SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Tutustuminen tuomiokirkkoon

Rovasti Aino Mäki-Punto kertoi kiintoisalla ja asiantuntevalla tavalla kirkon historiasta ja nykypäivästä.

 

Porvoon tuomiokirkon historia juontaa 1200–1300-luvun vaihteeseen. Kaupungin kasvaessa tuli kirkon laajentaminen ajankohtaiseksi. Vuosina 1414–1418 kirkon rakentamistyöt saatiin päätökseen. Rakennusmestarina tässä jättiläismäisessä urakassa toimi maineikas rostockilainen Carsten Nubuhr.

 

Vuonna 1723 Porvoon tuomiokirkosta tuli piispankirkko, kun piispanistuin siirrettiin Viipurista suuren Pohjan sodan jälkeen Porvooseen. Historiansa varrella kirkko on kokenut kovia. Se on palanut vuosina 1508, 1571, 1590 ja 1708. Jatkosodan aikana v. 1941 kirkkoon osui lentopommi. Viimeisin tulipalo sattui 29.5.2006, kun kirkko joutui tuhopolton kohteeksi. Vuosina 2006–2008  vauriot korjattiin, ja 30.11.2008 kirkko otettiin uudelleen käyttöön.

 

Kirkko on porvoolaisille tärkeä, mutta se on kansallisestikin merkittävä. Sitä voidaan hyvin verrata esim. Turun tuomiokirkkoon. Jos seinät osaisivat puhua, voisimme kuulla kuisketta suomalaisia koskettaneista historian hetkistä. Porvoon valtiopäivillä 1809 ratkaistiin Suomen valtiollinen historia ainakin vuosisadaksi eteenpäin. Suomi liitettiin Venäjän yhteyteen, mutta se sai autonomian, ja Venäjän keisari Aleksanteri I lausui kuuluisat - ja kiistellytkin - sanansa, joilla Suomi kohotettiin kansakunnaksi kansakuntien joukkoon. Näin alkoi kehitys kohti nykyaikaista demokraattista valtiota.

 

Vuonna 1992 Porvoon tuomiokirkossa allekirjoitettiin ns. Porvoon sopimus, joka loi yhteyden Pohjois-Euroopan luterilaisten kirkkojen ja anglikaanisen kirkon kesken. Tämän tapahtuman johdosta Porvoo-nimi tunnetaan laajalti eri puolilla maailmaa. Se on kirkkojen välisten ekumeenisten pyrkimysten, yhteyden symboli.

 

Päät kenossa katseltiin kauniin vanhan kirkon yksityiskohtia.Kirkko on Porvoon suomalaisen seurakunnan keskeisin jumalanpalveluspaikka ja samalla tuomiokirkkoseurakunnan (Borgå svenska domkyrkoförsamling) ja Porvoon hiippakunnan (Borgå stift) pääkirkko. Kirkkoon kokoonnutaan jumalanpalveluksiin, konsertteihin ja kirkollisiin toimituksiin.

 

Erityisen suosittu tuomiokirkko on vihkikirkkona. Yksinomaan matkailijoita käy vuosittain yli 200 000.


Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors           Puh / Tfn +358 40 1425 190