SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Patriarkka Bartolomeos painotti kolmea ykseyden edellytystä ja kutsui intensiiviseen rukoukseen 

Espoon tuomiokirkko otti ekumeeniset vieraat vastaan kauniin aurinkoisen sään lämmittäessä koko tienoon.

 

Ortodoksinen Kirkko rakastaa ja syleilee ja edistää dialogia kristillisten kirkkojen kanssa, keskinäisen suvaitsevaisuuden ja sovinnon henkeä niiden välillä. Samalla se ei kuitenkaan unohda, että on kolme välttämätöntä edellytystä, että kristityt voivat tulla yhteen totuuden mukaiseen ja todelliseen yhteyteen keskenään, niin että se muuttuu todelliseksi yhteydeksi heidän välillään. Todellinen yhteys taas muuttuu sielujen yhteydeksi eikä pysy vain alkuajan mielipiteiden vaihdon tasolla, joka tietenkin sekin on hyvää ja hyödyllistä.

 

Piispa Tapio Luoma johti päivärukoushetken.Muun muassa näin puhui Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos Espoon tuomiokirkossa, jossa 11.9.2013 kokoonnuttiin ekumeeniseen rukoushetkeen. Palvelukseen osallistuivat patriarkka Bartolomeos seurueineen, ev.-lut. kirkon piispoja, piispainkokouksen henkilökuntaa, ev.lut. kirkon ulkoasian osaston johtaja ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallituksen jäseniä, Suomen vapaakristillisen neuvoston puheenjohtaja ja kirkkojen edustajia.

 

Ekumeenisen patriarkka Bartolomeos vierailee maassamme 11.–13. syyskuuta. Vierailu on Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 90-vuotisjuhlavuoden huipentuma ja siihen liittyy juhlallisia palveluksia, konsertteja ja kohtaamisia pääkaupunkiseudun ortodoksisissa kirkoissa ja keskuksissa. Patriarkka tapaa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Kreikan ja Turkin Suomen-suurlähettiläät.

 

Prayer During the Day

 

Ekumeenisen päivärukoushetken johti Espoon piispa Tapio Luoma. Kanttori Petri Koivusalo toimi urkurina. Lukukappaleen Roomalaiskirjeen 8. luvusta (18–25) luki piispa Irja Askola. Rukoushetki pohjautui Luterilaisen maailmanliiton aineistoon: Koinonia: Service and Prayers.

 

Vasemmlla ev.lut. kirkon piispja, katolinen piispa Teemu Sippo ja SVKN:n puheenjohtaja Pasi Runonen.Rukoushetken jälkeen puhuivat arkkipiispa Kari Mäkinen ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston puheenjohtaja, piispa Teemu Sippo SCJ. Patriarkka Bartolomeos vastasi puheisiin ja toi osuudessaan esiin muun muassa kolme ykseyden välttämätöntä edellytystä.

 

Kolme keskeistä

 

Nämä kolme välttämätöntä ykseyden edellytystä ovat seuraavat:

  1. Suuntautuminen Kirkon dogmien tutkimiseen, tietoon ja noudattamiseen.
  2. Piispa Irja Askola luki Roomalaiskirjeen 8. luvun jakeet 8-25.Askeesi henkilökohtaisena kilvoitteluna ja pyhyyden välikappaleena omasta henkilökohtaisesta tahdosta luopumalla ja loittonemalla aistien nautinnollisesta elämästä ja aineellisista nautinnoista.
  3. Kukaan ei voi pelastua yksinään. Elämme Kirkon sisällä ja Kirkolle. "Extra Ecclesiam nulla salus", "Kirkon ulkopuolella ei ole pelastusta".

 

- Kun viljelemme näitä kolmea edellytystä, silloin meillä kristityillä on ilman muuta mahdollisuus lähestyä toisiamme ja saada askel askeleelta omaksemme kaivattu yhteys.

 

Siihen saakka kunnes tuo yhteys välillämme saavutetaan, kutsumme kaikkia, sekä itseämme että muita, intensiiviseen rukoukseen ja kilvoitteluun koko maailman rauhan puolesta ja keskusteluyhteyksien, rauhan ja sovinnon harjoittamiseen kaikkien kristittyjen kesken.

 

Kristillinen usko kutsuu vieraanvaraisuuteen

 

Arkkipiispa Kari Mäkisen puheen johdantona olivat Psalmin 133 sanat: Miten hyvä ja kaunis onkaan veljesten yhteinen, sopuisa elämä!

 

Hän totesi, että psalminkirjoittajan tarkoittama kutsu ulottuu laajemmalle kuin yhteyteen ja sopuun kristillisten perinteiden välillä. Kutsu koskee kaikkia ihmisiä, koko maailma, todellista oikoumeneta. Arkkipiispa Mäkinen korosti kristillisen uskon kutsuvan vieraanvaraisuuteen sekä yhteiseen elämään ja rukoukseen. Hänen mukaansa tämä merkitsee kristityille ekumeenista yhteyttä ja ystävyyttä idän ja lännen kristittyjen välillä.

 

Rukoushetken jälkeen osa väestä kokoontui ryhmäkuvaan.Hän totesi, että suomalainen ja eurooppalainen ekumenia olisivat huomattavasti köyhempiä ilman ortodoksien osallisuutta. Todellinen ekumenia, oikoumene merkitsee syvää kristittyjen yhteyttä, ei vain ystävällisiä suhteita, ja kutsuu pitämään huolta koko Jumalan luomasta maailmasta yhdessä kaikkien ihmisten kanssa.

 

Arkkipiispa mainitsi myös Ekumeenisen patriarkan ahkeran toiminnan luomakunnan varjelemisen puolesta. Olemme kuulleet kehotuksen katumukseen ja parannukseen sekä työskentelyyn säilyttää ja ylläpitää luomakunnan resursseja järkevästi ja huolellisesti.

 

Kiitokset patriarkan vieraanvaraisuudesta

 

Piispa Teemu Sippo muisteli puheessaan ilolla sitä vieraanvaraisuutta, jota hän on saanut osakseen patriarkan vieraana Konstantinopolissa yhdessä arkkipiispa Kari Mäkisen ja arkkipiispa Leon kanssa.

 

Kohtaamista kahvikupin äärellä

 

Pastori Antti Kruus ohjaa patriarkan seureen kahvitilaisuuteen kirkon viereiseen Pitäjätupaan. Kuva: Aarne Ormio.Tilaisuus päättyi yhteiseen kahvihetkeen tuomikirkon viereisessä pitäjätuvassa. Kaunis aurinkoinen sää loi tilaisuuteen oman lämpönsä ja keskustelu kävi vilkkaana tuomiokirkon puistossa ja sisällä tuvassa. Miten hyvä ja kaunis onkaan veljesten ja sisarusten sopuisa elämä!

 

Patriarkka Bartolomeos ojentaa lahjan piispa Teemu Sipolle. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viron metropoliitta Stefanos ja arkkipiispa Kari Mäkinen kahvipöydän äärellä. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat avautuvat suurempina klikkaamalla.

 


It gives me great pleasure to greet Your All Holiness on behalf of the Evangelical Lutheran Church of Finland and cordially to welcome you to Finland with the words of the Psalmist: “How good an...
Pyhitetty Karjalan ja koko Suomen Arkkipiispa Leo, Kunnianarvoisa Turun ja koko Suomen Arkkipiispa Kari Mäkinen. Kunnianarvoisa Helsingin piispa ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston puheenjohtaja Tee...
Ekumeenisen Patriarkka Bartolomeos I:n seurueeseen Suomen-vierailulla kuuluvat patriarkaatin edustajina piispoja ja pappeja sekä kahden juhlivan (Viron ja Suomen) ortodoksisen kirkon piispat. S...

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.