SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Pyhiinvaellukset ja pyhät

Kuvassa Tiistaiseuran vastuuhenkilöt Erja ja Sven Wessman, jotka  ovat tehneet merkittävää  ekumeenista työtä usean vuosikymmenen ajan. Keskellä Jaakko Rusama.

Suomen Ekumeenisen Neuvoston entinen pääsihteeri Jaakko Rusama on monen vuoden ajan käynyt puhumassa ortodoksien Tiistaiseurassa Hämeenlinnan seurakuntakodissa. Tiistaina 29.11.2022 hänen alustuksensa aiheena oli “Miten ristisaatto ja pyhiinvaellus auttavat ihmistä?”

 

Dosentti Jaakko Rusama kertoi pari tuhatta vuotta kestäneestä kristittyjen pyhiinvaellustraditiosta sekä sen muutoksista ja kehittymisestä idän ja lännen kirkoissa. Pyhiinvaellukset ovat alusta alkaen olleet hengellisiä matkoja johonkin pyhään paikkaan. Jerusalemin ja Rooman lisäksi Santiago de Compostela Espanjassa sekä maailman suosituin pyhiinvaelluskohde Guadalupen neitsyt Maria Meksikossa keräävät kymmeniä miljoonia vaeltajia. Monet pyhiinvaellukset ovat luonteeltaan aidosti ekumeenisia.

 

Ristisaattoihin osallistuvien ja pyhiinvaeltajien tavoitteet ja odotukset vaihtelevat suuresti. Jumalan ja itsensä kuunteleminen ja hengellisten asioiden mietiskely ovat kristittyjen vaellusten keskiössä. Oleellista on yksityinen ja yhteisöllinen rukous.

 

Vilkkaassa keskustelussa jaettiin kokemuksia ristisaatoista ja praasniekoista eri puolilla Suomea sekä pyhiinvaelluksista myös ulkomailla, muun muassa pyhiinvaelluksesta Trondheimiin Nidarosin tuomiokirkkoon. Todettiin, että pyhiinvaellukset eivät liity vain omaan mietiskelyyn tai joihinkin kirkkorakennuksiin, vaan ne liittyvät sisällöllisesti kiinteästi niihin pyhiin ihmisiin, joita vaelluksella muistetaan. Pyhiinvaellus on pyhä saatto.

 

Hämeenlinnan Tiistaiseura on yksi Suomen vanhimmista, se on kokoontunut vuodesta 1951 alkaen. Vapaaehtoisina vastuuhenkilöinä Erja ja Sven Wessman ovat uskollisesti johtaneet Tiistaiseuraa viimeiset 13 vuotta.

 

 

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.