SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Kutsu kansainväliseen rukoushetkeen tuhkakeskiviikkona

Viime viikko muutti monien ukrainalaisten arjen yhdessä yössä kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Monet tahot, sekä poliittiset että kirkolliset, tuomitsivat hyökkäyksen. Kirkot eri puolilla Eurooppaa, myös Suomessa, järjestivät rukoushetkiä rauhan ja sovinnon puolesta Ukrainassa.

 

Kotiseurakunnassani järjestettiin viime viikolla myös tilaisuus. Eräs tuttavani tuli sytyttämään rukouskynttilän rauhan puolesta ukrainalaisen miniänsä puolesta. Miniä, joka asuu Suomessa, on huolissaan sukulaisistaan ja ystävistään. Hän oli kiitollinen rukoustuesta.

 

Me kaikki voimme yhdistää voimamme yhteiseen rukousrintamaan osallistumalla tuhkakeskiviikkona järjestettävään kansainväliseen rukoushetkeen (katso alla). Rukoilemme yhdessä ukrainalaisten kristittyjen kanssa. On tärkeää, että me kaikki jatkamme uskollisesti rukouksia. Ekumeenisen liikkeen ydinasioita ovat rauha ja sovinto. Rukoilemme myös Suomessa asuvien ukrainalaisten ja venäläisten puolesta. Heillä on sukulaisia ja ystäviä, jotka kärsivät sodan seurauksista. Ihmiset joutuvat jättämään kotinsa, he loukkaantuvat ja kaatuvat sodassa. Molemmilla puolilla on surua ja huolta perheistä, omaisista ja ystävistä.

 

Suomen Ekumeeninen Neuvosto kehottaa kaikkia ihmisiä jatkamaan rukousta yhteisellä rukousrintamalla rauhan ja sovinnon puolesta.

 

Pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken
Suomen Ekumeeninen NeuvostoEuroopan kirkkojen konferenssi, Luterilainen maailmanliitto, Reformoitujen kirkkojen maailmanliitto, Metodistien maailmanneuvosto ja Mennoniittien maailmankonferenssi tuomitsevat yhdessä jyrkästi 24.2.2022 alkaneen Venäjän armeijan hyökkäyksen ja tunkeutumisen Ukrainaan. Ne vaativat konfliktin välitöntä päättämistä ja joukkojen poisvetämistä takaisin Venäjälle rauhan palauttamiseksi.

Kirkkoliitot järjestävät yhteisen rauhanrukouksen ukrainalaisten puolesta tuhkakeskiviikkona 2.3.2022 kello 18 Suomen aikaa. Rukoushetki kokoaa yhteen kristittyjä Ukrainasta ja kaikkialta maailmasta. 

Online-rukoushetkeen voi osallistua esimerkiksi .

Kirkkoliittojen pääsihteerit uskovat yhteisten ponnistelujen vaikuttavuuteen

”Kirkkojen Euroopassa ja kaikkialla maailmassa on nyt aika muodostaa vahva solidaarisuuden liittoutuma kaikkien Ukrainassa käytävän sodan vaikutuksia pelkäävien ihmisten kanssa. Nyt on aika kokoontua rukoilemaan kaikkien niiden edestä, joilla on valta tehdä ihmishenkiä pelastavia ja rauhan mahdollistavia päätöksiä”, EKK:n pääsihteeri Jørgen Skov Sørensen sanoo.

 

”Jeesus on kutsunut meidät toivon lähettiläiksi, jotka rakentavat rauhaa. Siksi me kristillisinä kirkkoina vaadimme välitöntä konfliktin purkamista ukrainalaisten ihmishenkien, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon suojelemiseksi”, LMN:n pääsihteeri Anne Burghardt vetoaa.

 

”Raamattu ohjaa meitä kääntymään pois pahasta ja tekemään hyvää, etsimään rauhaa ja pyrkimään siihen. Pidämme tällaista perusteetonta hyökkäystä pahuutena ja teemme kaikkemme vastustaaksemme sitä – samalla kun valmistaudumme auttamaan sen uhreja”, Reformoitujen kirkkojen maailmanliiton kollegiaalisen pääsihteeristön lausunnossa todetaan.

 

”Huolimatta siitä, mitä Ukrainassa nyt tapahtuu, uskon edelleen kansainvälisen yhteisön vaikutusmahdollisuuksiin, kun työskentelemme yhdessä alueen rauhan puolesta”, Metodistien maailmanneuvoston pääsihteeri Ivan Abrahams rohkaisee.

 

Rukouskutsussaan liitot painottavat, että sotilaallinen hyökkäys uhkaa ukrainalaisten henkeä sekä rauhaa kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolella. "Kriisi on kiireellinen ja vaatii maailmanlaajuisen kristillisen yhteisön huomiota ja solidaarisuutta."

 

Myös paavi Franciscus on roomalaiskatolisen kirkon osalta nimennyt tuhkakeskiviikon 2.3. .

 

The invitation in  English: 

Dearly beloved in Christ,
The Russian military assault on Ukraine threatens peace in Europe and indeed the whole world. This urgent and evolving crisis requires the attention and solidarity of the global Christian community.

As the Psalmist reminds us “to seek peace and pursue it” (Psalm 34:14) we issue a call for prayer for the people of Ukraine and the region. Peace must prevail.

As a sign of global solidarity with the people and churches of Ukraine, the Conference of European Churches, the Lutheran World Federation, the World Communion of Reformed Churches, and the World Methodist Council, issue an invitation to an online prayer service for Ukraine on Ash Wednesday – March 2 at 17:00 CET. The prayer will include listening to voices from Ukraine.

To join the prayer service register by clicking this linkSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.