SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Ajankohtaista SEN:ssa 2/2023

Tässä uutiskirjeessä:

 

 • Pääsihteerin tervehdys
 • Tulkoon sinun valtakuntasi
 • Uskontojen kylä
 • Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokous
 • Maailman pakolaispäivä
 • Vastuuviikko: Pyhä rauha
 • Matkakertomus Roomasta
 • Vuokralle tarjotaan
 • Jäsenistöltä
 • Tulossa syksyllä
 • Aineistoja ja työkaluja

 

Pääsihteerin tervehdys: Esimerkin voima

Toukokuussa käynnistettiin hallitusneuvottelut kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja ruotsalaisen kansanpuolueen välillä. Hallitustunnustelijana on kokoomuslainen Petteri Orpo. Neuvottelut ovat vaikeita, koska puolueet ovat joissakin asioista täysin eri mieltä.


Viime aikoina hämmästystä on herättänyt myös hallitusneuvottelijoiden käyttämä ärhäkkäkin kritiikki toisia kohtaan sosiaalisessa mediassa. Se mitä puhutaan suljettujen ovien takana tuntuu purkautuvan somessa turhautumisena. Somessa sana on vapaa, eikä toisista ihmisistä puhuta aina kunnioittavalla ja arvostavalla tavalla.

 
Tällainen ilmiö ei ole uusi. Kun koetaan, että sana on vapaa, tulkitaan se niin, että mitä tahansa saa kirjoittaa. Sananvapaus tarkoittaa oikeutta mutta myös vastuuta omista sanoista ja niiden käytöstä. Suomessa sananvapaus koskee kaikkia mutta sitä voidaan käyttää myös väärin: väärän tiedon, vihapuheen ja ilkeyksien levittämiseen.

 
Mitä isommat edellä, sitä pienemmät perässä, on tuttu sanonta. Odotamme lapsilta ja nuorilta hyvää käytöstä toisia kohtaan, kunnioittavaa viestintää ja vuorovaikutusta. Mutta lapsetkin voivat olla ilkeitä toisia kohtaan somessa ja kasvotusten. Kouluissa onkin tunteja, jossa opetellaan tunnetaitoja ja vuorovaikutusta.
Nykyajan haaste on osata kommunikoida toisten kanssa kunnioittavalla ja arvostavalla tavalla. Sana on vapaa, mutta se sisältää myös vastuuta ja peiliin katsomista. Raamatun ohjenuorat ovat hyviä kaikille.

 

"Kaikki, mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille”  (Matt 7:12), on kultainen sääntö, jossa periaatteena on tehdä vastavuoroisesti toiselle samaa, mitä haluaisi itselleenkin tehtävän. ”Toinen toistenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne” (Room. 12:10 b), on Paavalin ohje seurakunnalle Roomassa. Jos näitä kahta kehotusta noudatetaan yksilöllisesti, yhteisöllisesti sekä yhteiskunnallisesti, luo se yhteistyötä, keskinäistä kunnioitusta ja lapset ja nuoretkin saavat hyviä roolimalleja siitä, miten kunnioittava kanssakäyminen tuottaa iloa, hyvää mieltä sekä hyvää yhteistyötä erimielisyyksistä huolimatta. Hyvän esimerkin voimalla on vaikutus.

 

Suomen Ekumeeninen Neuvosto on mukana Hyvin sanottu -hankkeessa, jossa halutaan edistää hyvää keskustelukulttuuria toisia kunnioittaen.
Mayvor

 

Tulkoon sinun valtakuntasi

Tulkoon sinun valtakuntasi -rukouskampanjaa vietetään helatorstaista helluntaihin 18.5. - 28.5.2023. Yhteisöjä kutsutaan mukaan kansainväliseen liikkeeseen rukoilemaan omalla tavallaan, omia perinteitään kunnioittaen. Lue lisää lla ja osoitteessa

Webinaari: vammaisten henkilöiden kokema väkivalta

31.5.2023 klo 13-15.30 Webinaari on maksuton ja avoin kaikille kirkkojen työntekijöille. 

 

Uskontojen kylässä juhlitaan uskonnonvapautta

Maailman kylässä -festivaalit kokoaa yhteen maapallon tulevaisuudesta kiinnostuneet yksilöt ja yhteisöt ratkaisujen ja tekojen äärelle Helsingin Suvilahteen 27.-28.5.2023. Uskontojen kylä on rauhan rakentamisen paikka, jossa eri uskonnot ja katsomukset kohtaavat kunnioittavasti. Vapaus uskoa tai olla uskomatta on ihmisoikeus ja rauhan edellytys. Viikonlopun aikana Uskontojen kylässä mm. kuullaan musiikkia eri uskontoperinteistä ja täytetään yhdessä kävijöiden kanssa Toivon puuta. Millaista muutosvoimaa uskonnoissa on rauhan edistämiseksi?
Tervetuloa Uskontojen kylä -teltalle 27.-28.5.2023: la 11-21 su 11-19 paikalle A507, Suvilahti, Helsinki.
 

Maailman pakolaispäivä

Kesäkuun 20. vietetään YK:n julistamaa Maailman pakolaispäivää. Euroopan kirkkojen siirtolaiskomissio (CCME) ja Euroopan kirkkojen konferenssi (EKK) kutsuvat jälleen jäsenistöään viettämään päivää seurakunnissa saman viikon jumalanpalveluksissa ja tilaisuuksissa. Kutsukirje, rukouksia ja faktatietoja tilanteesta sivuillamme


Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokous

Euroopan kirkkojen konferenssi kokoontuu Tallinnassa 14.6.–20.6.2023.  Noin viisisataa osallistujaa keräävän tapahtuman teemana on ” 

 

Vastuuviikko: Pyhä rauha

Vastuuviikkoa vietetään lokakuussa (22.-29.10.2023) teemalla Pyhä rauha – kristityt rauhan rakentajina, ja haluammekin haastaa kaikkia kristittyjä miettimään, mitä yhteisiä keinoja meillä on rakentaa rauhaa. Sota Euroopassa on aiheuttanut ahdistusta ja epävarmuutta tulevaisuudesta varsinkin nuorten keskuudessa. Haluamme olla vastavoima rauhattomuuden ja pelon ilmapiirille ja olla rauhan sillanrakentajia. Vastuuviikolle on tänä vuonna luvassa mm. kansainvälisiä puhujavieraita, rauhankonsertti, TV- ja radiojumalanpalveluksia, sekä informatiivista sekä someaineistoa, jonka tuottavat nuoret aikuiset SEN:n Nuorisojaostosta ja Ketko-koulutuksesta.

 

Pyhiä paikkoja ja historian kerrostumia - matkakertomus ekumeeniselta pyhiinvaellukselta Roomaan

Maaliskuun puolessa ryhmä pyhiinvaeltajia Suomesta otti määränpääkseen Rooman kaupungin ja sen historialliset pyhät paikat. Lue

 

Työhuone tarjotaan vuokralle (Eteläranta 8, Helsinki)

Suomen Ekumeeninen Neuvosto vuokraa yhden toimistohuoneistaan (20m2) ulkopuoliselle, luotettavalle alivuokralaiselle. Vuokra on n. 400€/kk ja sisältää toimistohuonekalut, yhteiset keittiö ja WC-tilat. Vuokra-aika on määräaikainen ja alkaa sopimuksen mukaan. Yhteydenotot SEN:n toimistolle..

Jäsenistöltä

·       Tukikonsertti ukrainalaisten hyväksi Oulussa,

·       Restoratiivisen lähestymisen ja sovittelun peruskurssi syksy 2023, lue lisää

 

Onko yhteisölläsi ekumeenista ilmoitettavaa?

Julkaisemme mahdollisuuksien mukaan kirkkojen ja kumppanuusjärjestöjen ekumeenisia uutisia verkkosivustollamme ja sosiaalisen median kanavissamme. Uutiskirjeessä on myös jatkossa mahdollisuus jakaa ekumeenista tietoa. Toimisto varaa oikeuden valita ja toimittaa julkaistavat sisällöt, sillä tilaa on rajallisesti. Materiaalia (kuvia, tekstiä) voi lähettää osoitteeseen: sen(at)ekumenia.fi.

Tulossa syksyllä

Ketkokurssi alkaa syksyllä, seuraa ilmoittelua!
9.9.-4.10. Luomakunnan aika
22.9. Paikallisekumeeninen foorumi Kouvolassa
14.-15.10.  Ekumeeninen lähetyspyhä
22.-29.10. Ekumeeninen Vastuuviikko
30.-31.10. Syyskokous ja -seminaari

 

Aineistoja ja työkaluja

Ekumeeniset rukoushetket yhteiskunnallisista aiheista
Rukoushetkien mallit on kerätty kannustamaan kristittyjä rukoilemaan enenevissä määrin yhdessä eri paikkakunnilla Suomessa. Yhteiskunnalliset kysymykset voivat olla paikallisia ajankohtaisia kysymyksiä tai koko Suomea tai maailmaa koskettavia rukousaiheita. Erityisen tärkeää voi olla kokoontua yhteen rukoilemaan kriisin tai onnettomuuden koskettaessa. Julkisessa tilassa toteutettu rukoushetki on todistus kristittyjen yhteistyön voimasta.     

             

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman malli seurakuntien työn tueksi
Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallituksen toimeksiannosta Neuvoston yhdenvertaisuusjaosto on laatinut mallin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmalle.  Malli on tarkoitettu käytettäväksi kristillisten kirkkojen, yhdyskuntien ja järjestöjen oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelun ja suunnitelman tekemisen tukena ja ohjeena. 
Lue lisää ja lataa malli käyttöösi

 

Vastuullisuuskirja - Kristillinen näkökulma kestävän kehityksen tavoitteisiin
Voiko Raamatusta, kristillisestä uskosta ja teologisesta pohdinnasta olla apua kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa? Kirjan alustukset, pohdintakysymykset, raamatuntekstit ja rukoukset haastavat seurakuntia tutustumaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja antavat työkaluja kristityn omaan pohdintaa kestävän tulevaisuuden kysymysten äärellä. Julkaisu sopii ohjaajien työn tueksi, sitä voi käyttää ryhmätyöskentelyssä tai yksilötyöskentelyssä kirkoissa, kodeissa ja kouluissa. Julkaisu on osa Ekumeenista vastuuviikkoa.Suomen ekumeeninen neuvosto (SEN) on maassamme toimivien kirkkojen, kristillisten yhteisöjen ja seurakuntien yhteistyöelin.

Facebook:
Instagram:Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.