SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Loppiainen, Teofania, Vanhan kalenterin mukainen joulu  

The Visit of the Wise-Men. Lähde: Wikipedia.

 

Läntisissä kirkkokunnissa loppiaista vietetään itämaan tietäjien Betlehemiin saapumisen muistopäivänä. Monissa maissa sitä nimitetäänkin kolmen kuninkaan juhlaksi. Se on omistettu myös lähetystyölle. Idän kirkoissa teofaniana vieteään Kristuksen kasteen juhlaa. Vanhan kalenterin mukainen joulu on 7.1.

 

Vaikka loppiainen suomen kielessä viittaa nimelläänkin jouluajan loppumiseen, suomalaisessa kansanperinteessä joulunajan on kuitenkin yleisesti katsottu jatkuvan Nuutin päivään saakka.

 

Melko suuri osa ortodokseista viettää joulua suurin piirtein samaan aikaan kun toinen – myöskin suuri osa ortodokseja – viettää eli Jumalan ilmestymisen ja Herramme Jeesuksen Kristuksen kasteen juhlaa.

 

Joulu on juliaanisessa kalenterissa tietysti merkitty joulukuun 25. päiväksi ja yleisesti käytössä olevassa uudessa kalenterissa eli gregoriaanisessa kalenterissa silloin on 7. päivä tammikuuta. Teofania-juhlaa vietetään yleisen (uuden) kalenterin mukaan tammikuun 6. päivänä, joka siis on vanhan kalenterin mukaan jouluaatto.

 

Lue lisää, klikkaa .

 

Kansanperinteen mukaan joulunajan viimeinen päivä on Nuutin päivä, joka oli alkuun loppiaista seuraava päivä eli tammikuun seitsemäs. Se siirrettiin myöhemmin erinäisistä syistä tammikuun 13. päiväksi. Joulurauhan ja -kemujen lopetuspäivä se oli kummassakin tapauksessa. Hiiva-Nuuttina käytiin tyhjentämässä viimeiset tilkat naapureitten sahtitynnyreistä, ja alettiin vähitellen miettiä arjen töitä. Alkoivat härkäviikot ja läpileivät, alkoi laskiaiseen ulottuva juhlaton kausi.

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.