SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Radion aamuhartaudet 80 vuotta - Jeesus sanoo: tulkaa syömään!

Emeritusarkkipiispa John Vikström.Inna Vintturi, Mari Torri-Tuominen, Juha Vintturi ja Hans Tuominen.Juhlakahveilla SEN:n pääsihteeri Heikki Huttunen ja KT:n radiotoimituksen päällikkö Anneli Vartiainen.Suolaista ja makeaa. Tarjoilut maistuivat.

 

Radion aamuhartauksien 80-vuosissyntymäpäivää vietettiin tänään 7.3.2012 Helsingin Vanhassa kirkossa. Paikka valikoitui syystä, että Yleisradio lähetti ensimmäisen Aamuhartauden suorana lähetyksenä samasta paikasta 7.3.1932. 80-vuotisjuhlan kunniaksi hartaus sekä hartaat sävelet kuultiin suorana lähetyksenä radioaamuhartauden syntymäkodista. Emeritusarkkipiispa John Vikström kiteytti puheessaan hyvän radiohartauden määritelmän, jossa keskeistä on Jeesuksen kutsu: tulkaa syömään!

 

Juhlahartautta ennen kuultiin Hartaat sävelet, jossa lauloivat Mari Torri-Tuominen, Hans Tuominen, Inna ja Juha Vintturi. Emeritusarkkipiispa John Vikström totesi puheensa aluksi, että harvoin syntymäpäiviä nykyään pidetään paikassa, jossa synnyttiin. Aikaisemmin, kun syntymät tapahtuivat kodeissa, tämä oli tietysti tavallista. Se, että syntymäpäivää vietettäisiin synnytyslaitoksella, olisi outoa. Tänään syntymäpäivää vietetään syntymäkodissa.

 

Syntymähuone on aina hartaiden odotusten täyttämä, hän jatkoi. Pohdiskellaan, että mikä on syntyneen lapsen tulevaisuus. Myös radiohartauksien äärellä on esitetty monia kysymyksiä. Kuulijoilla on usein mielessään ”oikea hartaus” ja voi tulla pettymyksiä, jos ei hartaus vastaa odotuksia. Kuulijat ovat kysymykseen vastanneet tyytyväisinä ja toisinaan pettyneinä.

 

Mikä on radioaamuhartaus? Tähän kysymykseen annettiin vastaus jo kauan ennen kuin radiota oli keksittykään, kiteytti John Vikström. Ennenaikainen vastaus annettiin Genesaretin järven rannalla jo kaksituhatta vuotta sitten ja se on taltioitu Johanneksen evankeliumin 21. lukuun.

 

Radiohartauden määritelmä kiteytyy neljään kohtaan:

1) Aamun koittaessa Jeesus seisoi rannalla, mutta he eivät tunteneet häntä. 2) Jeesus kysyi: kuulkaa miehet, onko teillä mitään syötävää? Ei ole, he vastasivat. 3) Jeesus sanoi: tulkaa syömään. 4) Jeesus sanoi Simon Pietarille: ruoki minun karitsoitani.

 

– Tämä neljän kohdan vastaus ja määritelmä on jatkuvasti voimassa. Joka aamu Jeesus seisoo uuden päivän rannalla ja ottaa meidät vastaan yön jälkeen. Jatkuvasti ajankohtaisia ovat samat ongelmat, jotka tuolloin askarruttivat kalastajia.

 

– Jatkuvasti on niin, ettemme tunne Jeesusta riittävästi, eikä meillä ole syötävää. Meiltä puuttuu riittävä hengellinen ruoka. Ja aamun sarastaessa Jeesus sanoo: tulkaa syömään! Hartauden pitäjälle Jeesus sanoo kuten Pietarille tuolloin: ruoki minun karitsoitani. Näissä neljässä kohdassa on radioaamuhartauden varsinainen asia ja olemus lahjoineen ja vaatimuksineen. Ei enempää, ei vähempää.

 

Hartauden päätteeksi laulettiin tuttu ja valoisa aamuvirsi: Taas siunattu päivä nyt luo valoaan.

 

Juhlakahvit tarjottiin Annankulmassa. Kirkossa ja kahvitilaisuudessa oli paikalla noin sadan hengen seurakunta ja keskustelu kahvitilaisuudessa kävi vilkkaana. Radioiden ääressä seurakunnan väkiluku monisatakertaistui, sillä radion aamu- ja iltahartaudet kuuluvat tuhansien ihmisen päivään. Viime vuonna arkiaamun kahdella hartaushetkellä oli yhteensä keskimäärin yli 200 000 kuuntelijaa.

 

Radiohartaudet ovat myös yksi osa suomalaista ekumeniaa. Hartausvuorot jaetaan tasapuolisesti eri kirkkokunnat huomioiden.

 

Kuuntele juhlapäivän

 

Sirpa-Maija VuorinenSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.