SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Neljäs päivä: Katso, sorrettujen kyynelet!

Lukukappaleet
Saarnaaja 4:1-5 Minä katselin sitten kaikkea sortoa, jota harjoitetaan auringon alla.. Katso: sorrettujen kyynelet! Ei ole heillä lohduttajaa. Katso: sortajien väkivalta! Eikä lohduttajaa oleMatt. 5:1-8 ...Autuaita murheelliset: he saavat lohdutuksen...

Mietiskely

"Katso, sorrettujen kyynelet!" Voidaan kuvitella, että kirjoittaja on nähnyt jo aiemmin tällaisten julmuuksien tapahtuvan kuvottavan toistuvasti. Tämä saattoi silti olla ensimmäinen kerta, kun hän todella näki sorrettujen kyynelet ja tunsi täysin heidän tuskansa ja alistamisensa. Vaikka kaikki tämä laittaa valittamaan, kätkee uudella tavalla katsominen ja näkeminen sisäänsä myös toivon siemenen: ehkä kaiken tämän todistaminen johtaa tällä kertaa muutokseen, jolla on todella merkitystä. Nuori nainen katsoi ja näki sorrettujen kyynelet. Hänen toukokuussa 2020 kuvaamaansa videota George Floydin murhasta katsottiin ympäri maailmaa ja tämä päästi valloilleen pyhän vihan, kun ihmiset todistivat ja lopulta myös tunnustivat sen, mitä afroamerikkalaiset ovat kokeneet vuosisatojen ajan: sortojärjestelmien kohtuutonta alistamista etuoikeutettujen sokeiden sivullisten keskellä. Tämän tuskallisen todellisuuden tunnustaminen on johtanut kauan odotettuun maailmanlaajuisen myötätunnon heräämiseen sekä rukouksissa että mielenosoituksissa oikeudenmukaisuuden puolesta. 
Eteneminen pelkästä katsomisesta todelliseen näkemiseen ja ymmärtämiseen rohkaisee meitä toimimaan tässä maallisessa todellisuudessa: Jumala voi poistaa suomut silmistämme niin, että pystymme todistamaan mitä ympärillämme tapahtuu uusin ja vapauttavin tavoin. Kun nuo suomut putoavat, Pyhä Henki antaa meille kyvyn nähdä ja myös luottamuksen toimia uusin ja kahleettomin tavoin. Kirkkojen ja yhteisöjen toimiin kuului rukousteltan perustaminen George Floydin aukiolle, hänen murhapaikalleen. Näin kirkot ja yhteisöt tarjosivat yhdessä lohtua sureville ja sorretuille.

Kristittyjen ykseys

Matteuksen kertomus autuaaksijulistamisesta alkaa siitä, kun Jeesus näkee kansanjoukot. Hänen täytyi nähdä tuossa joukossa rauhantekijöitä, hengessään köyhiä, puhdassydämisiä sekä surevia miehiä ja naisia ja niitä jotka janosivat oikeutta. Autuaaksijulistuksissa Jeesus ei vain anna nimeä ihmisten kamppailuille, vaan hän nimeää sen, mitä heistä tulee: Jumalan lapsia ja taivaan valtakunnan perillisiä. Kristittyinä meitä kutsutaan näkemään kaikki pyhät kamppailut, joita veljemme ja sisaremme Kristuksessa käyvät.

Haaste

Miten olette toimineet niiden kristittyjen ryhmien kanssa, jotka puuttuvat sortoon teidän naapurustossanne? Kuinka paikkakuntanne kirkot voivat kokoontua yhteen osoittaakseen paremmin solidaarisuutta sortoa kärsiviä kohtaan? 

Rukous

Oikeudenmukaisuuden ja armon Jumala, poista suomut silmistämme, jotta voimme todella nähdä ympärillämme olevan sorron. 
Me rukoilemme Jeesuksen nimessä, hänen, joka näki kansanjoukot ja tunsi myötätuntoa heitä kohtaan. Aamen. 

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.