SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Löytyneen ikonin lempeä lohdutus  

Moni helsinkiläinen ortodoksi pistäytyi Uspenskin katedraaliin ja pysähtyi rukoilemaan pienen Jumalansynnyttäjän ikonin eteen. Yleisesti oli tiedossa, ettei Kozelshtshanin kaukaisen kaupungin nimeä kantava italialaistyylinen ikoni ollut taideaarre. Mutta kultakorujen määrä sen ympärillä lisääntyi jatkuvasti, ja se kertoi, että pieni ikoni oli hengellinen aarre. Moni koki lohtua sen edessä rukoillessaan. Tiedettiin, että Jumala oli ihmeellisellä tavalla auttanut monia, vaikkeivät ortodoksit yleisesti puhu hengellisistä kokemuksistaan.

 

Kulta ja hopea hämäsivät varkaita, jotka veivät ikonin viime vuoden kesäkuussa. Järkytys ja suru oli seurakuntalaisten keskuudessa lohduton. Joku kyllä muistutti, että oudot katoamiset ja jälleen löytymiset kuuluvat ihmeitä tekevien ikonien tarinaan. Mutta arvasiko kukaan, että niin pian alkaisi tapahtua… Varkaathan erehtyivät palaamaan samalle apajalle, ja DNA-jälki yhdisti heidät ensimmäiseen keikkaan. Heidät tuomittiin vankeuteen, mutta päätekijä ei paljastanut mitään kadonneesta ikonista. Puolen vuoden päästä hän yllättäen hän alkoi puhua, ja ikoni löydettiin. Se oli kätketty maahan kuvapuoli alaspäin ilman mitään suojaa. Kultakorut ja hopeariisa olivat kadonneet. Konservaattorit saivat ikonin entistettyä, paljolti siitä yllättävästä syystä, että se olikin 1850-luvun painokuva. Maalaus ei olisi kestänyt kovaa kohtelua yhtä hyvin.

 

Tänään 15.8. vietetään yhtä kristikunnan suurta juhlaa, Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumista, lännen perinteessä Neitsyt Marian taivaaseen ottamista. Juhlan aatonaattona Kozelshtshanin ikoni palasi kotiinsa Uspenskin katedraaliin tuhatpäisen ristisaaton saattelemana. Kirkkokansan joukossa oli paitsi suomalais-karjalaista ja venäläistä perinnettä edustavia, myös valkoisiin pukeutuneita etiopialaisperäisiä ortodokseja ja monia muita uusia helsinkiläisiä. Ikonin tarina on koskettanut muitakin kuin ortodokseja.

 

Mitä tästä opimme? Pieni ikoni palaa paikalleen pestyin kasvoin – vaatimattomana painokuvana, ilman kiiltäviä koristuksia. Oudon varkaustarinan takia se on paljon tunnetumpi kuin sitä ennen. Sen ottaa vastaan suurkaupungin keskustan monikulttuurinen seurakunta. Ortodoksisen perinteen sisällä se edustaa läntistä kuvakieltä. Se puhuttelee muitakin kuin ortodokseja.

 

Tuhannet turistit kohtaavat sen suositun nähtävyyden kupolin alla. Ehkä Kozelshtshanin Jumalansynnyttäjän ikoni annetaan ikään kuin uudeksi lahjaksi juuri näille kaikille ihmisille, juuri tähän aikaan ja maailmantilanteeseen. Se on lempeä lohdutus levottomien ihmissuhteitten, talouden epävarmuuden ja väkivaltaisen ihmisvihan keskellä. Sen kautta tapahtuvat ihmeet ovat merkki Jumalan todellisuudesta, joka on lähellä, ihmisen harhoista huolimatta. Eri suuntiin matkalla olevat voivat taas pysähtyä sen luona rukoukseen.

 

 

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors           Puh / Tfn +358 40 1425 190