SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Perintönä toivo - Turun Tuomasmessussa Vastuuviikon teemalla kohtuullisuus

Kuva: Juha Hassila
Turussa syksyn Tuomasmessujen teema on “Perintönä toivo”. Ensimmäisen Tuomasmessua sunnuntaina 18.9.2022 vietettiin otsikolla “Kaunis perintö”. Puhujana messussa oli Vastuuviikon koordinaattori pastori Sarah Tiainen (met.) Suomen Ekumeenisesta Neuvostosta. Hän opetti ihmisen suhteesta luontoon.


Kun Jumala oli luonut maailman, hän antoi ihmiselle tehtäväksi viljellä ja varjella luomakuntaa. Hän antoi ihmisen myös nimetä luontokappaleet. Näin ihminen tutustui koko luomakuntaan. Ihminen oli tasapainossa luomakunnan kanssa, vaikka hänellä oli siihen suuri valta. Syntiinlankeemus mursi tämän tasapainon. Nykyihminen on vieraantunut luonnosta. Viljelystä ja varjelusta on tullut voiton maksimointia. Kohta ei ole mitään, mikä kantaisi hedelmää. Luonto kuolee sukupuuttoon ja sen myötä ihminen.

 

Sarah Tiainen opetti, että Jeesuksen johtajuus on malliksi myös ihmisen suhteelle luontoon. Jeesus ei tullut palveltavaksi vaan palvelemaan. Hän opetti meitä asettamaan muiden tarpeet omien tarpeidemme edelle. On luovuttava omasta edusta – myös luontoa ajatellen. Jeesus käski julistamaan ilosanomaa koko luomakunnalle. Ihmisen pitää siis toteuttaa palvelevaa johtajuutta kaikelle luodulle. Silloin annamme hyvän perinnön tuleville sukupolville.


Liturgina Tuomasmessussa toimi pastori Peter Eriksson ja musiikista vastasivat ThomasGroove & Sarah Tiainen.

Turussa Tuomasmessua on vietetty yli 30 vuotta ja se toteutetaan vapaaehtoisten voimin. Messua järjestää Suomen Ekumeenisen Neuvoston kumppanuusjärjestö Liikemiesten Lähetysliitto.  

Kuva: Juha HassilaKuva: Juha Hassila

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.