SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

18 januari, Dag 1: En har dött för alla – 2 Kor 5:14

Jesaja 53:4–­­12 Han gav sitt liv som ett försoningsoffer 

Psalt 118: 1, 14–29 Gud gav mig inte i dödens våld

1 Joh 2:1–2 Kristus dog för alla

Joh 15:13–17 Att ge sitt liv för sina vänner

 

Kommentar

När Paulus blev omvänd till Kristus ledde det till att han fick en radikalt ny förståelse: En har dött för alla. Jesus dog inte enbart för sitt eget folk, inte heller bara för dem som tog emot hans undervisning. Han dog för alla människor, för dem som gått före, för de nu levande och för dem som skulle komma efter. I trohet till evangeliet har många kristna genom århundradena gett sina liv för sina vänner. En av dessa var fransiskanen Maximilian Kolbe, som internerades i koncentrationslägret i Auschwitz och som 1941 frivilligt gav sitt liv för att en medfånge skulle få leva.

 

Eftersom Jesus dog för alla, har alla dött med honom (1 Kor 5:14). Genom att dö med Kristus har vårt gamla sätt att leva blivit något för det förflutna. Vi går in i en ny existensform av överflödande liv – ett liv i vilket vi kan få uppleva tröst, tillit och förlåtelse, också idag – ett liv som fortsätter att ha mening också efter döden. Detta nya liv är livet i Gud.

 

Efter att ha kommit fram till denna nya förståelse drevs Paulus att förkunna de goda nyheterna om försoning med Gud. De kristna kyrkorna delar samma uppdrag att förkunna evangeliets budskap. Vi behöver fråga oss själva hur vi kan förkunna försoningens evangelium trots vår splittring.

 

Frågor

  • Vad innebär det att säga att Jesus dog för alla?
  • Den tyske prästen Dietrich Bonhoeffer skrev: ”Jag är broder till en annan människa genom det Jesus gjorde för mig och med mig; den andre har blivit en broder till mig genom det som Jesus gjorde för honom.” Hur påverkar detta hur vi ser på varandra?
  • Vilka är konsekvenserna av detta för ekumenisk och interreligiös dialog?

Bön

Gud, vår Fader, i Jesus gav du oss den ende som har dött för alla. Han levde vårt liv och dog vår död.       

Du tog emot hans gärning och uppväckte honom till det nya livet med dig. Låt oss, som har dött med honom, bli ett genom din heliga Ande och leva ett liv som flödar över av din gudomliga närvaro nu och för evig tid. Amen.


_____

Foto: Jayanta Behera, freeimages.comSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.