SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Elina Hellqvist Roomassa: Keskustelemalla rakennetaan luottamusta

Elina Hellqvist.

Pyhän Henrikin muistopäivän ekumeeninen delegaatio vieraili Roomassa 16.-21. tammikuuta 2023. Delegaatiota johti tänä vuonna piispa Kaisamari Hintikka Espoon ev.-lut. hiippakunnasta. Suomalainen  delegaatio on vieraillut Roomassa vuodesta 1985 lähtien. Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken haastatteli delegaation kuulunutta Elina Hellqvistiä:


Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Elina Hellqvist, espoolainen pappi ja teologi. Työskentelen Suomen ev.lut. kirkon Kirkkohallituksessa, tällä hetkellä uskontojen kohtaamisen asiantuntijana.

 

Tämä on ollut ainutlaatuinen matka. Mitkä tapahtumat ovat olleet mieleenpainuvia?

Yhteinen matka on ollut todellakin ainutlaatuinen! Mieleenpainuvia ovat olleet paavin yksityisaudienssi, vierailu Pietarinkirkossa, tapaamiset Vatikaanin virastoissa, yhteinen rukouselämä ja upean Candomini-kuoron esiintymiset, mutta ennen muuta lukuisat keskustelut kävellessä ja ruokaillessa valtuuskunnan muiden jäsenten kanssa. Näistä kohtaamisista olen erityisesti iloinnut.

 

Mitä ekumenia merkitsee sinulle?

Lapsuuteni Joensuussa ekumenia luterilaisten ja ortodoksien välillä oli hyvin luontevaa ja jokapäiväistä. Olin lukiolaisena vaihto-oppilaana Australiassa. Asuin pikkukaupungissa, jossa oli seitsemän eri seurakuntaa, mutta ei luterilaista seurakuntaa. Kesti jonkun aikaa löytää sieltä kotipesä, ja tuossa vaiheessa kiinnostus ekumeniaa kohtaan heräsi kunnolla. Sittemmin olen syventynyt ekumeniaan opintojen ja tutkimuksen kautta. Tämän matkan aikana tuli tieto siitä, että olen saanut ekumeniikan dosentin arvo. Ekumenia on minulle siis hyvin monella eri tasolla merkityksellinen asia.

 

Onko jotain uutta muista kirkoista mitä olet oppinut?

Tämän matkan aikana olen oppinut muista kirkoista ja muiden kirkkojen jäsenten elämästä erityisesti lukuisten keskustelujen kautta. Yhteisellä matkalla tutustuu toisiin ihan eri tavalla, ja sitä kautta syntynyt ystävyys ja luottamus antaa tilaa kysyä monenlaisista asioista. Keskustelut ovat risteilleet joogasta pyhäinjäännöksiin ja jumalanpalveluselämän yksityiskohdista rukousvastauksiin. 

Haastattelu ja kuva: Mayvor Wärn-RanckenSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.