SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Ajankohtaista Ukrainan pakolaisten auttamiseksi seurakunnissa

Tietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen kotoutumistoimijoille -koontisivu:

 

- Hätämajoitusmahdollisuuden tarjoaminen: Maahanmuuttoviranomaisten toivomus on saada tietoa seurakuntien  mahdollisista majoitukseen sopivista tiloista. Linkki, johon näistä tiloista voi ilmoittaa:

 

- Migri on antanut , miten hakea tilapäistä suojelua. Sisäministeriö on t myös laajemmin sitä, miten ukrainalaisille tarjottavaa apua koordinoidaan ja kuka vastaa mistäkin pakolaisten vastaanottamisesta.

 

- Tulijat tulisi käyttää viranomaisten kautta hakemaan turvapaikkaa. Joko rajalla tai rajanylityksen jälkeen Poliisilla. Silloin kyseinen henkilö/henkilöt kirjataan vastaanottokeskuksen kirjoille, vaikka he asuisivat kotimajoituksessa. Vastaanottokeskuksessa saa ruoat, majoituksen ja hygieniatarvikkeet sekä neuvoja. Lisäksi siellä on sairaanhoitohenkilökuntaa paikalla. 

Turvapaikkahakemuksen voi myöhemmin muuttaa tilapäisen suojelun statukseksi. Molemmilla statuksilla saa Suomen sosiaaliturvan ja tilapäisen suojelun statuksella myös työluvan. Voimassaolo n. 1-3 vuotta.

Senkin takia on tärkeää, että ilmoittaudutaan, koska osalla pakolaisista on sotatraumoja ja ne saattavat puhjeta vasta päivien, tai viikkojen kuluttua. Eli apua on sitten nopeammin ja helpommin saatavilla kun viranomaisrutiinit ja Suomen sosiaaliturva on hoidossa.

 Jos haluaa lähettää apua Ukrainaan, niin selvittäkää selkeästi etukäteen, mitä, mihin ja milloin viedään. Lääkkeet, hygieaniatarvikkeet jne. ovat etusijalla. Jatkokuljetus Ukrainan rajalta kannattaa olla sovittuna etukäteen.

 

· Ukrainalaisista noin 70% hengellinen koti on ortodoksinen kirkko. Siksi onkin tärkeää olla yhteyksissä paikalliseen ortodoksiseurakuntaan ja rakentaa yhteyksiä heihin, mikäli paikkakunnalle on tullut ukrainalaisia. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli on tarvetta järjestää muistopalveluksia sodassa kuolleille omaisille. Lisäksi mukana voi olla kastamattomia lapsia, sairaita, ehtoolliselle ja katumuksen sakramenttiin haluavia. Ortodoksisella kirkolla on myös kielitaitoista papistoa ja he ovat jo painattaneet ukrainankielisen esitteen, tässä pdf-tiedostona:

ukraina_esite_lopullinen(1).pdf


Hyödyllisiä linkkejä:

SPR:n henkisen tuen ohjeistus Ukrainaksi: 
SPR:n henkisen tuen ohjeistus Venäjäksi:Kuva: ChiaJo /Pixabay


Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.