SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Dag 7 Ekumeniska böneveckan 24 januari 2018

Att bygga upp familjelivet och kyrkan

 

2 Mos 2:1–10 

Moses födelse

Psalt 127 

Om inte Herren bygger huset är byggarnas möda förgäves

Hebr 11:23–24 

Moses föräldrar höll sitt nyfödda barn gömt, eftersom de såg att det var ett vackert barn

Matt 2:13–15 

Josef steg upp och tog om natten med sig barnet och hans mor och begav sig till Egypten

 

I Karibien är familjelivet fortsatt negativt påverkat av arvet från slaveriet och av nya faktorer som föräldrar som flyttar, ekonomiska problem och våld i hemmet. Inför denna verklighet arbetar kyrkorna i Karibien för att stödja både kärnfamiljen och storfamiljen.

 

Reflektion

Familjen är av central betydelse för beskydd och vård av barnen. Bibelberättelserna om både Moses och Jesus barndom beskriver hur barn kan vara utsatta för yttre krafter. Båda var i dödlig fara från det ögonblick då de föddes på grund av order från rasande härskare att mörda barnen. Berättelserna visar också att det går att handla för att beskydda dem som är små och utsatta. Matteus berättar för oss om en modell av faderskap som står i kärleksfull trohet till Guds bud, särskilt i stormiga tider.

 

Bibeln ser barnen som en välsignelse och ett hopp för framtiden. För psalmisten är de ”som pilar i krigarens hand”. Som kristna delar vi en gemensam kallelse att leva som stödjande familjenätverk och stödja oss på styrkan från Herren i uppgiften att bygga starka gemenskaper i vilka barn är skyddade och kan blomstra.

 

Bön

Nåderike Gud,

du sände din son att födas in i en vanlig familj

med förfäder som var både trofasta och syndare.

Vi ber om din välsignelse över alla familjer

i hushåll och församlingar.

Vi ber särskilt för enhet i den kristna familjen så att världen kan tro.

Vi ber så i Jesu namn.

Amen.

 

Guds hand leder oss med ny sådd för vårt land,

sådd av ny frihet, hopp och mod,

Vi tar varann i hand

och knyter vänskapsband

och förenas med Guds högra hand.


Foto: Cuba, Nancy Brown, FreeimagesSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.