SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Ekumeeninen iltakirkko Levin Marian kappelissa SEN 100 -juhlavuoden merkeissä

Iltakirkon jälkeen toimittajat kokoontuivat ekumeeniseen yhteiskuvaan: Mirjami Hiltunen, Sirpa-Maija Vuorinen, isä Rauno Pitarinen, Mika Niskanen, Anneli Pietarinen ja Senja Ahvonen.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto saavuttaa tänä vuonna sadan vuoden iän. Tätä juhlistettiin 23.8.2017 Kittilän Levillä Marian kappelissa ekumeenisessa iltakirkossa, jossa toimittajina olivat ortodoksisen kirkon ja evankelis-luterilaisen kirkon edustajat.

 

Kanttori Anneli Pietarinen ja kuoro.Tervetulosanat lausui Kittilän ev.-lut. seurakunnan kirkkoherra Mika Niskanen. Tämän jälkeen Lapin ortodoksisen seurakunnan Ivalon alueen pappi, isä Rauno Pietarinen ja kanttori Anneli Pietarinen toimittivat ehtoopalveluksen. 

 

Ennen iltakirkon alkua Anneli-kanttori oli harjoituttanut kuoron, joka koostui pääosin luterilaisista laulajista. Anneli Pietarisen pedagogiset kyvyt tulivat erinomaisesti esille, kun hän innostavasti opastaen kokosi Naiset tunturissa -viikon osanottajista kuoron.

 

Oikeanpuoleinen Kristus-ikoni on lahja ortodoksisen kirkon arkkpiispa Johannekselta v. 1999.Arkkipiispa Johanneksen tervehdys ikonin takana.Tunturikeimiön isäntä Kristian Pievilänen tarjoaa kirkkokahvia isä Raunolle.Naiset tunturissa -tapahtuma kokoaa kuluvalla viikolla Suomen -keskukseen Muonioon runsaat 40 naista vaeltamaan ja kokemaan yhteyttä. Tapahtuman teemoina ovat Suomi 100, SEN 100 ja Rerformaatio 500. Merkkivuodet on huomioitu ohjelmassa ja teemoihin on paneuduttu monin eri tavoin.

 

Keskiviikko-iltana kokoonnuttiin Levin kappeliin ekumeeniseen iltakirkkoon, johon osallistui myös paikallisten seurakuntien väkeä. Ortodoksiseen ehtoopalvelukseen sisältö jakautuu neljään osaan: luominen, lunastus, syntiinlankeemus ja Jumalan valtakuntaan saattaminen. Siinä lauletaan psalmeja, jotka ylistävät Jumalan luomistyötä. Siihen kuuluu myös Ehtooveisu, joka on kristikunnan vanhin Raamatun ulkopuolelta tunnettu veisu. Isä Rauno kertoi, että tämä veisu kuuluu myös Amerikan luterilaisen kirkon messusävelmistöön.

 

Diakoni Senja Ahvonen luki seurakunnalle evankeliumitekstin Joh. 17: 11-23, joka on osa Jeesuksen jäähyväisrukousta. Tässä rukouksessa Jeesus rukoilee neljä eri kertaa, että hänen seuraajansa olisivat yhtä. SEN:n hallintosihteeri Sirpa-Maija Vuorinen piti puheen, jossa hän valotti ekumeenisen toiminnan lähtökohtia, sen teologista ja hengellistä identiteettiä ja SEN:n historiaa. Puhetta kuljetti kirjailija, piispa Irja Askolan runo, joka muun muassa kuvaa ekumeniaa kutsuna juhlia elämän värikylläisyyttä luoda arkeen vieraanvaraisuuden siunaus.

 

Kappeliin muodostui kirkkokahvin puitteissa keskusteluryhmiä.Luterilainen osuus koostui Tunturimessun lauluista, Raamatuntekstien lukemisesta ja rukouksesta. Osuuden toimittivat kirkkoherra Mika Niskanen ja kanttori Mirjami Hiltunen. Tunturimessu virittää ylistämään Luojaa, joka on tehnyt tunturitkin.

 

Iltakirkon jälkeen seurakunta kokoontui kirkkokahville, joiden maittavat kahvileivät oli valmistettu Tunturikeimiön keittiössä. Vilkas puheensorina täytti kappelin kun kirkkoväki kokoontui pieniin ryhmiin keskustelemaan.

 

Vieraanvaraisuuden siunaus tuli osaksemme. Luterilainen seurakunta kutsui eri kirkkojen kristityt kauniiseen kappeeliin. Yhdessä ylistäen saimme kokea yhteyttä ja rukoilla kirkon ykseyttä.

 

Sydämellisen uteliaisuuden viemänä irtoamme kotiportista ja näemme maiseman, joka on toisenlainenen ja silti tuttu, kohtaamme vieraan, jossa oitis tunnistamme sukulaisuuden. Sanajärjestyksemme muuttuu ja huomaamattamme annamme luvan yllätyksille.

 

Sirpa-Maija Vuorinen

Kuvat: kirjoittaja, Hannele Helanen ja Sinikka Vuorinen.

 

Klikkaa kuvia, niin ne avautuvat uuteen ikkunaan.


Ekumenia on riski
se on vaarallista, opettavat ne,
joille usko on paketti
kohdalleen sementoitu
ulkomuistiin taottu

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.