SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Ajankohtaista SEN:ssa 4/2022

Uutiskirje 4/2022

 

Tässä uutiskirjeessä:

  • Pääsihteerin tervehdys: Joulu on antamisen iloa
  • Rooman pyhät paikat - Suomen Ekumeenisen Neuvoston matka Roomaan
  • Uskonnonvapaus 100 vuotta rauhan edistäjänä
  • Kristittyjen ykseyden rukousviikko
  • Lämpimät kiitokset kuluneesta jaostokaudesta

  • Kirkkojen maailmanneuvoston 11. yleiskokouksesta
  • Tulossa vuonna 2023
  • Aineistoa ja työkaluja

 

Pääsihteerin tervehdys: Joulu on antamisen iloa

Euroopassa vallitseva inflaatio, lämmön ja sähkön hintojen nousu sekä geopoliittinen epävarmuus vaikuttavat myös suomalaisten arkeen tänä jouluna. Suomalaisista noin puolet kertoo olevansa huonommassa taloudellisessa asemassa kuin vuonna 2021. Sama määrä suomalaisista on huolissaan myös elintarvikkeiden ja energian hintojen noususta ja vaikutuksista omaan elämäänsä. Tämä selviää perintäyhtiö Intrumin tekemästä tuoreesta raportista. Suomalaisia on myös valmisteltu varautumaan ensitalven kiertäviin sähkökatkoihin. Myös Suomen Punaisen Ristin mukaan inflaatio on vaikuttanut kymmenien tuhansien perheiden tuloihin. Lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt huolestuttavasti ja tämä vaikuttaa jo lasten ja nuorten hyvinvointiin. Koronapandemian vuosien aikana avuntarve lisääntyi ja nyt avuntarve on kasvanut entisestään hintojen nousun myötä. SPR:n mukaan hintojen nousu on vienyt 60 000 taloutta köyhyyteen ja köyhyydessä eläviä lapsia on noin 30 000 enemmän kuin keväällä. Suomessa elää tällä hetkellä noin 129 000 lasta ja nuorta köyhyydessä.

 

Suomen Ekumeenisen Neuvoston Yhteiskunnallisten kysymysten jaosto ja Yhdenvertaisuusjaosto järjestivät yhteisen ekumeenisen seminaarin 15.11.2022 teemalla: Auttaminen murroksessa – hyvinvointivaltion tila ja kirkkojen tehtävä. Seminaarin alustajat ja panelistit totesivat, että avuntarve on kasvanut. Uusia asiakkaita on tullut, ja varsinkin lapsiperheiden köyhyys huolestuttaa. Vähävaraisissa perheissä ollaan jo nyt huolestuneita joululomasta, koska ilmainen lämmin kouluateria jää pois joululomien takia.

Joulu on antamisen aikaa ja se tuottaa myös iloa, kun voi jakaa omastaan. Jouluisin tehtävällä varainkeruulla on suuri merkitys vähävaraisille perheille ja kotitalouksille. Monilla lapsilla ja nuorilla voi olla arjessa puutetta sekä ruuasta, vaatteista, harrastusmahdollisuuksista ja monista muista asioista. Ruoka-avustukset, lahjakortit sekä lahjaksi annettu tuki harrastusmahdollisuuteen tuo jouluiloa vähävaraisille perheille. Yhdenkään lapsen ei pitäisi olla huolissaan, riittääkö ruoka jouluna tai tuleeko jouluna lahjoja. Jokaiselle lapselle ja nuorelle soisi hyvän joulun.

 

Jumalan suuri lahja meille on Hänen Poikansa Jeesus, jonka Hän lähetti meille maailmaan. Luukas 2:9-11:

Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: »Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.”

 

Jumala antoi meille Poikansa lahjaksi. Joulu on ilon juhla ja tätä iloa voi jakaa vaikkapa osallistumalla jonkin SEN:n kirkkojen ja järjestöjen lahjakeräyksiin, joilla tuetaan ihmisiä sekä kotimaassa että ulkomailla.

Antamisen iloa!
Mayvor

 

 

Rooman pyhät paikat - Suomen Ekumeenisen Neuvoston matka Roomaan

16.–21.3.2023

Matkanjohtajina toimivat Suomen Ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken, dominikaani veli Gabriel Salmela, koordinaattorit Suvi-Tuulia Vaara ja Sarah Tiainen sekä Olarin seurakunnan kappalainen Antti Kruus, joka on järjestänyt yli 50 matkaa Italiaan. Matka toteutetaan yhdessä matkatoimisto EL-VE toursin kanssa. Ohjelma, hintatiedot ja ilmoittautumiset:

 

Rukousviikko 2023: Tehkää hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta

Kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikkoa vietetään 18.-25.1.2023 teemalla ”Tehkää hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta" (Jesaja 1:17).


Kaikki aineisto päivittyy osoitteeseen

Rukousaineistosta kahdeksalle päivälle on ensimmäistä kertaa tehty myös mukautus selkosuomeksi: Aineisto soveltuu käyttöön myös vuoden ympäri.

Tarvitsetko Powerpoint-pohjaa tai rukousviikon tunnusta käyttöön seurakunnassasi? Tunnus on vapaasti käytettävissä rukousviikkoon liittyvässä toiminnassa ja tapahtumissa. Ota yhteyttä sähköpostitse:

Vuoden 2023 kansallista Kristittyjen ykseyden rukouspäivää vietetään 18.1.2023 ja Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivää 24.10.2023 ja näille rukouspäiville on valinnut Suomen Ekumeenisen Neuvoston rukouspäivätyöryhmä. kehotetaan lukemaan seurakunnissa ensimmäisenä rukouspäivänä 18.1. tai sitä edeltävänä sunnuntaina.

 

 

UskonnonVapaus 100 vuotta rauhan edistäjänä

Eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfo 

26.1.2023 klo 12-14

Suomalainen uskonnonvapauslaki täyttää vuonna 2023 100 vuotta. Tervetuloa juhlavuoden avausseminaariin! Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, eikä ilmoittautumista vaadita.
Tilaisuutta voi vaihtoehtoisesti seurata striimin välityksellä. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmä, USKOT-foorumi ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto. .

 

Lämpimät kiitokset kuluneesta jaostokaudesta

Kolmevuotinen jaostokausi tulee päätökseensä. Jaostot toteuttavat ekumeenista ydintoimintaa, joka ei olisi mahdollista ilman aktiivisia ja asiantuntevia ihmisiä, joilla on sydämessään paikka kristittyjen ykseyden edistämiselle. Sydämelliset kiitokset kaikille, jotka ovat antaneet aikaansa jaostotyöskentelyyn kuluneella kaudella! Jaostolaiset: jos et jatka jaostossa, mutta haluat jatkossakin saada SEN:n uutiskirjeet, ilmoita Suvi-Tuulialle vastaamalla tähän uutiskirjeeseen.

 

Kirkkojen maailmanneuvoston 11. yleiskokouksen viestit suomeksi

Kirkkojen maailmanneuvoston 11. yleiskokous järjestettiin Saksan Karlsruhessa 31.8.–8.9.2022. Kokouksen teemana on "Jumalan rakkaus ohjaa maailman sovintoon ja ykseyteen". Yleiskokous teki useita julkilausumia ja näistä keskeisimmät on nyt suomennettu.  Toive on, että kokouksen viesti luetaan, siitä keskustellaan  kristillisissä yhteisöissä, että sen esiin nostamien asioiden puolesta rukoillaan ja siitä poimitaan inspiraatiota  kristittyjen ykseyden rakentamiseen omalla paikkakunnalla, omassa maassa ja kansainvälisesti.

 

Tulossa vuonna 2023: 


2.2. Media, rauha ja nuorten maailmankatsomukset, verkossa

Tule kuulemaan asiantuntijoita ja keskustelemaan kanssamme siitä, kuinka some toisaalta tukee ja toisaalta haastaa nuorten identiteettiprosessia ja kasvua sekä pohtimaan median roolia nuorten maailmankuvan muodostumisessa. Koulutuksen järjestävät STEP-opintokeskus, SEN ja Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry

8.2. Perehdytyspäivä erityisesti uusille ja myös kaikille jaostolaisille, Helsinki ja Teams

15.3. Uskonnonvapaus 100 vuotta - valtaa ja vastuuta (paikka ilmoitetaan myöhemmin)

Uskonnonvapauden 100-vuotisteemavuonna on ajankohtaista keskustella siitä, mitä on uskonnonvapaus sen positiivisessa ja negatiivisessa merkityksessä erityisesti lapsuuden, nuoruuden ja kasvatuksen konteksteissa. Tule kuulemaan asiantuntijoita ja keskustelemaan kanssamme!  Koulutuksen järjestävät STEP-opintokeskus, SEN ja Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry

 

29.4. Vapaus uskoa - uskonnonvapaus 100 vuotta -juhlatilaisuus, Temppeliaukion kirkko, Helsinki. Yhteistyössä SEN, SEA ja SLN.

 

Aineistoa ja työkaluja 


Ekumeeninen joulu - katsaus kristillisiin jouluperinteisiin koulujen käyttöön Kristillisten yhteisöjen joulunviettotavoissa on paljon yhteistä, mutta myös joitakin kyseiselle yhteisöille tärkeitä erityispiirteitä. Tervetuloa tutustumaan eri kristillisten yhteisöjen joulun viettoon osoitteessa

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman malli seurakuntien työn tueksi 

Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallituksen toimeksiannosta Neuvoston yhdenvertaisuusjaosto on laatinut mallin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmalle.  Malli on tarkoitettu käytettäväksi kristillisten kirkkojen, yhdyskuntien ja järjestöjen oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelun ja suunnitelman tekemisen tukena ja ohjeena.  
Lue lisää ja lataa malli käyttöösi  

 

Vastuullisuuskirja - Kristillinen näkökulma kestävän kehityksen tavoitteisiin 
Voiko Raamatusta, kristillisestä uskosta ja teologisesta pohdinnasta olla apua kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa? Kirjan alustukset, pohdintakysymykset, raamatuntekstit ja rukoukset haastavat seurakuntia tutustumaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja antavat työkaluja kristityn omaan pohdintaa kestävän tulevaisuuden kysymysten äärellä. Julkaisu sopii ohjaajien työn tueksi, sitä voi käyttää ryhmätyöskentelyssä tai yksilötyöskentelyssä kirkoissa, kodeissa ja kouluissa. Julkaisu on osa Ekumeenista vastuuviikkoa. 
 

 

 

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.