SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Ekumeeninen rukousviikko 2019: Kolmas päivä

Anteeksiantava ja laupias on Herra


Ps. 145: 8–13
Matt. 1: 1–17

 

Mietiskely

”Herra on hyvä kaikille, hän armahtaa kaikkia luotujaan”, sanoi psalminkirjoittaja julistaen, että Jumalan rakkaus yltää yli kaikkien raja-aitojen, etnisyyden, kulttuurin, rodun ja jopa uskonnon. Jeesuksen sukuluettelo Matteuksen evankeliumissa heijastaa tätä laajenevaa näkyä. Vaikka muinaisissa kulttuureissa naiset nähtiin usein alempiarvoisina tai isiensä ja aviomiestensä omaisuutena, nimeää Matteus neljä naista Jeesuksen esivanhempien joukossa, joista kaksi, Ruut ja Rahab, kuuluvat pakanakansoihin. Kolme muuta listassa lueteltua esivanhempaa tunnettiin heidän syntisyydestään kuten avionrikkoja kuningas Daavid. Näiden nimeäminen Jeesuksen sukuluetteloon ja ottaminen osaksi Jumalan inhimillistä historiaa julistaa sitä, kuinka Jumala ottaa mukaan pelastussuunnitelmaansa kaikki, miehet ja naiset, syntiset ja vanhurskaat heidät taustastaan riippumatta.

 

Indonesian kansakuntaan kuuluu yli 17000 saarta ja 1340 etnistä ryhmää, ja kirkot jakautuvat usein etnisten rajalinjojen mukaan. Tällainen ulos sulkeminen voi johtaa jotkut näkemään itsensä totuuden ainoina haltijoina, mikä haavoittaa kirkon ykseyttä.

 

 

Kun etninen ja uskonnollinen fanaattisuus sekä suvaitsemattomuuden henki parhaillaan kasvavat läpi koko maailman, voivat kristityt palvella ihmiskunnan perhettä liittymällä yhteen todistamaan Jumalan rakkauden kaikenkattavuudesta julistaen yhdessä psalminkirjoittajan kanssa, kuinka ”anteeksiantava ja laupias on Herra” kaikkia kohtaan.

 

Rukous

Isä, Poika ja Pyhä Henki, yksi Jumala,
me ylistämme sinua sinun suuresta kirkkaudestasi, jota koko luomakunta julistaa.
Anna meille avoin sydän ottaa riemuiten mukaan kaikki, jotka kokevat syrjintää.
Auta meitä kasvamanaan rakkaudessa yli kaikkien ennakkoluulojen ja epäoikeudenmukaisuuden.
Anna meidän armossasi kunnioittaa jokaisen yksilön ainutlaatuisuutta niin,
että voimme moninaisuudessamme kokea ykseyttä.
Tätä rukoilemme pyhässä nimessäsi. Aamen.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.