti toiseus koetaan uhkana. 


Kirkko on aina muukalainen maailmassa. ”Tämä muukalaisuutemme aika”(1.Piet.1:17), josta Raamattu puhuu, on maailmassa elämistä, mutta ei maailmasta elämistä (Joh.17:13-17). Uskomme, toivomme ja rakkautemme on sidoksissa siihen suureen Toiseuteen, joka kumartuu aina luotujaan kohti ja etsiytyy sinne, missä Jumalaa tarvitaan, missä häntä kaivataan ja rakastetaan. Edelleenkin hän tulee ”omiensa luokse” (Joh.1:11), mutta emme aina häntä tunnista. 

 

On äärimmäisen tärkeää, kuten pyhä isä Franciscus kehottaa, kohdata Vapahtajamme, ja liittyä siihen rakkauteen, jolla hän rakastaa meitä. Puhuessaan ja toimiessaan tästä rakkaudesta käsin uudistumisen vaikutukset kirkoissa ja kristityissä ovat nähtävissä maailmassa rakkauden sanoina ja tekoina kaikkia niitä kohtaan, jotka tuntevat muukalaisuutta tai syrjäytymistä tämän päivän maailmassa.

 

Rukouksen sanoin:

Kutsuit minut pimeydestä valoon

astuessasi hämärään huoneeseeni

kutsuit yksinäisen nimeltä

ja tulit vieraaksi taloon

taivutit taivaalle kannen

turvattomille tähtikilven

 

Sytytä meihin reformaatiosi tuli

jotta asettuisimme yksinäisen vierelle

rakastaisimme uudeksi kuihtuneen

ja painaisimme voitonseppeleen

särkyneiden ohimoille

 

Annoit itsesi maailmaan

sen nälkään ja janoon

anna meidän olla ruokasi ja juomasi

niille joille tahdot

rakkautesi nälkä täyttyköön

lohduttavin sanoin

 

Pue minut sinuun

armosi rauha huulillani

sinä ainoa Jumala

Kristuksen kasvot

lähellä jokaista

haavojesi jäljet

joihin paranen

 

Mari-Anna Pöntinen 


Mari-Anna PöntinenPääsihteeri Mari-Anna Pöntinen, Suomen Ekumeeninen Neuvosto
Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors           Puh / Tfn +358 40 1425 190