SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Lucia-juhlaa ja ritarimerkkiä

SEN:n Kasvatusasoiden jaosto ystävineen ja yhteistyökumppaneineen vietti 15.12.2017 joulunodotuksen juhlahetkeä Helsingin ortodoksisen seurakunnan kotikirkossa ja ortodoksisen kirkollishallituksen tiloissa. Rukouspalveluksen toimittivat pastori Kimmo Kallinen ja ylidiakoni Juha Lampinen avustajineen. Lucia-neito saapui kirkkoon valon tuojana kaunista kynttiläkruunua kantaen. Ja illan mittaan saatiin joukkoon myös uusi ritaritar.

 

Rukouspalveluksessa toimi lukijana ihmisoikeusasiantuntija Anna Hyvärinen, puheen piti kirkkoneuvos Risto Cantell. Palvelus päättyi pääsihteeri Mari-Anna Auvisen lausumaan Herran siunaukseen. Kirkon valot himmenivät ja Lucia-neito saapui kynttiläkruunua kauniisti kantaen. Luciana oli Veronika Virtamo.

 

Lucian seurueen laualamana kaikuivat tutun ja viehättävän napolilaiseen kansanlaulutekstin pohjalta sanoitetun Sankta Lucian sävelet:

Sankta Lucia, ljusklara hägring,

sprid i vår vinternatt glans av din fägring.

Drömmar med vingesus under oss sia,

tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.

 

Lucia-perinteeseen kuuluu myös hyväntekeväisyys. Kasvatusasioiden jaoston juhlassa oli mahdollisuus lahjoittaa Filantropian joulupaastokeräykseen ja tukea uutta hanketta Itä-Ugandassa. Tavoitteena on tehdä näkyväksi naisten omistusoikeuksien puuttuminen käytännössä ja tukea paikallisia muutoksen tekemisessä. Keräystä esitteli Filantropian toiminanajohaja Riina Nguyen.

 

Lucia-keräyksillä on juurensa siinä, että Lucia (s.283) oli varakkaan sisilialaisen perheen tytär, jolle oli varattu isot myötäjäiset. Lucian äidin parannuttua punataudista rukouksen voimalla, päätti Lucia kääntyä kristinuskoon ja vannoi pysyvänsä neitsyenä. Oman myötäjäisosuutensa hän pyysi jakamaan köyhille. Tästä seurasi paljon koettelemuksia ja myöhemmin Lucia koki marttyyrikuoleman.

 

Lämmin glögi kutsui juhlaväkeä ja pian kauniin residenssin tilat täyttyivätkin vilkkaasta puheensorinasta. Kasvatusasioiden jaoston sihteeri, lehtori Marianne Kantonen oli jälleen kerran tunnetuilla taidoillaan loihtinut mitä maittavimmat herkut, joiden äärellä väki viihtyi pitkään.

 

Polveileva puheensorina keskeytettiin hetkeksi, kun jaoston puheenjohtaja, dosentti Jyri Komulainen ja  sihteeri, lehtori Marianne Kantonen kutsuivat jaoston varapuheenjohtajan Sirpa Okulovin areenalle. 

 

Jyri Komulainen kertoi, että Sirpa Okulov täyttää tammikuussa pyöreitä vuosia. Jaosto haluaa ahkeraa, osaavaa ja taitavaa varapuheenjohtajaansa suuresti kiittää. Puheenjohtajalla oli myös ilo saada tuoda julkisuuteen, että Pyhän Karitsan ritarikunnan suurmestari, Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo on myöntänyt Sirpa Okuloville Pyhän Karitsan ritarikunnan I:n luokan ritarimerkin. Merkki annetaan tunnustukseksi toiminnasta Suomen ortodoksisen arkkihiippakunnan hyväksi.

 

Sirpa Okulov oli aidosti yllättynyt ja lausui kiitoksen sanat. Marianne Kantonen kiinnitti kunniamerkin uuden ritarittaren rintaan. Jyri Komulainen ojensi kunniakirjan. Juha Lampinen johdatti juhlaväen rukouslauluun Monia armorikkaita vuosia – Många nåderika år.

 

Juhlahetki jatkui ja uusi ritaritar vastaanotti monet, monet onnittelut.

 

Sirpa-Maija VuorinenSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.