SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Ekumeeninen vastuuviikko 20.-27.10.2019: Ihmisoikeuspuolustajat

Kuva: Darwin Laganzon, Pixabay

Ekumeenista Vastuuviikkoa vietetään vuosina 2019-2020 teemalla Ihmisoikeuspuolustajat. Ihmisoikeuspuolustaja on henkilö, joka puolustaa ihmisoikeuksia rauhanomaisesti. Kampanjan viestin mukaan: “Jokaisella on oikeus -- edistää ja pyrkiä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojelemiseen ja toimeenpanoon kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.” (YK:n Ihmisoikeuspuolustajajulistus) Kampanjassa nostetaan esille ihmisoikeuspuolustajia Suomesta ja maailmalta ja rohkaistaan jokaista puolustamaan ihmisoikeuksia. Me kaikki voimme puolustaa ihmisoikeuksia rauhanomaisesti omassa elinpiirissämme!

 

Toivomme, että huomioitte Vastuuviikon seurakuntanne toiminnassa. Valmiin aineiston perusteella aiheen käsittely tilaisuudessa tai tilaisuuden järjestäminen on helppoa.

 

Vastuuviikon verkkosivuilla () on tilaisuuksien järjestämisen tueksi ihmisoikeuspuolustajiendigitarinoita, kertomuksia ja heistä kertova valokuvanäyttely. Uutuutena verkko- ja Vastuuviikon Facebook-sivuilla on videokalenteri, jossa käydään läpi kaikki YK:n ihmisoikeuksien julistuksen 30 artiklaa. Joka päivä ilmestyy uusi video, viimeisin Vastuuviikon viimeisenä päivänä. Sivuilla on lisäksi asiantuntija-artikkeleita sekä toiminnallinen aineisto ja hartausaineisto. Toiminnallisessa aineistossa kannustamme teitä mm. kirjoittamaan kortteja ihmisoikeuspuolustajille ja heidän puolestaan ja osallistumaan #ihmisoikeuskellot-tempaukseen.

 

Vuonna 2019 Vastuuviikolla ei ole vierailijoita, joten kannustamme teitä kutsumaan ihmisoikeusasioissa aktiivisen seurakunnan työntekijän, seurakuntalaisen, opettajan tai oppilaan tilaisuuteenne kertomaan kokemuksistaan. Kyseessä voi olla vaikkapa seurakunnan diakoni tai maahanmuuttajatyöstä vastaava. Vuonna 2020 Vastuuviikolle on tulossa ihmisoikeuspuolustajien lähettiläsverkosto, johon kaikki aihepiiristä kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Lähettiläät koulutetaan tehtäväänsä

Ekumeenisen vastuuviikon tapahtumia

  • Vuonna 2019 vietetään . Ekumeeninen vastuuviikko osallistuu viettämiseen, joka ajoittuu samalle viikolle kuin Vastuuviikko.
  • Vastuuviikon ekumeeninen radiojumalanpalvelus toimitetaan 20.10.2019 klo 18.00 Porvoon Tuomiokirkossa: Kirkkotori 1, Porvoo. Kuulemme sen 27.10.2019 klo 11.00 Radio Yle 1:ltä.
  • Vastuuviikolla vietetään 24.10. YK:n päivää ja Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivää, eli toista rukouspäivää.
  • Vastuuviikolla kutsutaan kaikkia seurakuntia soittamaan kirkonkelloja tai soittimia ihmisoikeuksien puolesta 24.10.2019 klo 17.00. Helsingin ekumeeninen toimikunta järjestää #Ihmisoikeuskellot -ekumeenisen rukoushetken ihmisoikeuspuolustajien puolesta 24.10.2019 klo 17.00. Helsingin metodistiseurakunta: Punavuorenkatu 2, Helsinki, Käynti Fredrikin torin puolelta.
  • Rauhannobelisti Denis Mukwege Kongon demokraattisesta tasavallasta on puhujavieraana Rakas Kongoni -lähetysjuhlassa Helsingin Saalem-seurakunnassa sunnuntaina 27.10. klo 17: Näkinkuja 3, Helsinki.
  • Ekumeenisen vastuuviikon Tuomasmessu toimitetaan Mikael Agricolan kirkossa Saarna: isä Heikki Huttunen (ort.), liturgi: Tuija Samila (lut.) Tehtaankatu 23, Helsinki.
  • Lisää tapahtumia .

Hyvää tulevaa Ekumeenista vastuuviikkoa!Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.