SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Itämeri rukouksissamme 

Helsingin Tuomasmessuun liittyi sunnuntaina 25.5.2014 vedenpyhitys ortodoksisin menoin. Messussa rukoiltiin koko luomakunnan ja erityisesti Itämeren puolesta. Ekoteologi Pauliina Kainulainen saarnasi, liturgina oli ekorovasti Ilkka Sipiläinen. 

 

Messu ja vedenpyhitys olivat myös osa -teemavuoden tapahtumia. Musiikista vastasi Inna Vintturi ja orkesteri ja Tuomaskuoro Juha Vintturin johdolla. Esilaulajina mm. Matti Turunen ja Elias Kaskinen.

 

Saarnassaan Paulina Kainulainen sanoi muun muassa seuraavaa:

 

Elämme keskellä kriisiä. Tarvitsemme kosmoksen voiman ja viisauden lähteet avuksemme. Niiden lähteiden äärellä olemme tässä. Kristittyjen on välttämätöntä kamppailla käsi kädessä Itämeren ja koko Luojan luomakunnan puolesta. Yhdessä voimme olla, jos niin haluamme, näkyvä ja kuuluva vastarinnan merkki. Mutta meidän tulee olla myös enemmän: kristillisten yhteisöjen tulee jo elää todeksi sitä uutta, joka on puhkeamassa esiin. Miten? En tiedä, mutta pyydän: Antakoon Jumala Henkensä kautta meille rakkauden mielikuvitusta löytää keinot niin omassa arjessa kuin yhteisöinä ja yhteiskuntana.

 

Vaikuttavinta mitä voimme tehdä on olla tekemättä mitään. Kun pysähdymme rukoillen, katsellen ja kuunnellen, hiljaisuudessa Henki saa puhua. Henki muovaa meitä uudeksi kuin luomisen aamuna ja antaa meille sitä rakkauden mielikuvitusta. Hiljaisesta rukouksesta kumpuaa voima kuin vesi, en tiedä mikä muu voima voisi olla todellinen vastavoima mammonalle. Annetaan Hengen voiman yhdistää meidät kristityt, ja meidät myös toisten hengellisten ja aatteellisten perinteiden ihmisten kanssa, maailman elämän puolesta.

 

Vedenpyhityspaikalle Eiranrantaan käveltiin ristisaatossa Mikael Agricolan kirkosta. 

 

Pyhityksen toimittivat Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri, rovasti Heikki Huttunen avustajanaan diakoni Mihail Lasarenko. Tekstinlukijana oli opiskelija Helen Kesete ja Pyhän Hermanin lapsikuoron lauluryhmä lauloi Stiina Hakosen johdolla.


Ystävät, rakkaat kristityt, pahoittelen että minulla on muovinen vesipullo mukanani, messussa, tämä ei kuulu tänne. Muovipullo pyhässä paikassa, siinä on jotain epäpyhää... Mutta ihan tahallani otin...

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.