SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

23.1.2016, rukousviikon KUUDES PÄIVÄ, Kuulkaapa, millaista unta minä näin!

 

1. Moos. 37:5–8 Kuulkaapa, millaista unta minä näin!

 

Ps. 126 Se oli meille kuin unta.

Room. 12:9–13 Osoittakaa toisillenne lämmintä veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toinen toistanne.

Joh. 21:25 Koko maailmaan eivät mahtuisi ne kirjat, jotka pitäisi kirjoittaa.

 

Kommentaari


Kristittyjen hajaannus satuttaa. Kirkot kärsivät siitä, etteivät voi liittyä samaan perheeseen Herran pöydässä, ne kärsivät keskinäisestä kilpailusta ja keskinäisten taistelujen historiasta. Vuonna 2005 syntyi ekumeeninen aikakauslehti ("Mikä yhdistää meitä?") yrityksenä vastata tähän kysymykseen. Kokemus aikakauslehden toimittamisesta innoitti tätä tutkiskelua.

 

  • Joosef näkee unen, joka on viesti Jumalalta. Kuitenkin kun Joosef kertoo unesta veljilleen, nämä suuttuvat ja tulevat väkivaltaiseksi, koska uni merkitsee, että heidän tulisi kumartaa häntä. Lopulta nälänhätä ajaa veljet Egyptiin, jossa heidän täytyy kumartaa Joosefia, mutta heidän pelkäämänsä nöyryytyksen ja häpeän sijaan siitä syntyykin sovinnon ja armon hetki.
  • Joosefin tapaan Jeesus avaa silmiemme eteen näyn, sanoman hänen Isänsä valtakunnan elämästä. Se on ykseyden näky. Mutta Joosefin veljien tavoin mekin olemme usein surullisia, vihaisia ja peloissamme siitä, mitä tämä näky näyttää merkitsevän. Se vaatii meitä nöyrtymään ja kumartumaan Jumalan tahtoon. Me pelkäämme sitä, koska pelkäämme, mitä saatamme menettää. Tämä ei ole kuitenkaan menetyksen näky. Pikemminkin on kyse menettämiemme veljien ja sisarten saamisesta takaisin, perheen yhdistämisestä.
  • Olemme kirjoittaneet monia ekumeenisia tekstejä, mutta kristittyjen ykseyden näkyä ei tavoiteta vain hyväksytyin julkilausumin niin tärkeitä kuin ne ovatkin. Ykseys, jota Jumala meille toivoo, näky, jonka hän asettaa eteemme, ylittää suuresti kaiken sen, mitä voimme sanoin ilmaista ja kirjoihin tallettaa. Tämän näyn tulee tulla lihaksi meidän omassa elämässämme ja rukouksessamme ja tehtävässä, jonka jaamme veljiemme ja sisariemme kanssa. Yli kaiken sen tulee toteutua toisiamme kohtaan osoittamassamme rakkaudessa.

 

Kysymykset

  • Mitä merkitsee, että asetamme omat unelmamme kristittyjen ykseydestä Kristuksen jalkojen juureen?
  • Millä tavoin Herran näky ykseydestä kutsuu kirkkoja tänään uudistumaan ja muuttumaan?

 

Rukous

Taivaallinen Isä, anna meille nöyryyttä kuulla äänesi, ottaa vastaan kutsusi ja jakaa unelmasi Kirkon ykseydestä. Anna meille herkkyyttä yhteyden puuttumisen kivulle. Siellä missä hajaannus on kivettänyt sydämemme, anna Pyhän Henkesi sytyttää sydämemme ja innoittaa meitä näyllä ykseydestä Kristuksessa, niin kuin hän on yhtä sinun kanssasi, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen hänet. Tätä pyydämme Jeesuksen nimessä. 

Aamen.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.