SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

NNKY Suomessa 120 vuotta – eikä suotta

Juhlamessu Temppeliaukion kirkossa.Piispa Irja Askola toi juhlaan tervehdyksensä ja myös piispa Teemu Sipon (kat.) ja metropoliitta Ambrosiuksen (ort.) tervehdyksen.

Sunnuntaina 25.4.2016 vietettiin 120-vuotisjuhlaa tyylikkäin menoin. Juhlaväkeä oli saapunut läheltä ja kaukaa. Sataakahtakymmentä vuotta kertailtiin ja uutta esiteltiin. Omassa ajassamme tuntuvat lähes uskomattomilta sellaiset asiat, kuten esimerkiksi erivapaus sukupuolen aiheuttamasta esteestä yliopisto-opintoihin tai erillinen lupa ansiotyöhön aviomieheltä tai isältä. Eikä ollut naisten äänioikeuskaan toteutunut vielä 1896, jolloin Suomen NNKY perustettiin. Paljon on saatu aikaan, mutta vielä on työkenttää jäljellä omassa maassamme ja kansainvälisesti. NNKY-liike on ekumeeninen, monikulttuurinen ja kansainvälinen liike, jossa eri-ikäisiä naisia ja tyttöjä rohkaistaan kohtaamaan erilaisuutta ja osallistumaan oman yhteisön toimintaan ja päätöksentekoon. Se toimii noin 120 maassa ja on näin maailman laajin kristillinen naisliike.

 

Juhlassa jaettiin muun muassa sukupolvien välisen vuorovaikutuksen edistämisestä. Tunnustuspalkinnon saivat Lukumummi- ja vaari -toiminta (6 000 euroa) sekä Laulukontti-hanke (4 000 euroa).

 

NNKY:n talon suunnitelleen arkkitehti , paljastettiin. Sen on toteuttanut arkkitehtiopiskelija Roni Koski-Tuuri. Suunnittelukilpailu oli suunnattu arkkitehtiopiskelijoille ja 12 kilpailuehdotusta saatiin. Voittoisa työ erottui muista valmiudellaan ja varmuudellaan. Silhouette ilmentää myös hyvin rakennuksen aikakautta sekä naiseutta, kertoi kilpailun toteuttanutta Architectaa edustanut arkkitehti Maria Ailio.


NNKY:n maailmanliiton hallituksen puheenjohtaja Deborah Thomas-Austin, puheenjohtaja Minna Hietamäki, pääsihteeri Pirjo-Liisa Penttinen ja SEN:n tervehdyksen tuoneet pääsihteeri Mari-Anna Pöntinen, hallintosihteeri Sirpa-Maija Vuorinen ja Vastuuviikon koordinaattori Katariina Väisänen.NNKY-liitto on yksi SEN:n kumppanuusjärjestöistä. Onnittelut SEN:n puolesta juhlaan toivat pääsihteeri Mari-Anna Pöntinen, hallintosihteeri Sirpa-Maija Vuorinen ja Vastuuviikon koordinaattori Katariina Väisänen. Pääsihteeri Pöntinen nosti onnittelupuheessaan esille afrikkalaisen perinteen, jossa Jumala on sekä isä että äiti; kaiken olevaisen juuri, synnyttäjä tai kätilö. 

– Tämä käsitys Jumalasta myös äitinä puuttuu omasta suomalaisesta kulttuuritaustastamme, ja on tärkeää, että hengellisessä elämässä kokonaisvaltaisuus tulee näkyviin. 

Pääsihteeri onnitteli Suomen NNKY-liikettä siitä, että se on tuottanut tätä puuttuvaa näkökulmaa jo 120 vuoden ajan sekä suomalaiseen kirkolliseen elämään että yhteiskuntaan.  

– Suomen Ekumeenisessa Neuvostossa olemme ilolla katsoneet työtänne naisten hyväksi ja riemumielin juhlimme yhdessä teidän kanssanne tänään.

Wivi Lönnin muistolaatta, Silhouette, nyt hyvällä paikalla NNKY-talon seinässä. Hotellinjohtaja Jukka Räisänen, NNKY:n maailmanliiton hallituksen pj Deborah Thomas-Austin, NNKY-liiton pj Minna Hietamäki, pääsihteeri Pirjo-Liisa Penttinen, suunnittelija Roni Koski-Tuuri, arkkitehti Maria Ailio, NNKY-liiton vpj Leena-Maria Kyyhkynen ja arkkitehti Pirkko-Liisa Schulman. 

Ekumeeninen ja kansainvälinen


Suomen NNKY-liitto ry on ekumeeninen, monikulttuurinen ja kansainvälinen yhteisö, jossa eri-ikäisiä naisia ja tyttöjä rohkaistaan kohtaamaan erilaisuutta ja osallistumaan oman yhteisön toimintaan ja päätöksentekoon. NNKY-liike toimii noin 120 maassa ja on näin maailman laajin kristillinen naisliike. 

 

ja on siten yksi maamme vanhimmista naisjärjestöistä. Suomessa toimii 25 NNKY-yhdistystä 23 paikkakunnalla. NNKY-yhdistyksissä voi harrastaa, vaikuttaa, opiskella, ohjata kerhoja, järjestää tapahtumia, tehdä vapaaehtoistyötä, kantaa vastuuta tai tuoda toimintaan oman osaamisensa. 

Juhlan kunniaksi Helkan baari toi markkinoille alkoholittoman drinkin, joka toistaa NNKY-liiton värimaalimaa  ja myös makumaailmaa, sillä se maistuu hyvältä. 

Toimintamuodot vaihtelevat eri paikallisyhdistyksissä. Suomen NNKY-liiton luottamustehtävissä voi vaikuttaa naisten ja tyttöjen elämään liittyviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja hyvinvointiin, sekä osallistua kansainväliseen järjestöyhteistyöhön. Suomen NNKY-liitto omistaa Helsingin Kampissa palvelevan Hotelli Helkan.

 

.

 

Sirpa-Maija Vuorinen

Kuvat: Sakari Röyskö ja Ilona Yrjölä

 

Klikkaa kuvia, niin ne avautuvat suurempina.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.