SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Kurdien ihmisoikeudet – kuulemista ja keskustelua kulttuurikeskus Caisassa

Marja-Liisa Laihia, Garo Paylan, Juha Lampinen ja Nurten Oguz.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki puhumassa.Keskustelutilaisuudessa 2.6.2016 käsiteltiin laajasti vähemmistöjen asemaa, eri uskontoja, pakolaistilannetta maailmalla, historiaa ja identiteettiä sekä kansallista ja kansainvälistä auttamistyötä. Tilaisuuden olivat järjestäneet Suomen Kurdien Kulttuurikeskus ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto. Kiinnostunutta, keskustelevaa yleisöä oli salin täydeltä. Väliajalla oli tarjolla kurdiravintola Mesopotamian herkkuja.

 

Zilan Deniz ja Said Moradi kertoivat kummiperhehankkeesta.Yleisö osallistui kiinnostuneena keskusteluun. Garo Paylan ja tulkkina Necati.Turkin HDP-puolueen kansanedustaja Garo Paylan ja kansanedustaja Paavo Arhinmäki puhuivat ja Paylanilta oli myös mahdollista kysyä Turkin ja erityisesti kurdien tilanteesta. Paylanin puhe sisälsi paljon tietoa myös historiasta. Hän on itse armenialista syntyperää. Myös Armenian järkyttävä kansanmurha tuli puheessa esille. Kristittyjen tilanne on nykyään vaikea Turkissa ja myös Lähi-Idässä. Meidän on tuettava kristittyjä ja on tärkeätä, että kuullaan ja kuunnellaan. Kurdialueille on Turkin hallitus toimillaan aiheuttanut suurta tuhoa. Paylan tiivisti sanomansa, että pyydämme vain demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Siitä kaikki lähtee. Ongelmat on ratkottava rauhanomaisesti.

 

Kurdien perinneherkut maistuivat.Zilan Deniz ja Said Moradi Kurdien kulttuurikeskuksesta esittelivät Kummiperhekampanjaa, joka tähtää vaikeuksissa olevien kurdiperheiden tukemiseen. 150 euron kuukausituella voidaan taata peruselanto yhdelle perheelle.

 

Tilaisuudessa kuultiin myös kokemusasiantuntijoita, joiden kertomukset olivat korutonta kuultavaa.  Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallituksen jäsen, ylidiakoni Juha Lampinen puhui kunnioituksen ja arvostuksen keskeisyydestä. Hän kiitti tilaisuuden aktiivisia taustajoukkoja siitä, että tällainen kuulemistilaisuus on saatu järjestetyksi. Tiedon saanti on tärkeää ja kaiken ytimessä on pitää identiteettiä yllä. Kun saamme tietoa, parantuvat vaikutusmahdollisuutemme. Kirkot eivät ole mitään, elleivät ne ymmärrä, että me kristityt olemme toisia ihmisiä varten, kaikkia varten.

 

Juha Lampinen ojensi kansanedustaja Garo Paylanille asiakirjan Tämä uskonnonvapausasiakirja on allekirjoitettu Helsingissä 2011 ja allekirjoittajina ovat kolmen uskonnon johtajat: juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin.

 

Keskustelu kävi vilkkaana myös väliajalla, jolloin saatiin nauttia kaupungin ainoan kurdiravintolan, Mesopotamian, herkuista. Kohtaamalla, keskustelemalla ja toiminnallamme voimme vaikuttaa ihmisoikeustilanteen korjaantumiseen. Garo Paylan palautti mieliimme myös sen, että niin monet tiesivät esimerkiksi natsien juutalaisvainoista, mutta eivät tehneet mitään. Sama tilanne oli myös sata vuotta sitten kun Armenian kansanmurha oli verisintä totta.

– Eräänä päivänä meiltä kysytään, mitä teimme kurdien hyväksi. Mitä vastaamme silloin?

 

Teksti ja kuvat: Sirpa-Maija VuorinenSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.