SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Pohjoismais-Baltialainen pyhiinvaellus Helsingissä

Oikeudenmukaisuuden ja rauhan pyhiinvaellus () oli teemana pohjoismais-baltialaisella ekumeenisten asiantuntijoiden kokoontumisella 26.–28.1.2016 Helsingissä. Osanottajina oli eri kirkkojen ja ekumeenisten neuvostojen ekumeenisten ja kansainvälisten asioiden toimijoita kahdeksasta maasta, kaikkiaan 38 henkilöä. Kokouksen yleisteemaa lähestyttiin käsittelemällä muun muassa Euroopan siirtolaisuustilannetta. Samalla kysyttiin, eletäänkö Pohjolassa ja Baltiassa uutta kylmän sodan aikaa. Meillä Suomessa tuttua kirkkovaellusperinnettä pidettiin yllä vaeltamalla oikoumene-lipun jäljessä muutamaan Helsingin sakraalitilaan.

 

Kokouspaikkana oli NNKY:n hotelli Helka, joka Helsingin keskustassa tarjoaa erinomaiset puitteet myös kokoustamiselle. Helkan tarina on osoitus naisten tahdonlujuudesta Jumalaan luottaen. NNKY:n aktiivit ostivat 1920-luvun lopulla tontin Kampista ja päättivät rakennuttaa hotellin ja tekivät sen. Heitä pidettiin ajattelemattomina kun niin kaukaa kaupungin laidalta tontin hankkivat. Sen ajan yhteiskunta oli pitkälti miesten maailmaa, eikä naisten hankkeen kestävään kehitykseen uskottu. Hyvät tulokset ovat kuitenkin olleet nähtävillä jo vuosikymmenet. Muun muassa tätä Helkan perustavaa tarinaa avasi NNKY-liiton pääsihteeri tervetulopuheenvuorossaan.

 

Avausosuudessa tervetulotoivotukset lausuivat myös ev.-lut. kirkon ulkoasian osaston johtaja, kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mari-Anna Pöntinen, joka johti ensimmäisen illan kulkua tutustumisineen ja kokouksen teemaan johdattamisineen. 

 

Toinen kokouspäivä aloitettiin rukousvaelluksella Helkasta Temppeliaukion kirkkoon oikoumene-lippua seuraten. Hartauden toimittivat pastori Ari Ojell ja kanttori Leena Tiitu. Tekstinlukijana Brian Russel. Teksteissä ja musiikissa seurattiin hartauden teemaa In a Cleft of the Rock. Edellisen sunnuntain ev.-lut. kirkon käsikirjan psalmiteksti toi niin ikään esiin Jumalan kalliona, johon voimme turvata. Psalmista 18:

 

Minä rakastan sinua, Herra,

sinä olet minun voimani.

Sinä päästit minut turvaan,

sinä olet vuorilinnani.

Jumalani, sinuun minä turvaudun,

sinä olet kallio, olet kilpeni,

sinulta saan avun ja suojan.

 

United Metodist Churchin virsikirjasta laulettiin virsi Rock of Ages, Cleft for Me. Kallioon louhittu Temppeliaukion kirkko herättää aina erityisesti muualta tulleissa ihastusta ja sen historiasta halutaan kuulla. Kokouksen virallinen yhteiskuva otettiin kirkon alttarin edessä, kuvaajana Heikki Jääskeläinen.

 

Euroopassa nyt

 

Euroopan pakolaistilannetta ja kirkkojen työtä siinä käsittelevän osuuden johti Ruotsin kirkkojen neuvoston pääsihteeri Karin Wiborn. Euroopan kirkkojen siirtolaiskomission johtaja Doris Peschke informoi aiheesta ja esillä oli myös tuore julkaisu: : Belonging, Community, and Integration: the Witness and Service of Churches in Europe.

 

Pastori Bodil Eriksson Ruotsin Equmeniakirkon Stöden Bethel-seurakunnasta valotti seurakuntansa työtä pakolaisten parissa. Hänen esityksensä sisälsi kiintoisia käytännön esimerkkejä hyvistä kotouttamisen kokemuksista. Bodil Eriksson esitti myös lyhytelokuvan seurakuntansa lasten esittämästä pääsiäiskertomuksesta. Myös muslimiperheiden lapsia oli innolla mukana yhteisessä esityksessä ja tämä oli sopinut lasten vanhemmille hyvin. Bodil Erikssonin käytännön kokemuksen innoittamia suuntaviivoja luettavissa alla.

 

Norjan ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Knut Refsdal johti session Security situation in the Nordic-Baltic region: A new ”Gold War”? Alustajina oli professori Hanna Ojanen ja kommentaattorina Viron suojeluskunnan (Estonian Defense Leaque) papiston esimies, isä Alexander Sarapik. Ojasen alustus luettavissa alla.

 

Pyhiinvaellus Helsingin illassa

 

Toisen kokouspäivän päätösosio oli ekumeniavaellus Helkasta Johanneksen kirkkoon ja sieltä piispa Irja Askolan vastaanotolle. Matkalla pysähdyttiin synagogan edessä, jossa EKK:n pääsihteeri Heikki Huttunen kertoi lyhyesti Helsingin juutalaisen yhteisön ja synagogan historiasta. Vaellus jatkui pitkin Fredrikinkatua Uudenmaankadun kulmaan, jossa sijaitsee Suomen Islam-seurakunnan moskeija. Imaami Ramil Belyaev ja puheenjohtaja Atik Ali kertoivat tataariväestön asettumisesta Suomeen 1800-luvulla, seurakunnasta ja tataarien uskonto- ja kulttuuriperinnön vaalimisesta ja moskeijasta. Kiinnostunut yleisö esitti monia kysymyksiä ja sai niihin vastaukset.

 

Ekumeniakulkue jatkoi ja seuraava etappi oli Johanneksen kirkko. Luterilaisen messun teologiasta ja Johanneksen kirkosta kertoi kappalainen Fred Lindström ja tilaisuus päättyi yhteisesti laulettuun virteen Vem kallar du din nästa här. Piispa Irja Askolan vieraanvaraisessa kodissa kohdattiin aterian äärellä yhteyttä kokien, vilkkaasti pienryhmissä keskustellen. Ilta päättyi piispan ja erityisavustaja, huilisti Kaisa Karirannan toimittamaan iltahartauteen kaunissa piispankodin kappelissa.

 

Profeetta Elian kirkko ja katsauksia maailmalle

 

Viimeinen kokouspäivä alkoi vaelluksella ortodoksiseen Profeetta Elian kirkkoon, joka sijaitsee ortodoksisella hautausmaalla. Pääsihteeri Heikki Huttunen esitteli kaunista Ivan Kudrjavzevin suunnittelemaa kirkkoa, joka on valmistunut 1958. Saman arkkitehti on suunnitellut myös Uuden-Valamon kirkon ja Järvenpään ortodoksisen kirkon.

 

Aamupalveluksen toimittivat isät Alexander Sarapik ja Heikki Huttunen sekä kanttori Satu Vola. Palveluksen jälkeen tehtiin lyhyt kävelykierros hautausmaalla, jossa lepää useiden tunnettujen sukujen jäseniä. Esimerkiksi Faberge, Sinebrychoff, Colliander.

 

Viimeisen kokouspäivän muuhun antiin kuuluivat esitykset Kirkkojen maailmanneuvoston päivänpolttavista kuulumisista. KMN:n keskuskomitean jäsen, piispa Simo Peura esitelmöi. 

 

Euroopan kirkkojen konferenssin ajankohtaisista teemoista kertoi pääsihteeri Heikki Huttunen.

 

Kokouksen päätteeksi sovittiin, että seuraava tämän foorumin kokoontuminen on 14.–16.3.2017 Islannissa. Päätöshartauden piti pääsihteeri Mari-Anna Pöntinen ja kokousväen saatteli matkaan siunauksin Viron arkkipiispa Urmas Viilma.

 

Teksti: Sirpa-Maija Vuorinen

Kuvat Temppeliaukion kirkossa: Heikki Jääskeläinen

 

Ryhmäkuva moskeijassa: Ramil Belyaev

Muut kuvat: kirjoittaja ja Johanna Laine

 

Klikkaa kuvia, niin ne avautuvat suurempina.


1) Find out what other actors are doing to help the refugees in your society
Authorities, other churches and NGO:s.
Than make a decision if you want to cooperate with others or st...
The title
that I have been given – A new Cold War? – is a good one in that it makes us
feel that we need to take sides: is it, is it not? It helps us from the start
to be aware of how the lan...
The
Pilgrimage of Justice and Peace as the unifying motif  “First of all, I see the PJP both as
a programmatic profile of the WCC and an approach for strengthening
the integrity of the one ec...

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.