SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Rebecka Holm ja Jouni Lehikoinen ennakkoluulottomia edelläkävijöitä - myös moni muu 

Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula ja vuoden 2012 Ennakkoluuloton edelläkävijä, Rebecka Holm. Kuvaaja: Petri Kaukiainen

 

Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen luovutus 21.3.2012 oli osa Punaisen Ristin rasisminvastaisen viikon (19.–25.3.) kampanjointia. Tunnustusten tavoitteena on nostaa esille toimijoita, jotka edistävät ihmisten yhdenvertaista kohtelua suomalaisessa yhteiskunnassa. Keskeistä on myös avoin tosiasioihin perustuva keskustelu. Palkittujen joukossa olivat koululainen Rebecka Holm ja kirkkoherra Jouni Lehikoinen.

 

Rebecka Holmin mielipidekirjoitus nousi keskiöön seminaarissa 19.1. Jouni Lehikoinen puolestaan on aktiivinen -toiminnassa ja hänen seurakuntansa on avannut ovensa kirkkoturvapaikkaa hakeneille.

 

Helsingin ja Uudenmaan piiri palkitsi 14-vuotiaan Rebecka Holmin. Holm on nuoresta iästään huolimatta tuonut omalla nimellään rohkeasti julki omia tuntemuksiaan kohtaamastaan rasistisesta asenteesta. Tammikuussa kirjoittamallaan yleisönosastokirjoituksella hän herätti sekä nuoria että aikuisia tiedostamaan ongelman laajuus ja sen vaikutukset erityisesti lapsiin ja nuoriin. Uhrien on vaikea kertoa usein syvästi loukkaavista rasistisista kokemuksista ja siksi Rebeckan teko on poikkeuksellisen rohkea. Hän on myös rohkaiseva esimerkki niille, jotka itse ovat kokeneet rasismia.

 

Varsinais-Suomen piiri palkitsi kirkkoherra Jouni Lehikoisen. Lehikoinen on toiminut alueella näkyvästi ja ennakkoluulottomasti inhimillisten arvojen puolesta. Hän on sekä puhunut että kirjoittanut oikeaksi uskomistaan asioista julkisesti ja puolustanut toimillaan heikompiosaisia. Mikaelin seurakunta on myös tarvittaessa tarjonnut suojapaikan Suomesta turvapaikkaa hakeville maahanmuuttajille. Lehikoinen on myös avannut ennakkoluulottomasti kirkon ovet muun muassa uudenlaisille musiikkitapahtumille ja kaikenlaisille nuorille.

 

LueSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.