SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Pyhä ei ole trendi – Ekumeenisen rukousviikon avaus Helsingissä

Toimittamassa Jonas Bergenstad ja metropoliitta Ambrosius. Istumassa Matti Poutiainen, Marino Trevisini, Klaus Korhonen ja Eero Huovienen.

 

Helsingin vanhankirkon alttaritauluun siilautui ruutuikkunoista heleä keskipäivän auringon hohde. Se nosti keskiöön taulun aiheen: Jeesus siunaa lapsia. Puolenpäivän vaihtelevat kaupunkiäänet jäivät taakse, kun istuimme penkissä pyhän tunnelman aistien. Ekumeeninen rukousviikko sai hyvän aloituksen, kun syvennyimme kuulemaan rukouspäiväjulistuksen sanomaa pyhästä ja siihen liittyviä puheenvuoroja.

 

 

Vanhaankirkkoon maanantaina 18.1.2010 kokoontuneen seurakunnan toivotti tervetulleeksi pastori Arto Antturi. Tuomiorovasti Matti Poutiainen luki tasavallan presidentin allekirjoittaman rukouspäiväjulistuksen, joka nostaa keskiöön pyhän. Julistus tuo esille myös kristillisen lähetystyön merkkivuoden onhan Edinburghin maailmanlähetyskonferenssista kulunut sata vuotta. Myös siirtolaisuus nostetaan näkösälle ja muistutetaan siitä, että muista kulttuureista tulleet lähimmäisemme rikastuttavat kykyämme havaita ja kunnioittaa pyhää.

 

Pastori Klaus Korhonen Saalem-seurakunnasta kertoi, että kuluneella viikolla oli vietetty Helluntaiherätyksen talvipäiviä. Myös Helluntaiherätyksessä on pyhä vuoden aikana keskiössä, huipennus tulee olemaan Juhannuksen konferenssissa, jonka teema on Pyhän kosketus. Korhosen teksti oli Hesekielin kirjan 37. luvusta, jossa kerrotaan Herran herättävän kuolleisiin luihin hengen. Korhonen kertoi kyseisen raamatunkohdan olevan erityisen paljon toivoa herättävä ja rakastettu, kun jopa kuolleet Herra herättää eloon. Pyhyydessä on kaksi suuntaa, näemme Jumalan pyhyyden ja pyhyyden myös toisessa ihmisessä, tämä lähentää myös meitä kristittyjä.

 

Helsingin ortodoksisen hiippakunnan metropoliitta Ambrosius ja diakoni Jonas Bergenstad toimittivat lyhyen rukouksen ja metropoliitta luki rukousviikon ensimmäisen päivän epistolatekstin, joka oli ensimmäisen Korinttilaiskirjeen 15. luvusta sisältäen totuuden, että jos ei ole kuolleiden ylösnousemista, ei Kristustakaan ole herätetty kuolleista.

 

Helsingin ev.-lut. hiippakunnan piispa Eero Huovisen tekstinä oli Luukkaan evankeliumin 24. luvun alkuosa, jossa naiset menivät haudalle, eivätkä löytäneet Jeesusta ja lopulta enkelit sanoivat heille: Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta?

– Pyhyys ei ole mikään trendi, sanoi piispa Eero painokkaasti. Me olemme pyhät, koska Jumala on pyhä. Vain häneen perustuu meidän pyhyytemme.

Hän kokosi aikaisempien lukukappaleiden tekstit ja kertoi jokaisen valaisseen tätä keskeistä asiaa. Vain Jumalaan perustuu meidän pyhyytemme ja siihen perustuu myös kristittyjen ykseys. Voimme siinä luottaa olevamme Jumalan todellisen persoonan siunaamia.

 

Piispa Eero kertoi myös pyhäköstä, jossa olimme koolla. Helsingin Vanhakirkko oli tämän vuoden alkuun asti kaupungin vanhin kirkko, mutta Sipoon alueliitoksen myötä tuli Östersundomin kappelista Helsingin vanhin. Vanhakirkko on valmistunut 1827 ja oli tarkoitettu väliaikaiseksi. Tuomiokirkko (Nikolainkirkko) oli jo rakenteilla, mutta valmistui vasta 1852. Alttaritaulun on maalannut Robert Wilhelm Ekman vuonna 1848 ja sen aiheena on: Jeesus siunaa lapsia. Taulu oli alun perin tarkoitettu tuomiokirkkoon mutta, sitä pidettiin sinne liian lastenkamarimaisena ja niin tämä herkkä teos tuli Vanhaankirkkoon.

 

Uskontunnustusvirtenä laulettiin virsi 167. Monsignore Marino Trevisini johdatti seurakunnan esirukoukseen, jossa muistettiin myös Haitin maanjäristyksen uhreja.

 

Arto Antturi johdolla yhdyimme lopuksi rukoukseen ykseyden puolesta ja Herran siunaukseen. Hartauden virsi 446 kuljetti myös asian ytimeen: Oi Pyhä Henki, pyydämme: Meidät liitä toinen toiseemme. Seurakunta ohjaa nyt armoisasti myrskysäiden halki kotiin asti. Auta, Herra! Kanttorina toimi Pekka Suikkanen.

 

Keskipäivän rukoushetki oli hyvällä tavalla avannut Kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon ja johdattanut meidät pyhän äärelle. Vanhakirkko lämminhenkisenä puukirkkona on miljöönä mitä parhain välittämään pyhää ihmisten arkeen. Kirkko on herkällä tavalla syliinsä sulkeva.

 

Sirpa-Maija VuorinenSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.