SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Ta lyra på den där kyrkgrejen! – Trovärdig journalistik om kyrkor

Inbjudan

Ta lyra på den där kyrkgrejen! – Trovärdig journalistik om kyrkor
Varför reduceras så mycket av trossamfundens verksamhet till sensationella rubriker om riksdagsledamot Päivi Räsänens rättegång eller gnabbet om samkönade äktenskap?

Bland annat den frågan benas ut i en paneldebatt som ordnas av Finlands Svenska Publicistförbund och Sektionen för finlandssvensk ekumenik vid Ekumeniska Rådet i Finland (ERF) på tisdag den 10 maj.
- Väldigt få finlandssvenska massmedier har en systematisk och analytisk bevakning av kyrkornas verksamhet i det finska samhället. Rapporteringen fokuserar ofta på extrema åsiktsyttringar och marginella utspel. Det här tär på den journalistiska trovärdigheten, säger Mikael Sjövall, ordförande för Finlands Svenska Publicistförbund.

Anser den finlandssvenska journalistkåren i likhet med Karl Marx att religion är ett opium för folket? Eller är det rentav så att dagens journalister har kommit till samma slutsats som filosofen Friedrich Nietzsche att Gud är död?

- Varför fångar de journalistiska kriterierna för vad som är en nyhet upp så lite av det som händer inom kyrkor och religioner? frågar ledarskribent Jan-Erik Andelin på Kyrkpressen.
Vi tar itu med dessa frågeställningar på en paneldebatt som ordnas på tisdag den 10.5 kl.18–19 på Luckan på Georgsgatan 27 i Helsingfors.

I debatten deltar prästen och kolumnisten Hilkka Olkinuora, journalisten Jonas Jungar på Svenska Yle och pastor Kenneth Grönroos. Debatten modereras av ledarskribent Jan-Erik Andelin på Kyrkpressen.
Mejla din anmälan till Sara Torvalds, ordförande för Sektionen för finlandssvensk ekumenik vid Ekumeniska Rådet i Finland:

Seminariet kommer också att streamas på Ekumeniska Rådets YouTube-kanal (Ansvarsveckan). Länken:

Välkommen!


Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.