SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Haminan piispa Sergein avauspuheenvuoro Suomen ekumeenisen neuvoston kevätseminaarissa Ilosanoma koko luomakunnalle? Kauniaisissa 21.3.2022

Haminan piispa Sergei. Kuva: Sara Torvalds.

Arvoisat Suomen ekumeenisen neuvoston kevätseminaarin osanottajat!

 

Viime aikoina meitä on herätelty ajattelemaan maapallon ilmastonmuutoksen myötä koko ihmiskunnan käyttäytymistä ja elämäntapaa. Olemmeko tuhlanneet Jumalan meille antaman perinnön -  Jumalan luomakunnan, joka vaikeroi eläimineen ja kasveineen ihmisen häikäilemättömän, uusiutumattomien luonnovarojen hyväksikäytön keskellä ?

 

Jumala loi ihmisen viljelemään ja varjelemaan maata (1.Moos. 2:15), mutta nyt ihmiskunta tuhoaa itse Jumalan luomakuntaa. Viimeisimpänä surullisena esimerkkinä Ukrainan sota, mikä osaltaan tuhoaa luontoa. Ihmisen itsekkyyden ja ahneuden tähden kärsimme eri puolilla maailmaa luonnon, vesien ja ilman  saastumisesta. Luonnon tasapaino on järkkynyt. Saamme kuulla jatkuvasti luonnonkatastrofeista – hirmumyrskyistä, tulvista ja rankkasateista, mutta myös äärimmäisestä kuivuudesta.

 

Meillä täällä Suomessakin on havaittu tosiasia, että talvet ovat leudontuneet, mutta toisaalta lumen määrä on tänäkin vuonna joissakin paikoin Suomea ollut ennätyslukemissa.

 

Suuret kansainväliset kaivosyhtiöt valtaavat alueita puhtaan suomalaisen luonnon keskeltä, tyhjentävät maamme luonnonvaroista ja jättävät jälkeensä saastuneen luonnon, kuten olemme monesti jo nähneet tapahtuvan. Tällainen uhka on olemassa myös luostariemme lähellä Heinävedellä, keskellä puhtainta Järvi-Suomea.

 

Olisiko ihmiskunnan aika tehdä kollektiivinen mielenmuutos, katua holtitonta elämäntapaa ja palata luonnollisempaan elämäntapaan Jumalan yhteydessä ? Jos me rakastamme Jumalaa, me rakastamme myös hänen luomakuntaansa ja alamme varjella ja suojella sitä tuhoamisen ja saastuttamisen sijaan. On viimeiset hetket ryhtyä konkreettisiin tekoihin, että maapallomme säilyisi myös tuleville sukupolville.

 

Kirkko tarjoaa meille avuksi askeettisen elämäntavan. Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartholomeos on sanonut, että ”Askeettinen eetos on aikomusta ja kurinalaista pyrkimystä  suojella luomakunnan lahjaa ja säilyttää luonto koskemattomana. Se on kamppailua maltin ja itsehillinnän saavuttamiseksi, jotta me emme enää vain kuluttaisi jokaista hedelmää vaan osoittaisimme tietyissä asioissa säästäväisyyttä ja pidättyväisyyttä.”

 

Luodessaan ihmisen, Jumala antoi ihmiselle vapaan tahdon valita hyvän ja pahan välillä. Valitettavan usein ihminen on valinnut tuhlaajapojan tien, olla kaukana Isä Jumalan yhteydestä, ”vierailla mailla”, tuhlaten samalla itsekkäisiin tarkoituksiin Jumalan meille antamaa perintölahjaa, elinympäristöämme. 

 

On surullista tietää, että vain pieni osa ihmiskunnasta, noin  10 % käyttää suurinta osaa (90% ) maapallon luonnonvaroista. Eikö tämä ole epäoikeudenmukaista ja kristillisestä näkökulmasta synti? Siinä ei toteudu diakonia eikä veljesrakkaus vaan riisto ja vääryys köyhiä lähimmäisiä kohtaan.

 

Nyt tarvitaan kestävää kehitystä ja koko Eurooppa on uusien haasteiden edessä pohtiessaan vaihtoehtoisia energian lähteitä venäläisen öljyn ja kaasun tilalle. Nyt ihmiskunnalle on tullut mielenmuutoksen ja parannuksen teon aika. Tulkoon tämä historiallinen muutosten aika ilosanomaksi koko luomakunnalle.

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.