SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Dag 8 Generositet: Att ta emot och att ge

Apostlagärningarna 28:8–10 Publius far låg till sängs med feberanfall och svår diarré. Paulus gick in till honom, bad och lade händerna på honom och botade honom. Efter det kom också de andra sjuka på ön dit och blev botade. De gav oss många bevis på sin uppskattning, och när vi skulle segla därifrån försåg de oss med allt vi behövde. 

Psaltaren 103:105
Matteus 10:7–8 

Reflektion
Denna berättelse är fylld av givande och mottagande. Paulus tog emot ovanlig gästfrihet från öborna. Paulus gav helande till Publius far och andra. Efter att ha förlorat allt under stormen fick de 276 skeppsbrutna ta emot oväntade gåvor när de skulle segla vidare. Som kristna är vi kallade att visa omsorg. Men för att kunna ge, måste vi först lära oss att ta emot – från Kristus och från andra. Mycket oftare än vi tror får vi ta emot handlingar av omsorg från människor som är annorlunda än vi. Dessa handlingar visar också på generositeten och helandet från vår Herre. Vi som har blivit helade av Herren har också ansvar för att ge vidare av det vi har tagit emot.

Bön
Gud, du som ger liv,
vi tackar dig för din gåva av medkännande kärlek som lugnar och stärker oss. Vi ber att våra kyrkor alltid ska vara öppna för att ta emot dina gåvor från varandra. Ge oss en anda av givmildhet till alla som vi vandrar tillsammans med på vägen till kristen enhet. 
Vi ber om detta i din Sons man, han som regerar tillsammans med dig och den heliga Anden. 
Amen.


Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.