SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Kirkko: Yhteistä näkyä kohti - nyt suomeksi

Jan Edström kajautti fanfaarin...

 

Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) Faith and Order- komission järjestyksessään toinen lähentymisasiakirja Kirkko: yhteistä näkyä kohti (2012) julkistettiin suomeksi Suomen Ekumeenisen Neuvoston toimistossa 23.1.2014. Kirja ilmestyi SEN:n julkaisusarjasssa ja sen kustantaja on kirkkohallituksen ulkoasiain osasto. Sen on suomentanut TT Minna Hietamäki. Julkaisun ovat suomeksi toimittaneet pääsihteeri Heikki Huttunen ja johtava asiantuntija Tomi Karttunen. Suomennosta ovat kommentoineet luterilaisten ja ortodoksien ohella niin katolisen kirkon kuin vapaakristillisyyden edustajat.

 

...ja oikoumene-liinan alta paljastui uusi julkaisuSuomentaja Minna Hietamäki, toimittajat Heikki Huttunen ja Tomi Karttunen.Kirkko-asiakirjaa on valmisteltu kahdenkymmenen vuoden ajan, ja se kokoaa yhteen monien vuosikymmenten kirkko-opillista keskustelua. Yhteisymmärryksen saavuttamista kirkkokäsityksessä on pitkään pidetty tärkeimpänä tavoitteena matkalla kohti kristittyjen ykseyttä. Yhteisymmärryksen ilmaiseminen ei ole ollut helppo tehtävä, joten tähänastisen yhteisymmärryksen samoihin kansiin kokoavan ja tietä eteenpäin ykseyden tiellä viittovan konvergenssi- eli lähentymisasiakirjan tason saavuttaminen on saavutus.

 

Asiakirja on lähetetty kirkoille kommentoitavaksi vuoden 2015 loppuun mennessä kahdesta syystä: ensimmäinen on kirkkojen uudistuminen. Julkaisu pyrkii haastamaan tekstiä lukevat kirkot elämään täydempää kirkollista elämää. Kun kristityt kasvavat kohti Kristusta, he tulevat samalla lähemmäksi myös toisiaan. Toisena tavoitteena on teologisen yhteisymmärryksen saavuttaminen kirkon luonteesta. Vastausten on määrä arvioida saavutettua teologisen lähentymisen tasoa sekä kirkoissa ja niiden elämässä ilmenevän kirkko-opillisen yhteisymmärryksen tasoa.

 

Julkaisu pyrkii palvelemaan kirkkoja kolmella tavalla:

1) kokoamalla yhteen kirkkoa käsittelevän keskustelun tulokset viime vuosikymmeniltä

2) antamalla tilaisuuden kirkoille arvioida työn tuloksia sekä

3) auttamalla kirkkoja arvioimaan omaa käsitystään kasvusta kohti ykseyttä.

 

Pastori Marjaana Toiviainen esitteli dokumenttia innostuen ja innostaen.Tilaisuuden väki selaili teosta kiinnostuneina.Tämä voi toivon mukaan auttaa ottamaan uusia askelia eteenpäin kuten ensimmäinen lähentymisasiakirja Kaste, ehtoollinen, virka auttoi esimerkiksi Porvoon kirkkoyhteisön syntymisessä.

 

Kuvat: Sirpa-Maija Vuorinen ja Tomi Karttunen. 

 

Klikkaa kuvaa, niin se avautuu suurempana.

 

 

TT Tomi Karttusen Kirkko-dokumentin esittely.Kirkko: Yhteistä näkyä kohti. Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors