SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Annamari Moilanen: Yhteistyö on todella tärkeää

Annamari Moilanen.

Annamari Moilanen on delegaatti Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksessa Suomen ortodoksisen kirkon edustajana. Hän on ortodoksisen teologian opiskelija Joensuusta ja opiskelee kirkkomusiikkia.

 

Miten päädyit delegaatiksi?

-Olen aina ollut kiinnostunut ekumeenisista asioista ja se on saanut minut lähtemään monenlaiseen toimintaan mukaan. Kun aloitin opiskelut Joensuussa menin Ketko-kurssille, jonka jälkeen päädyin Ketko-sihteeriksi ja sitä kautta  Suomen Ekumeeninen Neuvosto tuli minulle tutuksi. Sitten minua pyydettiin mukaan delegaatiksi.

 

Miten olet kokenut yleiskokouksen tähän saakka?

- Tässä on iso vastuu, koska delegaattina minulla on ääni- ja puheoikeus istunnoissa ja pääsen vaikuttamaan päätöksentekoon. Samaan aikaan se tuntuu vaikealta, koska pitäisi tietää paljon kaikista asioista. Ensikertalaisena ei pysty paneutumaan kaikkeen, mutta täytyy luottaa omaan delegaatioryhmään ja oman kirkon johdon ohjaukseen.

 

Mitä mieltä olet Kirkkojen maailmanneuvoston kokousteemasta "Kristuksen rakkaus ohjaa maailman sovintoon ja ykseyteen"?

- Rakkaus, sovinto ja ykseys ovat kristittyjen kirkkojen kantavia teemoja. Koen laajemmin sen, että tänne kokoontuminen yhdessä on tärkeää olipa tällaisten kokousten teema mikä tahansa, ja kristittyjen tulisi aina tavoitella yhteyttä, vaikka siinä on omat haasteensa. Tärkeintä on ihmisten kohtaaminen sekä toisten tarinoiden ja kuulumisten kuunteleminen avoimin mielin.

 

Joissain työpajoissa nousee esiin kipeitä ihmisoikeuskysymyksiä. Olen saanut kuulla kuinka ihmisten asema saattaa olla uhattuna omassa kotimaassa, kulttuurissa tai kristittynä vähemmistönä. Tällaiset asiat koskettavat ja se auttaa sijoittamaan itseäni maailmankartalle ja ymmärtämään, että vaikka Suomessa asiat ovat tietyllä tavalla, se ei ole koko totuus, vaan on paljon muutakin.

 

Onko Suomessa hyvä ekumeeninen yhteistyö?

- Meillä opiskelijoilla Itä-Suomen yliopistossa on ollut pitkät ekumeeniset perinteet. Järjestämme tapahtumia yhdessä ja kohtaamme toisiamme sekä luennoilla että vapaa-ajan riennoissa. Joensuussa tehdään muutenkin hyvää yhteistyötä, vaikka sitä voisi tehdä enemmänkin. Valitettavasti joillakin paikkakunnilla jotkut seurakunnat jättäytyvät pois ekumeenisesta toiminnasta, jos ortodoksit ovat mukana. Tämä on iso epäkohta, joten työsarkaa on vielä.

 

Nuoret ovat toivoneet, että heitä kuunnellaan enemmän yleiskokouksessa. Mitä mieltä olet tästä?

- Nuorilla on hyvä tietämys ja ymmärrys tämänhetkisestä maailmantilanteesta. Täytyy  luottaa siihen, että yhteistyö nuorten ja vanhemman sukupolven välillä KMN:ssa on mahdollista. Yhteistyö on todella tärkeää!

 

Haastattelu: Mayvor Wärn-Rancken

 

Kirkkojen maailmanneuvosto (WCC) kokoontuu 11. yleiskokoukseensa Saksa  Karlsruhessa 31. elokuuta - 8. syyskuuta 2022. Kokouksen teemana on Kristuksen rakkaus ohjaa maailman sovintoon ja ykseyteen, ja kokoukseen odotetaan noin 4500 kristittyä eri puolilta maailmaa.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.