SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Kirkko toivon merkkinä – pyhiinvaelluksella Pietarissa

Moskeija.Kristillinen yliopisto.Aleksander Burov kertoo moskeijasta.


Ortodoksinen Jumalansynnyttäjän Fedorovskaja-ikonin kirkko. Suomen Ekumeenisen Neuvoston Nuorisojaosto järjesti pyhiinvaellus- ja opintomatkan Pietariin 1.-4.10.2015. Matkaa valmisteltiin yhteistyössä Pietarin Kristillisen Yliopiston opettajan Maria Karyakinan, Venäjän Ortodoksisen kirkon Jumalansynnyttäjän Fedorovskaja-ikonin seurakunnan maallikon, journalisti Aleksander Burovin ja Inkerin kirkon Pyhän Marian seurakunnan kirkkoherran, pastori Mihail Ivanovin kanssa. Päivien aikana tutustuttiin kirkkojen ihmisoikeus- ja diakoniatyöhön.

 

Teppo Väisänen ja oppaamme, journalisti Aleksander Burov.Matkalle lähti 14 hengen joukko teologian ja diakonian opiskelijoita ja osaajia. Matkanjohtajina toimivat isä Teppo Väisänen Helsingin Ortodoksisesta seurakunnasta ja diakoni Virpi Paulanto, SEN:n Nuorisojaoston kv-asioiden sihteeri. Ryhmä majoittui Kristillisen yliopiston asuntolassa. Osallistujien käytössä oleva yhteinen keittiö toimi kohtaamispaikkana aamuin ja illoin. Matkaohjelmassa oli seminaari ja työpajavierailuja, kaupunkikiertoajelu sekä osallistumisia jumalanpalveluselämään.

 

Diakonia eri seurakunnissa ja uskontojen historiaa


Matka alkoi isä Tepon matkaanlähtijöiden rukouspalveluksella Allegron suunnatessa Helsingistä Pietariin. Junan saavuttua Pietariin nautimme maittavan lounaan paikallisessa kahvilassa samalla perehtyen paikallisiin ruokailu- ja kulttuuritapoihin. Ruokailun jälkeen ryhmä siirtyi metrolla Narvskajaan ja majoittui Kristilliselle Yliopistolle.

Ensimmäisen matkapäivän iltaa vietettiin yhdessä yliopiston opiskelijoiden kanssa. Luokkahuoneeseen oli katettu keksejä ja kakkuja kahvin ja teen kera. Opiskelijat tutustuivat innostuneesti toisiinsa englanninkielen ja elekielen avulla. Isä Tepon vetämät leikit toivat tunnelmaan lisää välittömyyttä, naurua ja hyvää mieltä.

Torstaina opintomatka jatkui pienimuotoisella seminaarilla Kristillisessä yliopistossa. Aluksi kuultiin varsin mielenkiintoinen luento diakonian ja diakonien historiasta Jeremy Diakonov-Curtisin pitämänä. Pienryhmäkeskusteluissa jatkettiin teemaan syventymistä. Kahvitauon jälkeen kuultiin Virpi Paulannon esitelmä diakoniasta eri konteksteissa.

Iltapäiväksi opiskelijat jakaantuivat kolmeen eri ryhmään tutustuakseen diakoniatyöhön eri kirkkojen omissa toimipisteissä. Ryhmät tutustuivat Inkerin kirkon, messiaanisten juutalaisten sekä baptistiseurakunnan diakoniatyöhön. Inkerin kirkon diakoniatyö ja diakonit näyttäytyivät organisoituneina ja rakenteellisesti osana koko kirkon palvelutyötä ja missiota. Baptistikirkon kuntoutuskeskuksessa diakonia ymmärrettiin palveluna ja diakoni toisten palvelijana. Messiaanisen juutalaisen seurakunnan kuntoutuskeskuksessa diakonia kohdistui entisten narkomaanien auttamiseen ja uskossa vahvistumiseen. Keskuksen diakoni oli itse entinen narkomaani.

Seminaari päättyi Kristillisellä yliopistolla pidettyihin ryhmäkohtaisiin puheenvuoroihin. Osallistujat kertoivat vierailujen olleen varsin puhuttelevia ja laajentaneet ymmärrystä diakoniatyöstä ja diakonien toiminnasta. Paljon ajatuksia herättäneen päivän päätteeksi suomalaiset opiskelijat saivat viettää vapaa-aikaa ja jakaa ajatuksia keskenään.

Lauantain ohjelma alkoi kiertoajelulla Pietarin keskustassa. Oppaanamme toiminut Aleksander Burov luennoi bussissa uskonnollisten yhteisöjen ja kirkkojen historiasta Pietarissa tsaarin vallan, kommunismin ja nykyhallinnon aikaan. 

 

Bussi kiersi kaupunkia niin, että opiskelijat näkivät synagogan sekä vierailivat moskeijassa, koptikirkossa ja ortodoksisessa kirkossa. Iltapäivällä oli vapaata aikaa tutustua kaupunkiin. Osa kiersi kauppakeskuksia, osa vieraili edellisen päivän tutustumiskohteessaan uudestaan osallistuen messiaanisten juutalaisten sapattijuhlaan ja osa nautiskeli syysauringon valaisemassa kauniissa keskustassa kävellen.

Päivän päätteeksi suurin osa opiskelijoista osallistui ortodoksiseen vigiliaan Feodorovskajan seurakunnassa ja osa kuunteli urkukonserttia Pyhän Marian seurakunnassa. Illan päätteeksi kaikki kokoontuivat yhteiselle iltapalalle Pyhän Marian kirkon kryptassa.

 

Kristityn ekumeeninen sydän


Sunnuntaina ryhmä jakautui kolmeen kirkkoon. Ryhmäläiset osallistuivat ortodoksiseen liturgiaan Feodorovskajan seurakunnassa, Pietarin Anglikaanisen seurakunnan jumalanpalvelukseen Pyhän Katariinan kirkossa ja luterilaiseen jumalanpalvelukseen Pyhän Marian seurakunnassa. Isä Teppo toimi avustajana ortodoksisessa liturgiassa, diakoni Virpi Paulanto anglikaanisessa ja Pekka Iivonen luterilaisessa jumalanpalveluksessa.

 

Matkalaisten edustajina he myös toivat tervehdyksensä vierailemissaan seurakunnissa. Kirkkokahvien jälkeen kaikki kokoontuivat jälleen nauttimaan Pyhän Marian seurakunnan diakoniapiirin valmistamasta ruuasta. Lounaan aikana kuultiin diakoniapiirin historiasta ja toiminnasta. Iltapäivällä opiskelijat saivat vielä tehdä viimeisiä ostoksiaan ja katsella kaupungin nähtävyyksiä.

Opinto- ja pyhiinvaellusmatkan päätössanat lausuttiin samaisessa kahvilassa kuin missä matka oli Pietarissa alkanutkin. Opiskelijat olivat nauttineet matkan monipuolisesta ohjelmasta ja tutustumisesta eri kirkkojen toimintaan.  Opintomatka oli herättänyt ajatuksia ekumeenisesta sydämestä, liturgian ja diakonian yhteydestä ja kristittyjen keskinäisen yhteyden merkityksestä.

 

Virpi Paulanto
Diakoni, teol.yo
SEN:n nuorisojaoston kv-asioiden sihteeriSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.