SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Me Irakin kristityt olemme rauhantahtoisia ihmisiä


Maailmanlaajuinen sosiaalisen median kampanja käyttää arabian aakkosten kirjainta NUN tuen merkkinä Irakin kristityille. NUN on ensimmäinen kirjain sanassa "nasrani", joka on arabian puhekielessä käytetty termi kristityistä. Pohjois-Irakia terrorisoiva ISIS-järjestö on vaatinut alueen alkuperäisväestöön kuuluvia kristittyjä joko kääntymään islamiin, maksamaan kohtuuttoman korkeaa veroa, tai muuten heidät teloitetaan.

 

Merkinnällä #WeAreN, sosiaalisen median käyttäjät ottavat haltuunsa kirjaimen NUN osoittaakseen tukensa vainotuille.

 

Irakin kristityt edustavat maailman vanhinta kristillistä perintöä. Sen juuret juontavat ikiaikaiseen assyrialaiseen kulttuuriin ja Kaksoisvirran maan juutalaisiin, joiden keskuuteen kristinusko levisi jo apostolien aikana. Suurimmat kirkkokunnat ovat Assyrialainen Idän kirkko ja samaa liturgista perinnettä noudattava Rooman kirkon kanssa unioitunut Kaldealainen kirkko.

 

Juliana Jaba (sylissään poikansa Uljas) keskustelemassa presidentti Tarja Halosen kanssa Uspenskin katedraalissa.Irakissa on myös vanhoja syyrialais-ortodoksisia yhteisöjä sekä myöhemmin tulleita bysanttilaisia ortodokseja, latinalaisia katolilaisia sekä eri protestanttisia yhteisöjä. Ennen Irakin sotia maassa oli yli 2 miljoonaa kristittyä, mutta nyt koko kaksituhatvuotinen perintö uhkaa kadota. Suomessa assyrialaisia kristittyjä on ortodoksisessa kirkossa ja kaldealaisia katolisessa kirkossa, ja protestantteja esimerkiksi helluntaikirkossa.

 

Irakista kotoisin oleva Juliana Jaba kirjoittaa seuraavaa:

 

Miltä sinusta tuntuisi, jos joku pakottaisi sinut luopumaan kristinuskostasi, maksamaan siitä rahaa tai kuolemaan? Tätä tapahtuu juuri nyt kristityille Irakissa.

 

Olen Irakin assyrialainen, kristitty ja asunut Suomessa 20 vuotta. Halusin kirjoittaa lyhyen kirjoituksen vainottujen kristittyjen puolesta, varsinkin Niniven eli nykyisen Mosulin kaupungin asukkaiden puolesta. Se on Irakin toiseksi suurin kaupunki, jossa kymmenen vuotta sitten oli vielä lähes puoli miljoonaa kristittyä. Assyrilaisen kristinuskon juuret ulottuvat apostolien aikaan, ja kaksi tuhatta vuotta usko on elänyt Niniven tasangolla. Nyt kaikki kristityt on pakotettu lähtemään omista kodeistaan.

 

Moni on jättänyt kaiken omaisuutensa taakseen ja pelännyt henkensä puolesta. Katsoin haastetteluja Ishtar-kanavalta jossa haastetellaan ihmisiä ja mitä heille on tapahtunut ISIS-järjestön taholta.

 

Eräs nainen kertoi haastattelussa, että äärijärjestö ISISiin kuuluvat henkilöt tulivat hänen kotiinsa ja uhkailivat heitä lähtemään 10 tunnin sisällä ja jättämään avaimensa. He sanoivat, että teidän asuntonne on ISIS-järjestön omistuksessa. Niin he lähtivät pakoon, ja matkan varrella ISIS:een kuuluvat uhkaajat ottivat ainoat ruokarahat heiltä ja sanoivat: "Menkää kristittyjen luokse, ne voivat ruokkia teidät ja voivat antaa teille kodin ja uuden elämän." Sitten he sanoivat naisille: "Riisukaa vaatteitanne, näyttäkää meille jos piilotatte kultaa tai lisää rahaa. Lähdette täältä tyhjin taskuin, ainoa asia mitä omistatte on päällysvaatteenne."

 

Tämä on yksi tapaus jokapäiväisistä tilanteista.

 

Moni on joutunut näkemään kuolemaa, tuskaa ja äärimmäistä väkivaltaa. Järjestöjen ja valtioiden päättäjin tulisi yhdessä reagoida asiaan välittömästi ennen kuin maailman vanhin kristitty kansa tuhotaan ja hävitetään kokonaan pois synnyinseuduiltaan Irakista.

 

Me Irakin kristityt olemme rauhantahtoisia ihmisiä. Haluamme elää sovussa synnyinmaassamme.

 

Haluaisin pyytää teitä rukoilemaan kanssani Irakin kristittyjen ja muidenkin ISIS äärijärjestön vainosta kärsivien puolesta.

 

Juliana Jaba

 

Lisää aiheesta mm:

 

 

 

 

 

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.