SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Hyvää kesää - Hallituksen kokousekskursio Porvooseen

Kuvassa takarivissä: Minnamari Helaseppä, Saara-Maria Jurva, veli Gabriel Salmela OP, Jaakko Pihlajamäki, Minna Rasku, Markus Österlund, Mika K.T. Pajunen, Roger Andersson, Linus Stråhlman, eturivissä: Mayvor Wärn-Rancken, Matti Peura, Tapio Luoma, Bo-Göran Åstrand ja Sarah Tiainen.Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitus tapasi kevätretken ja kauden viimeinen kokouksen merkeissä Porvoossa maanantaina 6.6.2022. Tavaksi on muodostunut, että myös hallituksen varajäsenet kutsutaan mukaan kevätkauden viimeiseen kokoukseen. 

 

Aamupäivällä hallitus ja toimiston henkilökunta tutustuivat Samaria Group ry:n toimintaan. Samaria Group on yhdeksän helluntaiseurakunnan omistama yhteiskristillinen ja ekumeeninen kolmannen sektorin järjestö, jolla on toimintaa kuudella paikkakunnalla Suomessa. Järjestön lähtökohta on auttaa ihmistä, jonka muutoin ovat vaarassa jäädä yhteiskunnan avun ulkopuolelle. 

 

Toiminnanjohtaja Ismo Valkoniemi esitteli monipuolisen keskuksen toimitiloja ja vieraat tapasivat myös keskuksen toiminnassa mukana olevan vapaaehtoisen, joka kertoi vaikuttavan tarinansa ihmiskaupan uhrista avunjärjestäjiksi, jonka haaveena on järjestää naisille parempaa toimeentuloa lähtömaassaan Keniassa ostamalla siellä viljelysmaata ja luomalla siten elinkeinoa paikallisille naisille.

 

Samaria Groupin Rose-turvakoti on auttanut yhteistyössä Maahanmuuttoviraston kanssa ihmiskaupanuhreja vuodesta 2015 alkaen. Muita toimintamuotoja ovat työllistämistoiminta, opinnollistaminen, kuntoutuskodit päihdekuntoutujille, ruoka-apu, kansainväliset projektit, päiväkeskukset, kierrätysmyymälät, kuntoutustoiminta ja tuetun asumisen palvelut. Työkokeilutoiminnan verstaalla entisöidään huonekaluja ja  valmistetaan hämmästyttävällä taidolla pienoismalleja suomalaisista kaupungeista, joita vierailijat pääsevät myös ihastelemaan.

 

Myös Ukrainan pakolaisia on autettu Samaria-keskuksissa ja paikalla oli myös Venäjältä paennut toimittaja, joka kertoi uskonnonvapausnäkökulmasta siitä, miten muut kirkot kuin Venäjän ortodoksinen kirkko ovat monin paikoin joutuneet ahtaalle, sillä ne tulkitaan Venäjällä vieraiksi vaikutteiksi.

 

Päivä jatkui tuomiorovasti Mats Lindgårdin esittelyllä Porvoon tuomiokirkossa - samalla opittiin hieman uutta ruotsinkielisestä seurakuntaelämästä Porvoossa. 1200- ja 1300-luvuilla rakennettu Porvoon tuomiokirkko on sikäli ekumeenisestikin merkittävä, että Pohjoismaiden ja Baltian luterilaisten kirkkojen sekä Britannian ja Irlannin anglikaanisten kirkkojen ekumeeninen sopimus, Porvoon julistus, sinetöitiin vuonna 1992 viettämällä yhteistä messua juurikin Porvoon tuomiokirkossa, mistä juontuu sopimuksen nimi.

 

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon myös keisari Aleksanteri I -patsas, jonka sijainti tuomiokirkon alttarin läheisyydessä on herättänyt aika ajoin myös vastustusta. Patsaan historia kirkossa juontaa juurensa historiaan: se on pystytetty kirkkoon vuonna 1909, kun oli kulunut sata vuotta Porvoon valtiopäivistä, joista alkoi Suomen tie itsenäistymistä kohti keisarin nimittäessä Suomea ”kansakunnaksi kansakuntien joukossa”.

SEN:n hallitus pääsi vierailemaan myös ruotsinkielisen Porvoon hiippakunnan piispan Bo-Göran Åstrandin ja hänen vaimonsa Karinin luona piispantalolla ja kokoustamaan tuomiokapitulissa. Mukana oli myös notaari Linus Stråhlman, joka edustaa Suomen Ekumeenista Neuvostoa Svenska Bibelsällskapetissa.
Virallisen kokousohjelman ohella muistettiin kakkukahveilla puheenjohtaja arkkipiispa Tapio Luomaa hänen 60-vuotissyntymäpäivänsä johdosta ja hallituksen jäsen Minnamari Helaseppää, joka on helluntaina asetettu uuteen virkaansa Herttoniemien ev-lut. seurakunnan kirkkoherrana.


Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.