SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Eläkää todeksi kristittyjen yhteyttä - piispa Daniel Suomen vierailulla

Piispa Daniel ja Miika Auvinen.

Piispa Daniel (Bishop of Iraq and the Middle East, Ancient Church of the East) kertoi Open Doorsin järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä 10.3.2023, millaista on elää kristittynä Irakissa. Piispa Daniel edustaa Idän muinaista kirkkoa, jonka juuret juontuvat aina apostoli Tuomaksen aikoihin yli 2000 vuoden taakse.

 

Piispa Danielilla on myös omakohtaisia kokemuksia vainoista. Hänen 16-vuotissyntymäpäivänään perhe sai 24 tuntia aikaa paeta kotoaan. Jos perhe ei pakenisi, heidät tapettaisiin. Piispa Daniel kertoi, että tavallisesti 16 vuotta täyttävä saa lahjoja ja viettää syntymäpäiviä. Hänen vuosipäiväänsä sisältyi pako. Hän joutui jättämään kotinsa, ystävänsä, seurakuntansa, koulun, kaiken taakseen ja perhe muutti Pohjois-Irakiin.

Idän muinaisessa kirkossa on neljä haaraa, joista kaksi on paavin istuimen alaisuudessa ja kaksi itsenäisiä, johon Idän muinainen kirkko kuuluu. Kirkolla on oma johtaja ja liturgisena kielenä on aramea, joka on myös monien idän muinaisen kirkon jäsenen arkikieli.

 

Kirkko eli kulta-aikaa 9. ja 13. vuosisadalla ja kuului suurimpiin kirkkoihin. Islamin nousun myötä kirkon vaikutusvalta väheni, koska monet kristityt pakotettiin vaihtamaan uskontoa.

 

Vuonna 2003 Saddam Husseinin aikana kristittyjä oli 1,5 miljoonaa. Persianlahden sota vaikutti siihen, että monet kristityt pakenivat maasta.

 

Kristityt ovat olleet myös ääri-islamilaisten järjestöjen kohderyhmä. Kristittyjä on tapettu, kaapattu, omaisuus on otettu haltuun ja heitä on uhattu tappaa. Piispa Danielin mukaan kristityt ovat toisen luokan kansalaisia, eikä heillä ole samoja oikeuksia kuin enemmistöllä, koska ketään ei kiinnosta vähemmistön oikeudet.

 

Tänä päivänä Irakissa on alle 200 000 kristittyä ( Open Doorsin tilaston mukaan 164 000). Tähän vaikutti suuresti äärijärjestö Isisin vuonna 2014 alkanut toiminta. Elokuussa 2014 järjestö valtasi Nineven tasangon alueen, jossa on paljon kristittyjä kyliä. Yhdessä yössä noin 120 000 kristittyä pakeni kurdialueelle, jossa piispa Daniel toimii. Hän avasi kirkkonsa 1600 pakolaiselle ja tarjosi perheille turvapaikan. Jumala sanoi, että hänen tehtävänsä on olla paimenena näille ihmisille. Nykyään piispa Danielin johtaa kahta traumaterapiakeskusta, Toivon keskusta, joita Open Doors tukee. Irakin ja Syyrian alueelle on perustettu yhteensä 286 Toivon keskusta.

 

Monet pakolaiset ovat kokeneet traumoja, lapset ovat menettäneet ystävät ja turvallisen ympäristön, nuoret ovat menettäneet unelmansa, aikuiset kodin ja toimeentulon. Kaikki tämä ja monet muut kokemukset aiheuttavat traumoja.

 

Piispa Daniel kertoi, että kristittyjä on vainottu Irakissa pitkään. Enää noin 0,4 % väestöstä on kristittyjä. Hän sanoi, että tulevaisuuden haaste on, jääkö kristinusko eloon Irakissa vai tuleeko siitä muisto museovitriineihin.

 

Vaikka vaino on käsittämätöntä, piispa sanoi myös, että vaino on yhdistänyt kirkkoja tekemään yhteistyötä. Hän kehotti kirkkoja Suomessa elämään todeksi kristittyjen yhteyttä. Hän myös kiitti vieraanvaraisuudesta ja pyysi Suomen kirkkoja olemaan ääni äänettömille, rukoilemaan ja tukemaan vainottuja sisarkirkkoja.

 

Open Doors aloitti toimintansa Suomessa 2015 ja tekee työtä vainottujen kristittyjen hyväksi. Toinen järjestö, joka tekee työtä vainottujen kristittyjen hyväksi on Martyrkyrkans vänner – Marttyyrikirkon ystävät, joka perustettiin Suomessa 1982.



Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.