SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Rakennettu varmalle perustalle - Vanuatun naisten rukous Maailman rukouspäivänä 5.3.

Maailman rukouspäivä eli eli Naisten kansainvälistä rukouspäivä on vuosittainen maaliskuun ensimmäisenä perjantaina, tänä vuonna 5.3., vietettävä kristittyjen yhteinen rukouspäivä. Ekumeenisia tilaisuuksia toteutetaan ympäri maailmaa. Erityisesti naisten hyvinvointi ja oikeudet sekä tasa-arvo ovat rukouksien kohteena. Vuosittain tietyn maan naiset tuottavat rukouspäivänä käytettävän aineiston ja lisäävät tietoisuutta heille tärkeistä teemoista. Vuoden 2021 järjestäjämaa on saarivaltio Vanuatu ja teema "Rakennettu varmalle perustalle".

Vanuatulaisten on tärkeää valita tarkkaan, minkälaiselle maaperälle talo rakennetaan, koska tätä eteläisellä Tyynellämerellä sijaitsevaa saarivaltiota uhkaavat maanjäristykset, hirmumyrskyt, tulivuorten purkaukset ja merenpinnan nousu. Jeesuksen kertomuksessa talonrakentaja osaa toimia viisaasti, koska hän kuuntelee ja noudattaa Jumalan sanaa. Tämä on se perusta, jolle naiset Vanuatulla pyytävät meitä rakentamaan kotimme, kansamme ja koko maailman.

Raamatuntekstit

Matteuksen evankeliumi 7:24–27Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan, on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle. Alkoi sataa, tulvavesi virtasi ja myrskytuuli pieksi taloa, mutta se ei sortunut, sillä se oli rakennettu kallioperustalle. Jokainen, joka kuulee nämä sanani mutta ei tee niiden mukaan, on kuin tyhmä mies, joka rakensi talonsa hiekalle. Alkoi sataa, tulvavesi virtasi ja myrskytuuli pieksi taloa, ja se sortui, maan tasalle saakka. 
Ps.127:1
Jos Herra ei taloa rakenna, turhaan näkevät rakentajat vaivaa.
Jos Herra ei kaupunkia vartioi, turhaan vartija valvoo. 

Rukous Vanuatulta Maailman rukouspäivänä

Kiitämme Jumalaa tämän kaikista suurista teoista. Pyhä Jumala, sinä olet luonut taivaan ja maan, ja kaiken niiden välillä. Sinä olet ollut mukana ihmisten elämässä alusta asti tähän päivään saakka.

Rakastava Jumala, sinuun Vanuatu turvautuu, me palvomme sinua. Rukoilkaamme yhdessä Vanuatun kansan ja koko maailman kanssa. Iankaikkinen Jumala, sinuun Vanuatu turvautuu, auta meitä edistämään rauhaa perheissä ja kansoissa. Uskomme Vanuatun johtajat ja kansan sinun viisaiden käsiesi varaan.
Rukoilemme, että voimme elää yhdessä, rakastaen ja rauhanomaisesti sekä Vanuatulla että monissa muissa maissa, joissa etninen ja kulttuurinen monimuotoisuus kukoistavat.

Rukoilemme niiden nuorten naisten puolesta Vanuatulla, jotka etsivät työtä ja merkityksellisyyttä, ja muuttavat paremman elämän toivossa kaupunkeihin kauas perheistään ja ystävistään.

Rukoilemme niiden Vanuatun lasten puolesta, joilla ei ole mahdollisuutta käydä koulussa tai jotka asuvat kaduilla ja tuntevat, ettei heitä rakasteta tai haluta. Rukoilkaa, että he löytäisivät suojan ja ravintoa yhteistöltään ja Jumalasta.
Muistamme ihmisiä, jotka asuvat alueilla, joita uhkaavat luonnonkatastrofit. Rukoilemme Vanuatun kristillisen yhteisön puolesta, että he tuntisivat Jumalan oikeudenmukaisuuden ja rakkauden kaikkia kohtaan.

He ovat esimerkki yhteisöstä, joka on rakennettu Kristuksen varmalle pohjalle.
Herra, kuule rukouksemme tänään. Aamen.

Maalaus: Juliette Pita, Vanuatu.

Suojaa hirmumyrkyltä - Maailman rukouspäivän tunnus

6.4. 2020 Vanuatulle iski hirmumyrsky Harold, joka eteni pitkin Tyyntämerta tuhoten monia saaria. Vanuatun hirmumyrskyvaara näkyy oheisessa Maailman rukouspäivän 2021 maalauksessa ”Cyclone Pam II: 13th of March, 2015”.

Maalauksessa äiti on kumartunut suojaamaan lastaan. Aallot uhkaavat osua heidän päälleen, mutta palmupuut suojaavat heitä. Naisella on päällään perinteinen Erromangon hame. Ristit horisontilla edustavat niitä, jotka kuolivat vuoden 2015 hirmumyrskyssä.

Maalauksen tekijä, Juliette Pita, on syntynyt vuonna 1964 Erromangon saarella. Hän on erittäin tunnettu taiteilija Vanuatulla. Koulussa hän oli aina luokkansa paras kuvaamataidossa. Hänen lahjakkuutensa huomattiin jo varhaisessa vaiheessa. Hän oli ensimmäinen nainen, joka valmistui Vanuatun teknologisesta instituutista (Institut National de Technologie du Vanuatu (INTV)). Juliette ei koskaan ajatellut, että voisi tienata rahaa taideteoksillaan, mutta uskoi, että Jumalalla oli suunnitelmia hänen varalleen. Nyt hän ohjaa kaikki ansaitsemansa rahat ihmisten auttamiseen.

Lisätietoa ja materiaalia:
-sivusto
Youtubessa  - kansainvälisen työryhmän valmistelema kokonaisuus, jossa terveisiä eri puolilta maailmaa.


Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.