SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Luomakunnan ajan 2021 logo: Abrahamin teltta

Tämän Luomakunnan ajan logo on Abrahamin teltta, joka symboloi ”kotia kaikille”.

Abraham ja Saara avasivat telttansa kodiksi kolmelle muukalaiselle (1. Moos. 18). Kun he perustivat kodin kaikille, heidän radikaalista vieraanvaraisuudestaan syntyi suuri siunaus.

Abrahamin teltta symboloi ekumeenista kutsua toteuttaa luomakunnan suojelua radikaalilla vieraanvaraisuudella, turvapaikkana kaikelle luodulle yhteisessä kodissamme, Jumalan valtakunnassa (oikos).

 

Pohtikaa mahdollisuutta pystyttää Abrahamin teltta Luomakunnan ajan kuluessa kirkkopuutarhaan tai sopivaan paikkaan vieraanvaraisuuden merkiksi kaikkia ulossuljettuja kohtaan. Eri yhteisöjä voidaan kutsua rukoilemaan haavoittuvien kanssa ja puolesta. Voitte ehkä tuoda luonnon elementtejä telttaan rukoilemaan kanssanne. Teltta voi myös olla esillä symbolina tapahtumissa ja jumalanpalveluksissa koko Luomakunnan ajan muistuttumassa siitä, että yhteisö haluaa rakentaa kodin kaikille.

 

Ideaalitilanteessa Abrahamin teltta aukeaa eri puolilta, niin että jokainen ohikulkija tuntee itsensä tervetulleeksi. Telttaa pidetään usein dialogin tunnuksena, erityisesti monoteistisissä Abrahamin perillisten uskonnoissa. Nykyisin se on myös moniuskontoisen kutsun tunnus, että voisimme luoda turvallisia tiloja dialogille ja pohdinnalle.

 

Teltta symboloi suojaa ja turvapaikkaa. Se yhdistää meidät kodittomien, pakolaisten ja kaikkien kanssa, jotka ovat liikkeellä ja kodeistaan siirrettyjä ilmastonmuutoksen takia. Psalmi 84 muistuttaa, että Jumalan kodissa jopa varpunen löytää pesäpaikan, jossa kasvattaa poikasensa.

 

Johanneksen evankeliuminen luvussa 1, sen jakeessa 14, luemme, että Sana tuli lihaksi, ja asettui asumaan keskellemme. Telttasymboli muistuttaa meitä siitä, että Jeesus tuli asumaan keskellemme merkkinä Jumalan rakkaudesta. Rakkaus on sen uskon perusta, joka kutsuu meidät rakastamaan lähimmäisiämme viljelemällä ja varjelemalla yhteistä kotiamme.

 

Teltta on myös yksinkertaisuuden symboli.  Erityisesti nuorten keskuudessa teltta ja reppu symboloivat sitä, mikä on tarpeellista, riittävää, elää kohtuullisesti ja matkustaa kevyin kantamuksin. Kuten nomadit ja puolinomadit mykyisin, Abraham ja Saara tiesivät, mitä on olla haavoittuva, riippuvainen maan hyvyydestä, kunnioittaa maan rytmiä ja elää luottaen. Teltta on kiitollisen pyhiinvaeltajan symboli, joka tietää, että kun kuljemme läpi tämän elämän, jalanjälkemme maan päällä täytyy olla keveä.

***

Lisää aineistoa:
Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Helsingin poliisilaitoksen myöntämä pienkeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1063 ja keräys on käynnissä 16.09.2021 - 15.12.2021 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en småskaliga penninginsamling med tillstånd från polisinrättningen i Helsingfors. Insamlingsnumret är RA/2020/1618. Insamlingen pågår 16.09.2021 - 15.12.2021. (eller tills insamlingsmålet nås) i hela Finland förutom på Åland.