SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Wittenbergin juhlallisuudet

Reformaation merkkivuoden tapahtumiin kuului Lutherstadt Wittenbergissä FrauenFestTag (Naisten juhlapäivä) 12.8, johon seminaarimme osallistui. Koko kaupungin alueelle oli pystytetty paikallisseurakuntien ja järjestöjen kojuja, tapahtumapaikkoja ja tiedotusta. Osallistuimme kahteen päivän päätapahtumaan, nimittäin Naisten juhla-aterialle ja juhlajumalanpalvelukseen Kaupunginkirkossa.

 

Naisten juhla-ateria oli katettu pöytiin vanhalle torille. Aterialle osallistui 500 naista eri puolilta Saksaa sekä myös pieni joukko ulkomailta meidän ryhmämme lisäksi. Aterian ruokalista oli koottu keskiaikaisen yksinkertaiseksi Hildegard von Bingenin tapaan. 

 

Osallistujia oli kuitenkin myös kehotettu ottamaan mukaan jotakin syötävää, mitä sitten voidaan pöytäkunnittain jakaa. Tämä jakaminen teki yhteisestä ateriasta hyvin mielenkiintoisen. Pöytäkeskustelut, kaunis tarjoilu, monet juhlalliset tervehdykset merkittäviltä naisilta, ne kaikki kohottivat juhlamieltä ja tekivät tilaisuudesta todella ikimuistoisen juhlan.

 

Aterian jälkeen siirryimme läheiseen kirkkoon juhlajumalanpalvelukseen (Stadt-und Pfarrkirche St.Marien zu Wittenberg). Ryhmämme aloitti palveluksen laulamalla ruotsalaisen virren Liekkejä on monta, ensimmäinen säkeistö kolmella kielellä. Palvelus oli hyvin musiikkipainotteinen ja karismaattisen iloinen.

 

Mariana Lepadus: Maria steht auf.Orkesterin soittimia olivat kosketinsoittimen lisäksi afrikkalainen rumpu, viulu, kitara ja harppu. Puheen, ei niinkään saarnan, aiheena oli Jeesuksen äiti Maria; ihan kuin Maria olisi löydetty uudestaan, mutta nyt erilaisessa ulkoisessa hahmossa kuin ns. vanhat kirkot ovat Marian esittäneet. 

 

oli maalannut toivomuksesta tämän uuden Marian muotokuvan: Maria steht auf ja se jaettiin kaikille osallistujille postikorttina. Mitäpä siihen sanomaan; mielenkiintoinen yksityiskohta tämän merkkivuoden kokemusten joukossa! 

 

Tämä uusi Maria kuin myös koko jumalanpalvelus herätti ihastusta ja intoa monissa ja se koettiin yhdeksi viikon kohokohdaksi. Ortodoksina olin vähän sivuraiteilla, mutta iloitsin siitä, että Euroopan Foorumi oli omalla alueellisella toiminnallaan mukana näissä juhlallisuuksissa.Lahjoitukset - Donationer
Pienkeräysnumero - Insamlingsnummer: Suomi Ahvenanmaata lukuunottamatta /Finland förutom på Åland RA/2020/1618
Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors