SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Kolmen uskonnon naiset tapasivat moskeijassa

Fredrikinkadun ja Uudenmaankadun kulmauksessa sijaitsevan liiketalon seinässä on kaunis kalligrafia, jossa tekstinä on islamin uskontunnustus. Rakennuksen katolla on islamin symboli: kuunsirppi.

Imaami Ramil Belyaev, Feride Nisametdin ja Derya Samaletdin.Kristittyjen helatorstaina 5.5.2016 toteutettiin naisten uskontodialogiin liittyvä tutustuminen  moskeijaan, joka sijaitsee Helsingissä Fredrikinkadun ja Uudenmaankadun kulmauksessa. 


Osanottajia oli kaksitoista. Isäntäväkeä edustivat imaami Ramil Belyaev sekä naisten uskontodialogiin jo aikaisemminkin aktiivisesti osallistuneet Feride Nisametdin ja Derya Samaletdin. 


Imaami ja seurakunnan edustajat kertoivat kiinnostavia seikkoja Suomen tataarien historiasta ja uskonnon harjoittamisesta. Suomessa on tataareja n. 700. Yhteisö on hyvin tiivis, mikä johtuu paljolti siitä, että Suomen tataarit ovat alunperin kaikki kotoisin samalta alueelta, Venäjän Sergatsin (Nizni Novgorodin) piirikunnan alueelta. Ensimmäiset tataarit tulivat Suomeen 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. 


Vierailun päätteeksi yhteisö tarjosi tataarien ruokaperinteen mukaisia maittavia herkkuja. Ruokakeskustelu johti perinteiden vertailuun ja Venäjältä kotoisin olevat juutalaiset huomasivat, että heillä oli samoja perinneruokia. Myös karjalaisessa ortodoksiperinteessä on samoja ruokia kuin tataareilla esim. blinit. 

 

Vierailu oli lämminhenkinen ja juutalaiset osanottajat toivoivat voivansa järjestää vastaavan tapaamisen tulevaisuudessa synagogassa. 

 

Eija Kemppi

Naisten uskontodialogiryhmän kokoonkutsuja 


Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors           Puh / Tfn +358 40 1425 190