SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Nuoret järjestäytyvät ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta

Ekumeenisen nuorison ilmastoryhmä Kirkkojen 
maailmanneuvoston yleiskokouksessa Saksan Karlsruhessa järjesti mielenilmauksen ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta.Nuoret kutsuivat kaikkia mukaan johtamaansa #FridaysforFuture-mielenosoitukseen 2. syyskuuta 2022.
Marssi yleiskokouksen näyttelyalueella sisälsi nuorten ääniä eri mantereilta ja vetoomuksia maailmanlaajuisen solidaarisuuden ja toiminnan puolesta.

"Minulle on hyvin tärkeää lisätä tietoisuutta ilmastokriisistä", sanoi 25-vuotias Subin Tamang Nepalista. "Näen vaikutukset kotimaassani."

Nepalissa maasto on vuoristoista, ja monet ihmiset työskentelevät maataloudessa saadakseen tuloja. Tamang kuvaili, kuinka kuivuus on kuivattanut lähdevedet, mikä on tehnyt maasta karua, eivätkä työntekijät voi korjata vehnä- ja riisisatoa, jotka ovat Nepalin ruokavalion perustarvikkeita ja tärkeitä vientituotteita. "Taloudelliset vaikutukset ovat valtavat", hän sanoi.

Ilmastoryhmään kuuluu noin 25 alle 30-vuotiasta nuorta aikuista. He ovat kokoontuneet päivittäin lounastauoillaan jakamaan tarinoita siitä, miten ilmasto muuttuu heidän kotiseudullaan, ja suunnittelemaan mielenilmausta.

"Minulle on erityisen hienoa kuulla Fidžiltä, Filippiineiltä ja Tyynenmeren alueelta tulevien ihmisten mielipiteitä", Tia Phillip kertoo EYG:n ilmastoryhmän käymistä keskusteluista. "Korkea merenpinta on vaikuttanut heihin jo nyt, ja se ennakoi, mitä meille tulee tapahtumaan." Phillip, 28-vuotias mielenterveysneuvoja, on kotoisin Antigua ja Barbudasta, Karibian kaksoissaarilta, joilla hurrikaanit, kuivuus ja muut ympäristömuutokset ovat yleistyneet ja levittävät tuhoa.

Vaikka hän on ylpeä siitä, että hänen kirkkonsa ja hallituksensa ovat ottaneet käyttöön ilmastonmuutoksen vaikutuksia lieventäviä menetelmiä, kuten muovipussien kieltämisen ja liikakalastuksen estämiseen tähtäävien lakien säätämisen, hän on silti huolissaan siitä, etteivät toimet riitä. "Pelkään, että Karibian saaret saattavat kadota", hän sanoi ja lisäsi: "50 vuoden kuluttua, se on minun elinaikani ja siskon- ja veljenpoikieni elinaikana." 

Kotona Nepalissa Tamang on baptistinuorten ilmasto-oikeudenmukaisuusryhmän koordinaattori. Hänen kirkossaan järjestetään ilmastonmuutostyöpajoja nuorille. Ensimmäinen sarja oli vuonna 2019 ennen COVID-19-pandemian puhkeamista, ja lisää on suunnitteilla tulevaisuudessa.

Tamang suhtautuu intohimoisesti uskovien sitouttamiseen ilmastotyöhön ja siihen, että kirkoilla on oma roolinsa toimissa, joilla autetaan resursseja vailla olevia yhteisöjä sopeutumaan ilmastonmuutokseen kaikkialla maailmassa. "Tämä koskee kaikkia", hän sanoi.


Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.