SEN:n kevätkokouksessa 19.4.2017 Piispa Erik Vikström pohti, miten Vastakkainasettelusta yhteyteen -asiakirjan viisi ekumeenista toimintaohjetta toteutetaan käytännössä. Keskeisimpiä neuvoja ovat omien uskonkäsityksien ja uskon ilmaisemismuotojen reflektoiminen, erilaisia kristittyjä yhdistävien tekijöiden etsiminen ja rinnakkain toimiminen maailmanlaajuisessa missiossa.
Asiakirja (2013) rakentuu katolisen kirkon ja luterilaisten kirkkojen yhteistyöpyrkimyksille. Se sisältää muun muassa viisi ekumeenista toimintaohjetta, jokta kelpaavt ohjeiksi kaikille kirkoille ja kristityille tiellämme kohti ykseyttä.
Meidän tulisi aina aloittaa ykseyden eikä jakautumisen näkökulmasta, jotta vahvistaisimme sitä, mikä on yhteistä, vaikka erot olisivatkin helpommin nähtävissä ja koettavissa.
Luettelemme, mikä yhdistää meitä. Listan pituus saattaa yllättää.
Meidän tulisi suostua jatkuvaan muutokseen toisen kohtaamisen ja molemminpuolisen uskontodistuksen kautta.
Miettikää mitkä uskontulkinnat, käytännöt ja tavat erottavat, miten ne ovat muuttuneet, mitä ne merkitsevät meille, ja miksi koemme ne tärkeiksi.
On oltava valmis myös arvioimaan oman kirkon opetusta. Millä tavalla oman kirkkoni käsitykset ovat muotoutuneet? Ovatko ne muuttuneet kirkkoni historian aikana? Miksi tämä käsitys on meille niin tärkeä?
Meidän tulisi uudestaan sitoutua etsimään näkyvää ykseyttä ja työstämään yhdessä sitä, mitä tämä merkitsee konkreettisina askelina sekä pyrkimään yhä uudestaan tätä päämäärää kohti
Miten ilmaisemme näkyvää yhteyttä jo nyt, miten haluaisimme sen näkyvän?
Meidän tulisi yhdessä löytää uudelleen Jeesuksen Kristuksen evankeliumin voima omalle ajallemme.
Voimmeko yhdessä ja toisiltamme oppien löytää uusia tapoja ilmaista evankeliumia omalle ajallemme?
Meidän tulee todistaa yhdessä Jumalan armosta julistamalla evankeliumia ja palvelemalla maailmaa.
Miten voimme tukea ja täydentää toisiamme Kristuksen maailmanlaajuisen kirkon missiossa?