SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Paavi Benedictus XVI sai Pyhän Henrikin ikonin

Paavi Benedictus XVI, piispa Arseni, arkkipiispa Leo ja arkkipiispa Jukka Paarma tutkivat ikonin latinankielistä tekstiä SCS Henricus Martyr. 
Kuva Servizio Fotografico.
Kuva myös alla liitteenä.
Roomassa ja Vatikaanissa 14-20.1.2010 vierailevat arkkipiispa Jukka Paarma, arkkipiispa Leo ja piispa Teemu Sippo lahjoittivat paavi Benedictus XVI:lle Suomen kansallispyhimyksen Pyhän Henrikin ikonin. Ikonin on maalannut Joensuun piispa Arseni.

 

Paavi Benedictus kiitti suomalaisia siitä, että he ovat jo 25 vuoden ajan katkeamatta viettäneet tammikuun 19. päivän tienoilla Pyhän Henrikin messua Maria sopra Minerva -basilikassa vuoroin katolisen ja vuoroin luterilaisen järjestyksen mukaan.

 

Tänä vuonna vuorossa oli katolinen messu, jonka toimitti 19.1.2010 piispa Teemu Sippo. Messussa arkkipiispa Leo ja arkkipiispa Paarma luki esirukouksen.

 

Yksityisvastaanotolla 18.1. puhuneen paavin mukaan idän ja lännen kirkoilla on Suomessa keskenään todellinen, vaikkakin epätäydellinen yhteys.

 

”Tämä antaa aiheen katua menneitä mutta samalla tavoitella yhä suurempaa ymmärtämystä ja sovintoa. Ystävyydestämme ja vuoropuhelustamme voi puhjeta täydellinen, näkyvä ykseys Jeesuksessa Kristuksessa”

 

Konkreettisena merkkinä luterilaisten ja katolilaisten uudelleen löytämästä veljeydestä paavi mainitsi kymmenen vuotta sitten allekirjoitetun yhteisen julistuksen vanhurskauttamisopista.

Paavi Benedictus XVI toivoi, että luterilais-katolinen dialogi Suomessa ja Ruotsissa voisi osaltaan vaikuttaa kadottamamme ykseyden palautumiseen.

 

Arkkipiispa Paarma sanoi Vatikaanissa, että sata vuotta sitten Edinburghissa pidetyn maailman lähetyskonferenssin näkynä oli "evankelioida koko maailma tämän vuosisadan aikana". Tämä näky ei ole vielä toteutunut. Kirkoilla on siksi paljon tehtävää yhdessä.

 

Kolmen kirkon johtajat osallistuivat myös Rooman luterilaisen seurakunnan jumalanpalvelukseen Kristus-kirkossa, jossa arkkipiispa Paarma saarnasi.

 

Ekumeenisen rukousviikon vespereihin piispat osallistuivat Piazza Farnesella Pyhän Birgitan kirkossa ja San´t Egidion maallikkoyhteisön kanssa Santa Maria in Trasteveren kirkossa.

Suomalaisesta kirkkomusiikista Roomassa vastasivat Pyhän Martin laulajat Raisiosta kanttori Katarina Engströmin johdolla.

 

Ensimmäinen piispa Arsenin maalaama Pyhän Henrik Marttyyrin ikoni on esillä Turun ekumeenisen taidekappelin ikoninäyttelyssä helmikuun loppuun asti. Se on maalattu keskiaikaisten veistosten ja Urjalan alttarikaapin esikuvien mukaisesti.

 

Heikki JääskeläinenSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.