SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Viisaustelogiaa ja kokemuksellisuutta

Kirjoittaja Sini-Maaria kuvassa toinen vasemmalta. Muut stuertit: Nora Repo, Anna Hyvärinen ja Tiina-Mari Mällinen

 

Noin 80 naista laittoi viisaat päänsä ja yhteen ja kokoontui pohtimaan ja kuuntelemaan alustuksia aiheesta Vardagsliv och tro. Nordisk ekumenisk kvinnokonferens kokoontui kulttuurikeskus Sofiassa Helsingissä 16.–19.8.2012. Tarvitsemme ymmärrystä ja puhetta Jumalasta, armoa ja rakkautta, merkityksen, jonka naiset ovat jo varhain ymmärtäneet yhteisöissään. Tätä ymmärrystä ei saa unohtaa ja sen naiset ovatkin ymmärtäneet myös nykyaikana.

 

Tämä on niin kutsuttua viisausteologiaa, jonka keskus on Kristus ja jonka täytyisi värittää muutoinkin teologiaa. Ajatukset ovat TT, pastori Pauliina Kainulaisen, joka innosti konferenssin osanottajia avajaisluennollaan Tenderness and Resistance – Women´s Everyday Wisdom Theology. Meillä naisilla on Kainulaisen mukaan paljon annettavaa ja meitä tarvitaan pitämään yllä tätä kristillisen tradition perimää, joka juontaa juurensa kauas.

 

Avajaispäivään sisältyi myös jakautumista ryhmiin ja yhdessä pohtimista. Päivä päättyi lopulta tunnelmalliseen ja kauniiseen ortodoksisen tradition mukaiseen vedenpyhitykseen Kulttuurikeskus Sofian rannassa. Me uskovat saimme juoda samasta uskon maljasta, malja, joka yhdistää meidät kaikki Jeesukseen uskovat. Virren 454 sanoja lainatakseni liekkejä on monta, valo on yksi, Hän on Jeesus Kristus. Hän yhdisti meidät myös ekumeenisessa konferenssissa.

 

Perjantaina 17.8 oli vuorossa retkipäivä. Lähdimme Pyhän Viisauden kappelissa olleen aamurukouksen ja kirjailija Anita Goldmanin alustuksen jälkeen matkaan. Vierailimme Temppeliaukion kirkossa, jonka arkkitehtuuria monet ihastelivat. Akustiikan upeutta toi esiin myös pianomaratonia soittavan pianisti Olivier Wun tulkitsema Ave Maria muun muassa. Koimme ripauksen taivaallista kirkkautta.

 

Ei vieraita, vaan yhtä perhettä

 

Toisen yhtä vaikuttavan hetken koimme Helsingin tuomiokirkossa, jossa osallistuimme urkuvarttiin, jossa soitti kanttori Kira Lankinen. Hetkemme Helsingin tuomiokirkossa huipentui Norjan piispan Solveig Fisken sekä pastori Pia Kummel-Myrskogin keskusteluun jokapäiväisestä uskonelämästä, heidän kokemuksistaan tähän liittyen. Molemmissa puheenvuoroissa kysyttiin ja pohdittiin sitä, miten usko voisi näkyä jokapäiväisessä elämässä sillä tavoin, ettemme olisi enää toisillemme vieraita, vaan yhtä perhettä. Meillä maailman ihmisillä on nimittäin paljon yhteistä ja jaettavaa, jos vaan haluamme jakaa yhteistä pääomaamme yhdessä. Kyse on jumalallisen rakkauden saamisesta arkipäiviimme. Lainaan Solveig Fisken alustuksessa esiintullutta norjalaisen runoilija Hans Boerlin runoa: I have dreamt once – and only once – would word and life become one.

 

Matkamme jatkui seuraavaksi Espoon ortodoksiseen Pyhän Herman Alaskalaisen kirkkoon, jossa vietimme viihtyisän hetken ja saimme kuulla ikoneista ja ikonitaiteesta. Iltamme päättyi lopulta Kulttuurikeskus Sofiassa Kalevalan hengessä. Runonmittaista kalevalahenkistä musiikkia meille esittivät pastori, kantelemuusikko Tiina Komulainen yhdessä muusikko Outi Pulkkisen kanssa. Saimme kuulla lumoavaa laulua ja myös säestystä kanteleen ja jouhikon kera.

 

Periksi ei anneta

 

Lauantaina 18.8 oli vuorossa ministeri Elizabeth Rehnin ja Dr. Pétursdóttirin keskustelu aiheesta Vad finns det kvar att göra? Keskustelun pääajatus oli se, että naisilla on paljon annettavaa yhteiskunnalle. Elämme tasa-arvon maailmassa ja naisilla on ja täytyykin olla samanlaiset oikeudet vaikuttaa. Periksi ei saa antaa ja tämän onneksi alustajien mukaan nykyajan nuoret naiset tietävätkin ja tähän ymmärrykseen he ovat varttuneet.

 

Lauantaihin kuului myös retki Porvooseen, jossa kävimme ihastelemassa Porvoon upeaa tuomiokirkkoa sekä vietimme kahvihetkeä Porvoon piispan Björn Vikströmin kanssa. Aikaa jäi myös vapaaseen kiertelyyn Porvoossa ja oli upeaa kierrellä Porvoon katuja huolimatta sateesta. Ehdimme myös käymään Fredrika ja Johan Ludvig Runebergin kotona, jonka jälkeen suuntasimme kulkumme takaisin Kulttuurikeskus Sofiaan.

 

Lauantai-ilta huipentui yhteiseen iltaan, jossa eri maiden edustajat esittivät ohjelmaa. Yhtenä ohjelmanumerona oli myös yhteislaulua, jossa minuun teki vaikutuksen muun muassa laulu Kesäpäivä Kangasalla, jonka lauloimme puoliksi ruotsiksi ja puoliksi suomeksi. Koin, että sinä hetkenä olimme yhtä ja kieli ei erottanut meitä. Olimme liikkeellä ekumenian hengessä, jota osaltaan vahvisti muun muassa islantilaisten upeat lauluesitykset ja pyhä tanssi yhdessä tanssien. Muistimme illassa myös vielä kerran Gunnel Borgegårdia, joka oli muistamisen ansainnut upean, uraauurtavan ekumeenisen työnsä vuoksi.

 

Matkaan naiset!

 

Sunnuntai 19.8 oli konferenssin päätöspäivä. Emeritusprofessori Gunvor Landen johdolla vedetyn luovan raamattutyöskentelyn jälkeen oli vuorossa radioitava ekumeeninen jumalanpalvelus. Se oli vaikuttava kokemus. Jokainen osallistuja sai laskea synnintaakkansa toisin sanoen konferenssin aikana keräämänsä kiven alttarille. Saimme luopua elämämme taakoista, kivistä, jotka saattoivat tuntua painaviltakin harteillamme ja laskea ne alttarille.

 

Kyseessä oli todellinen ekumenian hengessä toteutettu jumalanpalvelus, jota konkretisoi se, että esirukouksessa kuulimme jokaisen osallistujamaan äidinkieltä. Rukouksen kielihän on äidinkielemme. Jumalanpalveluksen jälkeen olikin aika valmistautua lähtöön.

 

Haikeus jäi. Monta uutta ihmistä, joihin tutustui ja monta hetkeä, joita vaalia sydämessään, kunnes taas kohtaisimme, kenties kahden vuoden kuluttua. Ekumenian hengessä tulimme ja ekumenian hengessä lähdimme. Tästä on hyvä jatkaa yhteistä matkaa, jossa esikuvana ekumeeniselle toiminnallemme on Jeesus Kristus. Kuten sanottua Liekkejä on monta, valo on yksi, Hän on Jeesus Kristus.  

 

Sini-Maaria Kauppi

teol. yo, yksi konferenssin neljästä stuertista


Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors           Puh / Tfn +358 40 1425 190