SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

6. päivä Ekumeeninen rukousviikko 23.1.2018

Tavoitelkaamme muiden parasta

 

Jes. 25:1–9 

Iloitkaamme ja riemuitkaamme hänen pelastuksessaan

Psalmi 82 

Huolehtikaa köyhistä ja kurjista

Fil. 2:1–4 

Älkää tavoitelko vain omaa etuanne vaan myös muiden parasta

Luuk. 12:13–21 

Karttakaa tarkoin kaikenlaista ahneutta

 

Muuttuvilla kansainvälisillä pankkisäädöksillä on jatkuvasti negatiivinen vaikutus Karibian alueen kaupalle ja se vaarantaa monien perheiden taloudellisen toimeentulon. Ulkomailla työskentelevien karibialaisten on yhä vaikeampaa lähettää rahaa kotiin perheilleen. Karibian alueen kirkot perustivat oman luottokuntaliikkeen, että köyhillä olisi mahdollisuus taloudellisen toiminnan takaavaan rahoitukseen.

 

Mietiskely

Kirjoitukset todistavat johdonmukaisesti, kuinka Jumala asettaa aina köyhät etusijalle: Herran voimallinen käsi toimii heikkojen puolesta voimakkaita vastaan. Samalla tavalla Jeesus johdonmukaisesti varoittaa ahneuden vaaroista. Näistä varoituksista huolimatta ahneuden synti saastuttaa kristillisiä yhteisöjä ja synnyttää kilpailun logiikkaa, jossa yhteisöt kilpailevat toisiaan vastaan. Meidän tulee muistaa, että niin kauan kuin epäonnistumme erottautumaan maailmasta ja mukaudumme sen erottelevaan henkeen, epäonnistumme tarjoamaan ”pakopaikan kurjalle vaikeuksien aikana, suojan rankkasateessa.”

 

Kirkkomme ja tunnustuksemme eivät tarvitse paljon jäseniä tai lahjoituksia ollakseen rikkaita Jumalan edessä. Pikemminkin meidän tulee tunnistaa, että kristittyinä meillä on lukematon veljien ja sisarten joukko läpi koko maailman ja yli kaikkien ’pohjoisen’ ja ’etelän’ välisten taloudellisten jakolinjojen. Tiedostaessaan tämän sisaruuden Kristuksessa kristityt voivat käsi kädessä liittyä tukemaan taloudellista oikeudenmukaisuutta kaikille.

 

Rukous

Kaikkivaltias Jumala, anna kirkollesi rohkeutta ja voimaa

yhä uudelleen julistaa oikeudenmukaisuutta ja vanhurskautta niissä tilanteissa,

kun kohtaamme ylivoimaista valtaa ja sortoa.

Anna Pyhän Henkesi auttaa meitä tavoittelemaan muiden parasta,

kun juhlimme ykseyttämme Kristuksessa.

Aamen.

 

Voimallas Herra

pois otat maassamme,

otat vihan, katkeruuden,

ylpeyden, vääryyden,

himon, itsekkyyden,

ne kaikki pois otat voimallasi. 

 

Kuva: Trinidad church, Kuva: Geoffroy Magnan, FreeimagesSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.