SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Muuttohaikeutta SEN:ssa – syvällä meissä vanha suostuu uuteen

Jugendtyyliä edustava kakluuni on aikansa kaunotar, joka säteilee yhä.Laivastokadun ja Katajanokankadun kulmassa sijaitseva jugendlinna. Talossa on tyyliä ja tunnelmaa.

 

Seulottu, säästetty, karsittu, pohdittu, pakattu. Nyt on kaikki valmista muuttoa varten. Suomalaisen ekumenian hermokeskus on sijainnut runsaat 13 vuotta ev.lut. kirkkohallituksen huoneistossa Katajanokankatu 7:ssä, kauniissa jugendtalossa. Uudet tuulet puhaltavat yli Eteläsatamanlahden. Kirkkohallitus muuttaa Katajanokalta tehokkaampiin ja tiiviimpiin tiloihin Etelärantaan ja niin muuttaa myös SEN:n toimisto, haikein mielin.

 

Kirkkohallitus siirtyi vuonna 1981 Helsingin Vuorikadulta Katajanokalle ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston toimisto muutti mukana. SEN sai vuokratilat Luotsikatu 1:n kuudennesta kerroksesta. Siellä toimittiin 19 vuotta. Kirkkohallitus tarvitsi vuonna 2000 tilat omaan käyttöönsä ja osoitti SEN:lle uudet tilat viereisestä korttelista omistamastaan huoneistosta.

 

Runsaat 13 vuotta on toimittu nykyisessä osoitteessa, kauniissa jugendtalossa. SEN:n toimiston lisäksi noin 100 neliön huoneistossa on koko ajan työskennellyt myös yksi kirkkohallituksen työntekijä ja joskus kaksikin. Viimeksi Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Jussi Sohlberg, joka on vuodesta 2006 on työskennellyt yhteisössämme.

 

Toimistotilat on muokattu asuinhuoneistosta. Kodinomainen miljöö on osaltaan inspiroinut ahkeraan työhön täynnä kiehtovia haasteita ja aikaansaamisen tunnetta. 

 

Kiinteistö on vuodelta 1911 ja sen on suunnitellut arkkitehti Edv. Löppönen. Katajanokan niin kutsuttu vanha puoli rakennettiin pääosin 1900-luvun alussa yhden vuosikymmenen kuluessa, ja alueen rakennuskanta muodostaa harvinaisen yhtenäisen jugend-arkkitehtuurin kokonaisuuden. Harva se päivä näillä kulmilla näkyy turisteja kameroidensa kanssa kuvaamassa rakennuksia ja niiden viehättäviä yksityiskohtia.

 

Miellyttävä miljöö on suonut mahdollisuuden järjestää myös pieniä kokouksia ja tilaisuuksia ja näin toimistomme on tullut tutuksi monille ekumeenisesti aktiivisille henkilöille omassa maassamme ja ulkomailla. 

 

Pääsihteerin huoneen kakluuni on myös jugendia. Hyllyt ovat nyt kirjoista tyhjentyneet ja neuvottelupöytä kumisee niin ikään tyhjyyttään. Monta kiintoisaa ekumeenista keskustelua on tämän pöydän ääressä käyty ja monta hyvää ideaa on lähtenyt jalostumaan ja aikanaan toteutumaan.SEN:n henkilökunta on pieni ja yhteishenkemme on parasta A-laatua. KTK:n väestä ennen Jussia kanssamme samoissa tiloissa työskenteli Paula Närhi. Myös kirkkohallituksen Juha Auvinen, Sinikka Metsätähti ja Helena Rummukainen ovat työskennelleet Katajanokankatu 7:ssä. Kaikkien kanssa on yhteishenki ollut hyvä ja lämmin.

 

SEN saa uudet vuokratilat Eteläranta 8:sta. Kun saavumme lomaltamme 4.8. suuntaamme askeleemme kauppatorin vaiheille. Toimistomme tilat pienenevät ja kuumeisesti mietimme, mihin saamme mahtumaan esimerkiksi ekumeenisen kirjastomme. Aikanaan asiat saavat ratkaisunsa, tähän luotamme.

 

Jo edesmennyt ystävämme, YTT Heikki Nuutinen kertoi kerran SEN:ssa käydessään muuttorunosta, jonka kirjailija Anna-Maija Raittila oli kirjoittanut Heikki ja Eila Nuutiselle 1985, kun he olivat muuttamassa uuteen kotiin. Myöhemmin runo on julkaistu Raittilan runokokoelmassa.

 

Sain runon Heikki Nuutiselta ja liitän sen nyt tähän. Heikki kuului myös niihin ekumeenikkoihin, joita meillä seniläisillä oli ilo pitää vieraanamme tutkimuksen puitteissa ja muutenkin. Hän edusti pitkään SEN:n yleiskokouksessa Suomen Liikemiesten Lähetysliittoa. Heikki harrasti eläkeläisenä lehdistöhistorian tutkimusta ja laati monista yhdistyslehdistä monografian. Yksi tämän kunnian osakseen saaneista oli Näköala-Utsikt, joka ekumenian sanansaattajana ja sillanrakentajana ilmestyi 1962–2007. Heikki Nuutisen tutkimus ilmestyi vuonna 2004.

 

Anna-Maija Raittilan runo:

Muuttolaatikot täyttävät tilan, muuten on riisuttua. 

Muutamme. Hyvästejä emme heitä!

Vain uusiin suuntiin lähtee vanha tiemme.

Ja kaiken, mikä siunannut on meitä,

me huomaamatta mukanamme viemme.

 

Ei kuormana, ei muiston rihkamana!

Syvällä meissä vanha suostuu uuteen.

Kuin virkoaisi laulu, käskysana -

palaamme alkuun, yksinkertaisuuteen.

 

Voi sydäntämme, jos se vanhaan juuttuu,

tarrautuu turvallisiin asuntoihin

silloin, kun meitä matkaan kutsutaan!

 

Kun jokin meissä ratkeilee ja muuttuu,

se asetellaan uusiin kuvioihin

syvemmin, avarammin kasvamaan.

 

Sisäpihan puisto. Tätä maisemaa ihailimme keittiöstä kahvitauoilla.Tähän luottaen suuntaamme kohti uutta, syvemmin ja avarammin kasvamaan.

 

Sirpa-Maija VuorinenSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.