SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Ekopaasto kannustaa pudottamaan ilmastopainoa  

 

Evankelisluterilainen kirkko, Suomen ympäristökeskus ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto järjestävät ekopaasto-kampanjan, jossa suomalaisia kannustetaan muuttamaan omia elämäntapojaan ilmastoystävällisemmiksi. Ekopaastoa vietetään perinteisenä luterilaisena paastonaikana tuhkakeskiviikosta pääsiäiseen, 22.2.–8.4.2012.

 

Paastoviikoilla voi esimerkiksi autoilla vähemmän, jättää lihan pois ruokavaliosta, lyhentää suihkussa oloaikaa, sammutella valoja ja olla ostamatta kulutustavaroita.

 

Ekopaastoon voi osallistua . Sivustolla on muun muassa testi, jonka avulla voi selvittää oman ekopaastoajaluonteensa.

 

Kilvoittelu ja solidaarisuus palautettava arkipäivään

 

Helsingin piispan Irja Askolan mielestä ekopaasto syntyy luontevasti kirkon ikivanhasta paastoperinteestä, johon kuuluvat ruokavalion keventäminen, oleellisen etsiminen ja oman itsen kriittinen tarkastelu. Piispa Askola on ekopaasto-kampanjan suojelija.

 

"Ympäristöasiat ovat minulle nykyisin syvästi uskosta nouseva kysymys. Minulla ei kristittynä ole oikeutta tuhota luontoa ja käyttää sitä täysin itsekkäästi. Silloin minä vahingoitan jotakin pyhää, jotakin mikä on tarkoitettu säilymään tuleville sukupolville. Ei se ole luotu vain minua varten."

 

Askolan mielestä sanat kilvoittelu ja solidaarisuus täytyy palauttaa museo-osastolta arkipäivään.

"Luovuttaminen ja kyynisyys eivät kuulu kristityn asenteisiin, mutta tuhoa tuovista asioista luopuminen kylläkin. Vaikka emme voi varmasti tietää, ratkeavatko maapallon ongelmat arjen valintojemme avulla, kannattaa ainakin yrittää."

 

Askola on yksi kampanjan kymmenestä ekopaastoajasta. Paaston aikana Irja Askola pyrkii vahvistamaan omia perusvalintojaan: julkisten kulkuneuvojen suosimista, kierrätystä, reilun kaupan tuotteiden käyttöä sekä lisäämään kävelyä. Muita ekopaastolupauksen tehneitä ovat kirjailija Kaari Utrio, tähtitieteilijä Esko Valtaoja, sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka, toimitusjohtaja Jaakko Nevanlinna, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, kansanedustaja Kimmo Tiilikainen, pikajuoksija Johanna Manninen, ohjaaja Kalle Holmberg sekä professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

 

Fiksu tuote paastoaa puolestasi

 

Seppälän mielestä saatamme helposti siirtää vastuumme ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ajatellen, että se kuuluu kansainvälisiin neuvotteluihin tai kiinalaisille. Kuitenkin jokainen voi tehdä arjessaan hiilijalanjälkeään pienentäviä valintoja esimerkiksi ostamalla kodin energiatehokkuutta lisääviä älysovelluksia.

 

"Ekopaastoa voi siis toteuttaa myös laittamalla fiksut tuotteet ja palvelut paastoamaan puolestasi. Tällaisella toiminnalla on mahdollisuus lisätä ilmastoystävällisten tuotteiden ja palveluiden kysyntää. Näin kuningaskuluttaja voi tukea kestävän talouden työpaikkojen syntymistä, millä luodaan myös uusia vientimahdollisuuksia", Seppälä sanoo.

 

Lisätietoja:
- Kirkkohallituksen yhteiskuntatyön sihteeri Ilkka Sipiläinen, puh. 040 544 1158 (Paastoperinteet)
- Suomen Ekumeeninen Neuvosto: Pääsihteeri Heikki Huttunen, puh. 040 741 8792 (Paastoperinteet)
- Professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 740 1708 (Arjen ympäristövaikutukset)
- Verkkopäätoimittaja Ulla Ala-Ketola, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 740 1656 (Ekopaasto-kampanja)


 

KTSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.