SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Igumenia Marina in memoriam 

Igumenia Marina 2.12.1930-17.6.2012.

Lintulan luostarin johtaja, igumenia Marina kuoli sunnuntaina 17. kesäkuuta Pohjois-Karjalan keskussairaalassa hieman kello 22 jälkeen liikenneonnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

 

Liikenneonnettomuus tapahtui 13. kesäkuuta, kun Ilomantsista Lintulaan palaamassa olleiden igumenia Marinan ja nunna Mikaelan edellä ajanut auto kääntyi yllättäen vasemmalle. Äkillisessä tilanteessa ei ollut mahdollisuutta jarruttaa ja väistöliikkeen seurauksena heidän ajoneuvonsa ajautui toiselle kaistalle törmäten vastaantulevaan autoon. Nunna Mikaelalta murtui kolarissa käsi. Vastaan tulleen ajoneuvon kuljettaja ei loukkaantunut onnettomuudessa vakavasti.

 

Igumenia Marina toivottamassa tervetulleeksi Suomen Ekumeenisen Neuvoston syyskokousväen Lintulan luostariin 29.10.2010.Ollessaan lähetystyössä Keniassa 1977–1980, igumenia Marina joutui myös vakavaan liikenneonnettomuuteen kuorma-auton kanssa, josta hän selvisi kuin ihmeen kautta. Tapaus vaikutti hänen elämäänsä merkittävästi: "Keniassa tapahtuneen vakavan kolarin jälkeen päätös luostariin menosta vahvistui. Se oli aivan kuin merkki pitkään kestäneille epäilyille”, igumenia kertoi vuonna 2005 Ortodoksiviestin haastattelussa. Nyt 82-vuotiaana hän siirtyi tästä ajasta ikuisuuteen.

 

Igumenia Marina (1930–2012)

 

Lintulan luostarin johtaja igumenia Marina (Maria Iltola) oli syntynyt 2.12.1930 Laatokan rannalla Salmin Karkussa.

 

Maria Iltola valmistui ylioppilaaksi Kuopion tyttölyseosta ja kansakoulunopettajaksi Jyväskylän Kasvatusopillisesta Korkeakoulusta. Opintojen jälkeen hän toimi opettajana Kuhmossa, Pielavedellä ja Kuopiossa.

 

Iltola jatkoi opintojaan stipendiaattina Yhdysvalloissa vuosina 1964–1965. Hän toimi Suomen ortodoksisen kirkollishallituksen notaarina vuosina 1968–1982. Suomen ortodoksinen kirkko lähetti Maria Iltolan ja Siina Taulamon ensimmäisinä lähetteinä lähetystyöhön Keniaan vuonna 1977. Heidän tehtäviinsä kuului opetus- ja diakoniatyö sekä nais-, lapsi- ja nuorisotyön käynnistäminen. Lähetystyöntekijät asuivat Betaniaksi nimeämässään talossa Mugugan kylässä, josta muodostui suomalaisten lähetystoiminnan keskuspaikka.

 

Iltola liittyi Lintulan luostarin sisaristoon vuonna 1982 ja hänet vihittiin nunnaksi nimellä Marina vuonna 1988 suurmarttyyri Marinan mukaan. Lintulan luostarin pitkäaikaisen igumenia Antoninan (1974–1998) kuoltua sisaristo valitsi hänet igumeniaksi vuonna 1998. Jo sitä ennen hän oli hoitanut igumenian tehtäviä Antoninan sairastaessa.

 

Igumenia Marina osallistui aktiivisesti kirkon elämään elämänsä eri vaiheissa. Hänet muistetaan suorana ja lempeänä hengellisenä äitinä.

 

Ekumeenisesti aktiivinen igumenia

 

Igumenia Marina edusti kirkkoaan eri ekumeenisissa yhteyksissä kotimaassa ja kansainvälisesti vuosikymmenten varrella. Nuorisodelegaattina, lähetyksen asiantuntijana ja luostarin johtajana hän solmi monia merkittäviä ekumeenisia ja kansainvälisiä yhteyksiä. Hänen johdollaan Lintulan luostari otti vastaan pyhiinvaeltajia kaikista taustoista ja emännöi auliisti ekumeenisia kokouksia ja vierailuja.

 

Igumenia Marina otti konkreettisesti kantaa ajankohtaiseen ekumeeniseen haasteeseen, kun luostari tarjosi kirkkoturvapaikan käännytysuhan alaiselle Eveline Fadayelille kesällä 2010. Arkkipiispa Leo esitti pyynnön igumenia Marinalle, koska rouva Fadayelin pyrkimykset saada asua suomalaisten lastensa ja lastenlastensa luona eivät olleet tuottaneet tulosta viranomaistietä. Häntä uhkasi käännytys Egyptiin, missä hän olisi ollut hengenvaarassa heikon terveytensä takia ja palestiinalaistaustaisena kristittynä naisena vailla yhtään sukulaista.

 

Lintulan nunnat tarjosivat hänelle turvallisen kodin hänen elämänsä viimeisinä kuukausina, kun virallinen Suomi oli kääntänyt hänelle selkänsä. Luostarin avulla hän sai myös lääketieteellistä apua vakaviin sairauksiinsa. Rouva Fadayel kuoli 7.1.2011, ja koko sisaristo oli igumenia Marinan johdolla saattamassa häntä haudan lepoon. Tarjotessaan kirkkoturvapaikan Igumenia Marina ja sisaristo osoittivat rohkeaa kristillistä vieraanvaraisuutta ja toimivat suomalaisen oikeudentajun mukaan.

 

OT ja Heikki Huttunen

 

Ikuinen muisto äiti igumenia Marinalle.
Helsingin pappilatalon kotikirkossa, Liisankatu 29 A, toimitetaan muistopalvelus maanantaina 18.6 klo 17.30. Tervetuloa!Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.