SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Pyhän Franciscuksen päivän pyhiinvaellus ja rukoushetki Paavin metsässä

Pyhän Franciscuksen muistopäivänä 4.10.2016 toteutettiin ekumeeninen pyhiinvaellus paavi Franciscukselle lahjoitetulle luonnonsuojelumetsälle Porvoon Tyysteriin. Vaeltajat siunattiin matkaan Porvoon tuomiokirkossa, josta runsaan kymmenen kilometrin taivallus kohti Tomteskogin ikimetsää alkoi. Kolmen kirkkokunnan piispat ja papit toimittivat ekumeenisen rukoushetken luonnon puolesta. Vajaan sadan vaeltajan veisuu kohosi korkealle kuusikkoon. Juhlava pyhän kosketus toi monen mieleen tutun laulun säkeet: Nyt metsä kirkkoni olla saa, voi täällä palvella Jumalaa.

 

Porvoon tuomiokirkossa matkaanlähtösiunauksen toimittivat piispa Björn Vikström ja kirkkoherra Heikki Hakamies. Kirkko, jossa olimme, on nähnyt monen vuosisadan vaihtuvan. Heikki Hakamies totesi, että kun kirkkoa alettiin rakentaa, oli pyhän Franciscuksen kuolemasta kulunut vasta parisataa vuotta. Hän lainasi Franciscuksen tunnetun Luotujen ylistyksen eli Aurinkolaulun sisältöä. Matkaan siunaamisen päätteeksi laulettiin virsi Liekkejä on monta. Vanhan fransiskaaninsen Pax et bonum -toivotuksen myötä alkoi taivalluksemme kohti ikimetsää.

 

Osa vaellusväestä pyöräili paikalle lähtien Helsingin Puotilan kappelilta, matkaa tälle joukolle kertyi n. 35 km. Pyhiinvaelluksella oli mukana vaeltajia myös muualta kuin pääkaupunkiseudulta, mm. Lappeenrannasta ja Kotkasta.

 

Sää oli mitä mainioin, aurinko lämmitti hieman kirpeää syystunnelmaa. Tuulenvireen havaitsimme lähinnä siitä, että oikoumene-lippu välillä rimpuili kantotelineessään. Ekumenia on toisinaan tuulista, tosin meillä Suomessa harmonista, kuten tänäänkin.

 

Porvoon ortodoksisessa Kristuksen kirkastumisen kirkossa toimitettiin matkanvarren rukoushetki. Isä Mikko Leistola johti rukoushetken ja siinä laulettiin osia Kiitosakatistoksesta, joka on sisällöltään kristityn kiitosta Luojalle kaikesta elämään kuuluvasta. Se on ylistystä Jumalalle Hänen luomistyöstään ja koko elämästä.

 

Tomteskog – rukousta ikimetsän keskellä


Luonnonperintösäätiön monista suojelualueista kohosi vuoden alussa laajaan tietoisuuteen Tomteskogin metsä, kun piispa Irja Askola ekumeenisessa delegaatiossa vieraili paavi Franciscuksen luona ja lahjoitti paaville osuuden tästä nimenomaisesta metsästä. Tämä on aineeton lahja, joka tukee Tomteskogin suojelua. Kiinnostus ikimetsiin heräsi ja erityisesti Tomteskogiin, jossa on vanhaa yli satavuotiasta kuusikkoa, iäkkäiden hieskoivujen luonnehtimaa metsänkolkkaa ja kilpikaarnamäntyjen valtaama matala kalliomäki.

 

Ekumeenisen rukoushetken Paavin metsässä toimittivat piispat Irja Askola ja Teemu Sippo SCJ, pastori Mikko Leistola (ort.), veli Gabriel Salmela OP (kat.), yleisvikaari Raimo Goyarrola (kat.) ja hiippakuntasihteeri Hanna Remes (evl).

 

Rukoushetki alkoi virrellä, joka on saanut innoituksensa Franciscus Assisilaisen Aurinkolaulusta: Luodut, te Herraa kiittäkää, äänenne lauluun liittäkää.

Johdantosanoissaan piispa Irja Askola toi esille sen, että Jumalan viesti on tervetulotoivotus; meille erilaisille ja kaikenlaisille.

- Me olemme koolla, koska maa, meri ja metsät ovat Jumalan luomaa. Siksi saamme tätä kaikkea ihastella, hämmästellä ja löytää merkityksemme tässä suuressa kokonaisuudessa. Me olemme koolla, koska välinpitämättömyyteemme ja turhan tavaran keräilymme vie tilaa metsän puilta ja omalta hengelliseltä hengittämiseltä. Täällä annamme metsän puhua, kuiskata meille.

 

Psalmimeditaatio oli psalmin 19 pohjalta. Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaanvahvuus ilmoittaa hänen kättensä tekoja.


Veli Gabriel Salmela luki otteita paavi Franciscuksen kiertokirjeesä Laudato si’ – Ole ylistetty:

- Maalimankaikkeuden lopullinen päämäärä on Jumalan täyteys, jonka ylösnoussut Kristus, kaikkien asioiden kypsyyden mitta, on jo saavuttanut. Näin löydämme vielä yhden perusteen torjua ihmisen tyrannisoiva ja vastuuton muiden luotujen hallinta. Muiden luotujen lopullinen päämäärä emme ole me. Sen sijaan kaikki kulkevat yhdessä meidän kanssamme ja meidän kauttamme kohti yhteistä päämärää, joka on Jumala transsendentissa täyteydessä, jossa ylösnoussut Kristus ottaa meidät vastaan ja valaisee kaiken. Ihminen, jolla on ymmärrys ja rakkaus ja jota Kristuksen täyteys vetää puoleensa, on kutsuttu johtamaan kaikki luodut Luojansa luo.

 

Isä Mikko Leistola luki otteista patriarkka Bartolomeoksen teksteistä:

- Meidän on uudestaan opittava suhtautumaan aineeseen kuin mysteeriin, joka avaa yhä uusia sakramentaalisia yhteyksiä. Eukaristisina olentoina me voimme oppia "katsomaan kedon kukkia”, huolehtimaan kasveista ja eläimistä, puista ja vesistöistä, vuorista ja valtameristä, koko ihmiskunnasta ja kaikesta luonnonympäristöstämme.

 

Piispa Teemu Sippo siunasi metsän ja seurakunta yhtyi Isä meidän -rukoukseen. Lopuksi laulettiin virsi Soi kunniaksi Luojan (avaa video, joka tällä sivulla alinna).

 

Tyysterissä tyytyväisinä


Rukoushetken jälkeen tarjosi Tyysterin kyläyhdistys vaeltajille virkistävän keitaan kylätalolla, johon kyläyhdistyksen väki oli järjestänyt kahvilan. Miten hyvältä kahvi ja leivonnaiset pitkän vaelluksen jälkeen maistuivatkaan!

 

Kahvitilaisuudessa kuulimme Tyysterin kylästä ja Suomen Luonnonperintösäätiön Anneli Jussila esitteli Luonnonperintösäätiön toimintaa ja mahdollisuuksia liittyä Metsän kummeiksi. Dosentti Pauli Annala valotti Franciscus Assisilaisen ajattelua kertoen muun muassa pienen legendan Franciscuksesta ja lampaasta. Pauli Annala totesi, että näitä kertomuksia on vanhastaan tapana kertoa Jeesuksen Kristuksen kunniaksi ja suureksi sydämen lohdutukseksi.

 

Koko kaunis päivä olikin vietetty Jeesuksen Kristuksen kunniaksi ja suureksi sydämen lohdutukseksi.

 

Sirpa-Maija Vuorinen

Kuvat: Marko Tervaportti ja kirjoittaja

Video: Maria Kozhinova

Video veisuusta. Kuvaaja: Maria Kozhinova.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.